Заводските цени за вътрешния пазар растат, за износ леко намаляват

Заводските цени за вътрешния пазар растат, за износ леко намаляват

© Цветелина Белутова, КапиталОбщият индекс на цените на производител се увеличава с 3.4% през декември 2022 г. спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт.


Бизнес климатът в промишлеността и търговията се подобрява
Бизнес климатът в промишлеността и търговията се подобрява


Годишното увеличение на заводските цени е с 23.2% като на вътрешния пазар ръстът е още по-голям - с 28.5%, докато за международния е отчетен ръст от 13.8% и месечен спад от 1.5%.


Най-голям принос към поскъпването има енергетиката, където месечното увеличение на производствените цени е с 14.3%, а годишното - с 39.3%.
Какво става с инфлацията
Какво става с инфлацията


От данните на статистическия институт се вижда, че ръстът на цените на вътрешния пазар не губи скорост, докато на международния дори има месечен спад. Месечното увеличение на заводските цени на вътрешния пазар е с 6%, а годишното - с 28.5%. При износа цените намаляват спрямо месец по-рано - с 1.5%, а годишният им ръст е едва 13.8%.


В преработващата промишленост цените намаляват за месец


В добивната промишленост увеличението на цените е с 0.9%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление с 2.1%.


По-ниски цени са отчетени в обработката на кожи и производство на обувки - с 1.7%, в хартиената промишленост - с 1.0%, производството на химични продукти и производството на метални изделия - по 0.9%.


Повишение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на основни метали -
с 3.4%, производството на напитки - с 1.4%, производството на тютюневи изделия - с 1.2%, производството на облекло - с 1.1%.


Годишният ръст при производството на храни е с над 26%


Общият индекс на цените на производител се покачва с 23.2% през декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. В преработващата промишленост увеличението с 16.1%, а в добивната промишленост - с 3.7%.


Към края на ноември износът расте с близо 40%
Към края на ноември износът расте с близо 40%

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 28.2%, производството на хранителни продукти - с 26.3%, производството на хартия, картон и изделия от тях - с 25.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 25.4%.


Намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 0.4%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK