Фонд за рисков капитал на BMW инвестира 13 млн. долара в български стартъп

Изпълнителният директор на AMPECO Орлин Радев (в средата) с главния технически директор Александър Алексиев (вляво) и директорът по приходите Стефан Иванов.

© Ampeco

Изпълнителният директор на AMPECO Орлин Радев (в средата) с главния технически директор Александър Алексиев (вляво) и директорът по приходите Стефан Иванов.Фондът за рисков капитал BMW i Ventures, насочен към най-иновативните и високоефективни стартиращи компании в автомобилния сектор, ще инвестира 13 млн. долара в основаната в София софтуерната компания AMPECO, която предлага платформени решения за оператори на зарядни станции. Заедно с набраните преди това още 3 млн. долара, българската компания ще използва средствата за наемане на нови хора за развойна дейност и ускоряване на навлизането на пазарите в Северна Америка, Германия, Великобритания и Франция.


Платформата на AMPECO е гръбнакът за операторите на мрежи от зарядни станции. Тя предлага на операторите на зарядни станции решение, което позволява лесно управление на инфраструктурата за зареждане. Софтуерът обхваща всички случаи на зареждане на електрически автомобили - обществено зареждане, както и зареждане за автопаркове или у дома.


Cloud-базираната отворена платформа е насочена към нуждите на големи мрежови оператори за зареждане като енергийни, газови или петролни компании, които се нуждаят от създадено по мярка решение.
Софтуерът, разработен от AMPECO, може да бъде гъвкаво интегриран в съществуващи системи, прави възможно управлението на зарядни станции в голям мащаб, работи независимо от производителя и улеснява водачите на електрически автомобили при зареждане.


"С разширяването на електрическата мобилност достъпът до инфраструктура за зареждане става все по-важен. Тук има огромен потенциал: независимото и всеобхватно софтуерно решение на AMPECO позволява на клиентите по целия свят бързо да настроят и разширят собствените си мрежи за зареждане за електрически автомобили. Вярваме, че екипът има потенциала да бъде лидер в тази област и сме много развълнувани да подкрепим това развитие, коментира Барис Гузел, партньор в BMW i Ventures.


Според главният изпълнителен директор на AMPECO Орлин Радев White-Label решението на AMPECO предлага на операторите на мрежи от зарядни станции възможността да изградят печеливш бизнес с малко усилия. "Можете да използвате софтуера гъвкаво и благодарение на него да поддържате цялостен преглед на вашия бизнес.


Възможността за монетизиране на мрежите за зареждане на свой ред ще помогне за изграждането на повече инфраструктура за зареждане като цяло. Това насърчава благоприятната за климата промяна на трафика, а водачите на електрически автомобили се възползват от по-голяма мрежа за зареждане. Много сме доволни, че имаме BMW i Ventures като водещ инвеститор на борда", допълва още Радев.


Към момента AMPECO присъства на повече от 45 пазара в Европа и Северна Америка и нейните клиенти управляват над 51 000 точки за зареждане, като се превърна в основен играч на пазара. Продажбите са се увеличили 4 пъти през 2022 г. в сравнение с предходната година, като за същият период екипът се е удвоил.

Още по темата тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK