ИТ браншът възрази срещу ново вдигане на осигурителния праг

ИТ браншът възрази срещу ново вдигане на осигурителния праг

© Надежда Чипева, КапиталНедопустимо е да се повдига отново темата за увеличаване на максималния осигурителен доход. Това заявяват в обща позиция организациите на бизнеса в ИТ бранша - БРАИТ, БАСКОМ, AIBEST, БАИТ, БЕСКО и ИКТ Клъстер.


Единственият вносител на такова предложение е БСП. В проект на лидера й Корнелия Нинова и нейни колеги се предлага този праг за 2023 г. да се увеличи от сегашните 3400 лв. на 4200 лв. Най-масово тази ставка засяга тъкмо ИТ сектора заради високите заплати там. Тя се отнася и за мениджъри в различни браншове.


Преди година по идея на кабинета "Петков" максималният праг бе рязко вдигнат като той влезе в сила от 1 април - заедно с редовния бюджет за 2023 г. Тогава бизнесът отново протестира с основния си аргумент, че прави бизнес плановете си през есента и иска да знае предварително тази ставка, а не тя да се променя при започнала вече финансова година. Тогавашният финансов министър месеци наред отказваше да обсъжда темата с бранша, това направиха представители на "Демократична България", част от коалиционното управление, които по принцип са против вдигането на данъците и осигуровките. Преди година ИТ бизнесът не официализира недоволството си и никоя организация не говори открито за проблема преди приемането на повишението.
Намираме за недопустимо изобщо темата да се поставя в публичното пространство, особено на фона на отсъстващ цялостен проект за национален бюджет - без никаква ясна политическа визия за справяне със сложната икономическа ситуация и без мерки за стимулиране на високотехнологичната индустрия като двигател на изваждането от икономическата криза на страната, пишат сега организациите.


Посочват, че са последователни в отстояването на тезата си, че увеличаване на прага е удар върху средната класа в България, която е гръбнакът на българската икономика.

Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от креативните хора, заети във високотехнологичната индустрия, които и без друго с много усилия и без никаква подкрепа от държавата успяваме да задържим да работят в български компании и да плащат данъците и осигуровките си у нас, пишат организациите.


По-рано и Асоциацията на организациите на българските работодатели възрази срещу идеята.


ИТ браншът напомня, че и в момента всеки зает във високотехнологичните индустрии създава висока добавена стойност и допринася за държавния бюджет три пъти повече от средното за страната под формата на данъци и осигуровки. Отделно от това заетите във високотехнологичните индустрии движат потреблението в редица други сектори като търговия, туризъм, бизнес с имоти, развлечение, култура и мн. др., посочват организациите.


"Многократно сме предупреждавали политическите партии в България, че успехът на високотехнологичната индустрия не е даденост. Високият й растеж към настоящия момент не бива да ни успокоява, тъй като, работейки предимно за износ, тази индустрия е силно повлияна от световните тенденции. А там вече се забелязва свиване на растежа във всички сектори, което неминуемо ще се отрази през 2023 г. и в България", предупреждава бизнесът.


Напомнят, както и преди няколко месеца, че много от съседните държави са предприели мерки, за да дадат възможност на високотехнологичните си индустрии да запазят темпото на развитие чрез целенасочени политики, окуражаващи развойната дейност и намаляващи или премахващи данъчно-осигурителната тежест за компаниите и служителите.


"На този фон в България единственото "решение", което хрумва на политиците, е да увеличат максималния осигурителен доход, задоволявайки единствено тяснопартийните си цели без оглед на националния интерес", подчертават от бранша.


Обявяват, че са отворени да дискутират мерки за изсветляване на сивата икономика и предложения за това как нивата на осигуряване в България да са адекватни на услугата, която се получава в замяна, без обаче да се допуска каквато и да е необоснована промяна в данъчно-осигурителната рамка.


В противен случай, според тях, ще бъде подложена на изпитание малката зараждаща се средна класа и ще се дискредитира предвидимостта на бизнес средата в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK