Важна стъпка към еврозоната: България се договори да произвежда монети евро

Важна стъпка към еврозоната: България се договори да произвежда монети евро

© ReutersМеморандум за разбирателство за производството на монети евро подписа България с Европейската комисия (ЕК) и председателя на Еврогрупата, съобщиха Министерството на финансите от Българската народна банка (БНБ).


Меморандумът, подписан в Брюксел, очертава практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.


Димитър Радев: Готови сме да натиснем педалите за еврозоната
Димитър Радев: Готови сме да натиснем педалите за еврозоната


Подписването на меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на България към еврозоната.
Документа подписаха заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, председателят на Еврогрупата Паскал Донъхоу и от българска страна - служебният министър на финансите Росица Велкова и управителят на БНБ Димитър Радев.


През ноември беше приета комуникационната стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната от координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.


Приемането на комуникационната стратегия е важна стъпка по пътя на присъединяване към еврозоната и кореспондира с приетото на 27 октомври решение на Народното събрание, с което се задължава правителството, в координация с БНБ, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции и да ускорят техническата подготовка за въвеждане на еврото, за да се спази целевата дата за приемане на еврото от 1 януари 2024 г.


Бивши финансови министри сблъскаха позиции какъв бюджет трябва по пътя към еврото
Бивши финансови министри сблъскаха позиции какъв бюджет трябва по пътя към еврото

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK