Енергийният регулатор определи цената на газа за февруари

Енергийният регулатор определи цената на газа за февруари

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за февруари 124.34 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщи регулаторът.


На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на фирмите, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.


По-рано държавният газов доставчик предложи с 1 ст. по-висока цена за месеца.
Определената стойност е с 30.6% по-ниска от цената за януари.


От комисията посочват, че в цената са включени няколко компонента - цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента за компенсиране на разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.


При анализ на внесените днес от газовото дружество актуални данни и документи регулаторът установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.


В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция", които покриват 29.17 % от потреблението на страната.


В съобщение до медиите комисията посочва, че след търг за февруари "Булгаргаз" е сключил три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.


В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от "Чирен". Това бе компонентът, който повишаваше цената на микса досега, тъй като хранилището бе пълнено през лятото, както обичайно, но при необичайно високи цени през миналата година. Наскоро изп. директор на "Булгаргаз" посочи, че от 25 декември насам количества от там не са изтегляни заради ниското потребление в страната в резултат на необичайно топлото време.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK