Дъщерната компания на "Нексо" обяви, че няма задължения към държавата

Дружеството заявява, че е купило офис сграда, за да наеме още хора

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Дружеството заявява, че е купило офис сграда, за да наеме още хораДъщерната компания на регистрираната в Швейцария "Нексо" обяви, че няма задължения към държавата. Дружеството "Ен Ди ЕС" показа справка от Националната агенция за приходите към 27 януари, според която то няма задължения.


Повод за тези уточнения стана писмен отговор на служебния министър на финансите Росица Велкова до двама депутати от "Възраждане", които се интересуват от това какви данъци плаща компанията в България и колко служители осигурява. В отговора на Велкова се съдържа информация за три ревизионни акта с констатации за задължения по закона за ДДС в "особено големи размери", тоест над 12 хил. лв. Министърът отказва на депутатите информация за печалбата на компанията като се позовава на ограничения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.


Писменият отговор на Росица Велкова е публикуван на интернет - страницата на Народното събрание.
Часове по-късно компанията опроверга твърденията в него като освен справката от НАП за липса на задължения съобщи и размера на спорния ДДС, който държавата е отказала да възстанови на дружеството - общо 23 хил. лв. Добавя, че между 2019 и 2022 г. на "Ен Ди Ес" са възстановени близо 4 млн. лв.


"Първите две цитирани ревизии от 16 септември 2021 г. и 30 март 2021 г. възникват след подаване на искане за възстановяване на ДДС от страна на Ен Ди Ес ЕООД. Това е стандартна процедура, когато се влиза в период по възстановяване на ДДС от НАП, съответно органа назначава проверка или ревизия. И двете споменати ревизии са с решение в полза на дружеството. Колкото до третата ревизия, дружеството има
начислен ДДС за плащане към държавата в размер от 23 000 лв., който е изплатен към НАП своевременно поради липса на възражения", се казва в опровержението от компанията. По-късно от НАП потвърдиха, че издадените
ревизионни актове са влезли в сила, съответно фирмата е погасила задълженията си.


В опровержението се обявява и печалбата на дружеството за 2021 г. - 3.9 млн. лв. след плащането на корпоративния данък (бел. ред. сумата е коригирана, в първоначалния текст погрешно беше написано, че печалбата на компанията е 21 млн. лв. за 2021 г. ). Напомня се, противно на твърдяното от министъра за данъчно-осигурителна тайна, че размерът на печалбата на всяко дружество в България се публикува във финансовия отчет, който е видим в Търговския регистър. Общо от създаването си компанията е внесла в държавния бюджет близо 80 млн. лв. под формата на данъци и осигуровки .


"Нексо" добавя подробности и за покупката на бизнес - сграда, за която пред депутатите разказа председателят на Държавната агенция по национална сигурност. Пред временната анкетна комисия в парламента по казуса Пламен Тончев каза, че ДАНС има информация за купуване на сграда в София за 25 млн. евро, която е собственост на дружество, чийто едноличен собственик е разследваното в България дружество, а действителен собственик е един от издирваните й обвиняеми. Сега от "Нексо" уточняват, че покупката, която определя като напълно законна и прозрачна, е свързана с план за разширяване на дейността и разкриване на нови работни места, а твърденията на председателя на ДАНС определя като "абсурдни инсинуации".


Днес парламентарната комисия за разследване на дейността на "Нексо" в България е поканила на изслушване председателите на Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходите. Прокуратурата повдигна обвинение за организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари, на четирима души от компанията сред които двамата съоснователи на криптоплатформата Антони Тренчев и Коста Кънчев. Разследването придоби политическа окраска заради участието на Тренчев в политиката в миналото като депутат от "Движение България на гражданите", когато беше в една група с действащия сега депутат от групата на "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. Друга линия на политически атаки е срещу "Демократична България", чиито дарители с крупни суми са неколцина служители на "Ен Ди Ес".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK