Антимонополната комисия разреши вторият по големина млекопреработвател да купи пазарния лидер

Антимонополната комисия разреши вторият по големина млекопреработвател да купи пазарния лидер

© Анелия НиколоваКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сливането между две млекопреработващи предприятия с гръцки собственици. Сливенската "Тирбул" получи одобрение да купи пловдивската "Обединена млечна компания" (ОМК). Концентрацията е разрешена, макар и регулаторът да намира, че в някои сегменти сделката може да окаже въздействие върху конкуренцията. Сделката създава местен гигант с годишен оборот близо 200 млн. лв., съобщава "Капитал".


През септември м.г. се разбра, че "Тирбул", която е втората по големина млекопреработвателна компания в България, планира да придобие 100% от ОМК, която е лидерът на българския пазар. Собственици на двете компании са съответно Hellenic Dairies и Delta Food. Стойността на сделката не се съобщава, но според "Капитал" е най-малко 80 млн. лв.


Вторият по големина млекопреработвател купува пазарния лидер
Вторият по големина млекопреработвател купува пазарния лидерКупувачът Hellenic Dairies разпространява продукти предимно под собствената марка Olympus ("Олимпус"). ОМК произвежда и продава само в България мляко и млечни продукти с марките "Верея", "Верея Чудно" и "Фибела".


Повече за одобрената от КЗК сделка четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK