Две парламентарни комисии одобриха държавата да поеме контрола над "Лукойл Нефтохим"

Две парламентарни комисии одобриха държавата да поеме контрола над "Лукойл Нефтохим"

© Надежда Чипева, КапиталС 14 гласа "за" и 3 "против" в парламентарната икономическа комисия и с 14 гласа "за" и 4 "против" в комисията по енергетика беше одобрен на първо четене законопроектът на "Демократична България" държавата да поеме оперативния контрол над "Лукойл Нефтохим". Законопроектът беше приет от Икономическата комисия с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията.


Служебният министър на икономиката Никола Стоянов също подкрепи предложението. Остро възражение към него дойде от депутата от БСП Румен Гечев, който видя риск за националните интереси.


Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев коментира за пореден път, че успехът на законодателната инициатива би довел до значителен спад в цените на горивата, както и до реални данъчни постъпления от работата на рафинерията, която не е внасяла в пълнота данъци след 2007 г.


ДПС допусна национализация на "Лукойл", "Демократична България" видя опит за овладяване на рафинерията (обновена)
ДПС допусна национализация на "Лукойл", "Демократична България" видя опит за овладяване на рафинерията (обновена)
"Законодателното предложение на "Демократична България" дава инструмент на правителството, с който то ще може да поеме оперативното управление на "Лукойл Нефтохим Бургас" при опасност от енергийна криза, установяване на монополно положение или санкции на ЕС или ООН", написа в профила си във "Фейсбук" Мирчев.


Уточни, че законопроектът не представлявал национализация, а защита на българския национален интерес и достойнство. Освен над бургаската рафинерия, законът би позволил на държавата да поеме оперативен контрол и над нефтения терминал "Росенец".


Приемането на закона ще даде възможност на държавата да не се поддава на натиск и изнудване от страна на частна компания, включително и на заплахи, че рафинерията ще бъде затворена.


Половината от преработения нефт в "Лукойл Нефтохим" през 2021 г. е бил неруски
Половината от преработения нефт в "Лукойл Нефтохим" през 2021 г. е бил неруски

"По примера на Германия и Италия ще можем да защитим енергийната сигурност на страната, поемайки оперативния контрол върху рафинерията и при достатъчно предпоставки пристанище "Росенец" да бъде отново българско", каза още Мирчев.


Според него ако правителството позволи на "Лукойл" да реализира заплахите си, без законово право на оперативен контрол над рафинерията, България ще бъде изправена пред риск от криза на пазара на горивата, загуба на препитанието на хиляди бургазлии, спестени милиарди от неплатени данъци на "Лукойл", както и свръхпечалби за енергийния гигант, които облагодетелстват Владимир Путин и руските олигарси.


Депутатът от "Демократична България" заяви още, че законът би дал възможност за пълна проверка и одит на дейността на "Лукойл", включително по отношение на трансферното ценообразуване. Това би разяснило мащаба на неплатените през годините данъци от рафинерията и би дало възможност да ѝ се потърси наказателна отговорност. "Крайно време е да отвоюваме една изконна българска територия, превърнала се в путински анклав", заключи Мирчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK