Качеството на бирата като всеки ферментационен процес и живи микроорганизми варира. Затова е много важно да се следи качеството.Браво на българските учени!
Нека да споделя тогава моя метод за контрол на качеството. Ако имам разстройство след две халби, значи бирата е екологично чиста, богата на ферментационни бактерии и ензими, не са се изтарикатили да я пастьоризират, за да вдигнат срока на годност.
„Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
'Български учени създадоха нов метод за контрол на чистотата на бирата"
То ва България има ли бира? Тази течност от царевица, ферментирала 2 дена вместо 3 седмици НЕ Е бира. Нито е бира тая течност в пластмасови бутилки по два лева за 2 литра.
Н ие в България не познаваме бирата реално. Пием 95% лагер, което е само един от около 30 типа бира. Все едно само да пиеш само мерло и да твърдиш, че си познавач на вината. Хората даже не са чували за Балтийски портър, Barely wine, Руски имперски стаут...ко ми приказваш...
Ха-ха-ха... Откриха топлата вода!!! Съществува немски закон за бирата съществуващ от преди 2-3 века. Но кой го спазва? Проверете в Интернет колко видове китове има за произвоство на "бира". Технологията е една, суровините са едни, разликата е в пропорциите, а видовете бира са за глезотия и фукня, а не от необходимост. Узаконяване на правото за производствоно на домашни слабо и силно алкохолни напитки и допускането им до пазара, разбиването на картелите, тове ще повиши качеството. Нима някой може да намери разлика в Каменица, Бекс, Бургаско пиво - всички произведени в един и същи завод? Същото е и в другите марки.
В България и Румъния е така. пробвай по балтийското крайбрежие. Аз лично намриам огромна разлика между Каменица (лагер) и стаут.
В Русия съм! В Русия съм!
" чистота на пивото няма аналог в Европа" - има и още как! Сипва се бира в стъклена халба, която се държи не за дръжката, така че ако се виждат линиите на дланта бирата не само е прясна и чиста, но и се пие по много. Наздраве!
Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
Качеството на бирата като всеки ферментационен процес и живи микроорганизми варира. Затова е много важно да се следи качеството.Браво на българските учени!
Н ие в България не познаваме бирата реално. Пием 95% лагер, което е само един от около 30 типа бира. Все едно само да пиеш само мерло и да твърдиш, че си познавач на вината. Хората даже не са чували за Балтийски портър, Barely wine, Руски имперски стаут...ко ми приказваш...
Българска културна особеност е да отсяваме най-доброто и простото, за сметка на разнообразието, и да се съсредоточим върху него. Затова имаме и 2 вида сирене, а не 200 като в други страни. Разнообразието е непрактична глезотия, несъвместима с нашия манталитет.
Предпочитам българските учени да бяха издирили старата технология за производство на "Шуменско" 0.33 л и на "Загорка" 0.5 л. Но , предполагам, вече е невъзможно. Новите стопани на пивоварните фабрики са се погрижили тези технологии на бавна ферментация и съдържание на скъпоструващи съставки да изчезнат завинаги. Мъжете знаят, защо.
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Това са ми го разказвали още преди 15 години. "Скъпо е да се поддържат няколко линии бирена мая, затова всичката бира се прави с един вид". Правят концентрат, доливат газирана вода и малко спирт за градуса и се води "бира". Че и с царевица.
Бира е това, от което не ми се отключва мигрената, другото е боза с газирана вода и нискокачествен етанол.
Който си прави труда, да чете етикетите, ще види, че някои бири, например Каменица, Бургаско, се правят според немския закон за чистотата - само ечемик, хмел, вода. И ще види, че в Шуменско (кутийките се правят в СЪРБИЯ, хо, хо, хо) и Пиринско (прясно от планината, ама сигурно Олимп, понеже кенчетата се правят в Гърция) има съдържание на царевичен грис. В интерес на истината някои от бирите, произведени наистина в Шумен, не са никак лоши. Въпреки наличието на царевичен грис в тях. Като качество бирите в България не отстъпват по нищо на тези в Германия, Белгия и т.н. Просто масовият бирен бизнес е концентриран в няколко световни компании, които оперират глобално. И те произвеждат всякакви бири. По-качествените бири са по-скъпи, по-консистентни (има вложени повече хмел, ечемих и по-малко вода) и да по-тъмни, гъсти и най-вероятно - по-горчиви. Такива са чешките бири, част от които се произвеждат в България. А който иска да пие най-най-качествени бири, то в България има вече прекрасни крафт бири, на мен любимата ми е Индиан Пейл Ейл, и вече десетина крафт-пивоварни разширяват дейността си. Но хубавото струва бая пари. Крафт бирата е скъпа.
Крафт-бирите са веганщина и хипстърщина, т.е. гейщина. Това е несъвместимо с бирата; все едно да има гейска боза - не върви, това е масов продукт. Факт е, че българската бира я развалиха западните корпорации, но мечката играе според тоягата. В една Гърция пия от наливната им бира с удоволствие и за мен е несравнима с българската, за разлика от минералната им вода. От нашите става Бургаско, ако не са я развалили и нея вече.
До коментар [#15] от "lil_alex":Никъде не се слага спирт в бирата. Това е градска легенда.
—цитат от коментар 16 на Незнайко в Слънчевия град
Градска легенда е, че само с пастьоризация бирата може да има 6 месеца трайност. Сегашната бира, поради спецификата на веригата по реализация : "Производител - Дистрибутор - Търговец на дребно - Краен потребител" изисква продължителен срок на годност. "Едно време" бирата се произвеждаше по натурална технология, не само без спирт и консерванти, но при някои видове даже и без пастьоризация и имаше трайност 3-5 дни, след което помътняваше и губеше вкусови и търговски качества. При дехерметизация на опаковката се получаваше гъба. Затова, по време на соца, при покупка на бира, купувачите обикновено обръщаха всяка бутилка с дъното нагоре за да видят евентуално наличие на гъба и примеси. Бирата беше с много кратък срок на годност, но затова пък с изключително качество и полезна за здравето в разумни количества.
Легендарното "Шуменско дупе " 0.330 ml се правеше от особен сорт ечемик, който отдавна вече не се отглежда поради неприспособимостта му към съвременните болести по зърнените култури. Добавяха хмел, дрожди и разни добавки, за които не се говореше много. Преди време някой ми спомена, че си е отишъл от тоя свят и последния жив технолог на пивоварната фабрика в Шумен. Понастоящем , от маркетингови съображения, същата търговска марка, в същата разфасовка със запазен дизайн продължава да се предлага на пазара от собственик. Но технологията (следователно и съдържанието) няма никаква връзка и е абсолютно същата пикня, като останалите продукти на "Карлсберг".
Намене пък Шуменското не ми харесва ако изключим трите хмела ама май го спряха.
Няма спор, че крафт бирите са хубави, но не мисля че лагера е толкова лош. Няколко хубави бири които съм пил но вече не се произвеждат в България. Staropramen Granat, Ариана Варка7, Калтенберг. В момента харесвам да пия Будвайзер-чешкия 0.5л който е, но като че ли преди 2-3г бе по-хубав. Starobrno също не е лоша.
Май брадър ин Крайст, и бозата трябва да си я купувам от хипстърската, за да е със захар, а не с аспартам.
Не знам каква технология имат бирените фабрики, ама със сигурност заместват ечемика с царевица. Също и ако изпия 4 народни бири от големите марки, ще ме боли глава, но ако изпия 4 Benediktiner в бутилка, при това 5.5% алкохол, няма да ме боли глава. Оттам си преценяйте каква е технологията - дали е етанол, иРНК или друга ш§тня...
В тези бири няма царевица. Има такава в бирите на Карслсберг- Шуменско, Пиринско. Това ги и прави по- леки, по- летни, по- дамски. Короната също е с царевица, Морети…
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
brazza
Рейтинг: 1341 НеутралноОбичам бира. Радвам се на този успех на българските учени.
И все пак - защо толкова вълнение за качеството на бирата?
Защо не на сиренето и кашкавала?
pro_bono
Рейтинг: 2229 НеутралноКачеството на бирата като всеки ферментационен процес и живи микроорганизми варира. Затова е много важно да се следи качеството.Браво на българските учени!
cinik
Рейтинг: 2149 НеутралноНека да споделя тогава моя метод за контрол на качеството. Ако имам разстройство след две халби, значи бирата е екологично чиста, богата на ферментационни бактерии и ензими, не са се изтарикатили да я пастьоризират, за да вдигнат срока на годност.
„Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "Веселин Дечев
Рейтинг: 3889 Весело'Български учени създадоха нов метод за контрол на чистотата на бирата"
В Русия съм! В Русия съм!То ва България има ли бира?
Тази течност от царевица, ферментирала 2 дена вместо 3 седмици НЕ Е бира.
Нито е бира тая течност в пластмасови бутилки по два лева за 2 литра.
Веселин Дечев
Рейтинг: 3889 ЛюбопитноН ие в България не познаваме бирата реално. Пием 95% лагер, което е само един от около 30 типа бира. Все едно само да пиеш само мерло и да твърдиш, че си познавач на вината. Хората даже не са чували за Балтийски портър, Barely wine, Руски имперски стаут...ко ми приказваш...
В Русия съм! В Русия съм!Ivan Peev
Рейтинг: 884 НеутралноХа-ха-ха... Откриха топлата вода!!!
Два дебила это сила!Съществува немски закон за бирата съществуващ от преди 2-3 века.
Но кой го спазва? Проверете в Интернет колко видове китове има за произвоство на "бира". Технологията е една, суровините са едни, разликата е в пропорциите, а видовете бира са за глезотия и фукня, а не от необходимост.
Узаконяване на правото за производствоно на домашни слабо и силно алкохолни напитки и допускането им до пазара, разбиването на картелите, тове ще повиши качеството.
Нима някой може да намери разлика в Каменица, Бекс, Бургаско пиво - всички произведени в един и същи завод? Същото е и в другите марки.
Веселин Дечев
Рейтинг: 3889 НеутралноЧе те не са ли всички от царевичен грис? Каква разлика да има? В Русия съм! В Русия съм!
Веселин Дечев
Рейтинг: 3889 ЛюбопитноВ България и Румъния е така. пробвай по балтийското крайбрежие. Аз лично намриам огромна разлика между Каменица (лагер) и стаут. В Русия съм! В Русия съм!
ЗаНиЗа
Рейтинг: 2745 Весело" чистота на пивото няма аналог в Европа" - има и още как! Сипва се бира в стъклена халба, която се държи не за дръжката, така че ако се виждат линиите на дланта бирата не само е прясна и чиста, но и се пие по много. Наздраве!
Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.qlx16646882
Рейтинг: 189 ЛюбопитноChatGPT, ти ли си бе душо?
qlx16646882
Рейтинг: 189 НеутралноБългарска културна особеност е да отсяваме най-доброто и простото, за сметка на разнообразието, и да се съсредоточим върху него. Затова имаме и 2 вида сирене, а не 200 като в други страни. Разнообразието е непрактична глезотия, несъвместима с нашия манталитет.
_cska1948_
Рейтинг: 567 НеутралноПредпочитам българските учени да бяха издирили старата технология за производство на "Шуменско" 0.33 л и на "Загорка" 0.5 л.
Но , предполагам, вече е невъзможно. Новите стопани на пивоварните фабрики са се погрижили тези технологии на бавна ферментация и съдържание на скъпоструващи съставки да изчезнат завинаги.
Мъжете знаят, защо.
Незнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 5192 НеутралноДо коментар [#6] от "Ivan Peev":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевНемският закон за чистотата на бирата е от повече от пет века
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Райнхайтсгебот
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
lil_alex
Рейтинг: 2447 ЛюбопитноДо коментар [#12] от "_cska1948_":
Това са ми го разказвали още преди 15 години. "Скъпо е да се поддържат няколко линии бирена мая, затова всичката бира се прави с един вид". Правят концентрат, доливат газирана вода и малко спирт за градуса и се води "бира". Че и с царевица.
Бира е това, от което не ми се отключва мигрената, другото е боза с газирана вода и нискокачествен етанол.
Незнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 5192 НеутралноДо коментар [#15] от "lil_alex":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевНикъде не се слага спирт в бирата.
Това е градска легенда.
vassilun
Рейтинг: 4828 ВеселоБира, секс и рокендрол! :-)
lil_alex
Рейтинг: 2447 НеутралноДо коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":
Да, кажи го на вкуса ми и на главоболието ми, в наливната загорка е ливнато етанолче...
the_european
Рейтинг: 468 НеутралноКойто си прави труда, да чете етикетите, ще види, че някои бири, например Каменица, Бургаско, се правят според немския закон за чистотата - само ечемик, хмел, вода. И ще види, че в Шуменско (кутийките се правят в СЪРБИЯ, хо, хо, хо) и Пиринско (прясно от планината, ама сигурно Олимп, понеже кенчетата се правят в Гърция) има съдържание на царевичен грис. В интерес на истината някои от бирите, произведени наистина в Шумен, не са никак лоши. Въпреки наличието на царевичен грис в тях. Като качество бирите в България не отстъпват по нищо на тези в Германия, Белгия и т.н. Просто масовият бирен бизнес е концентриран в няколко световни компании, които оперират глобално. И те произвеждат всякакви бири. По-качествените бири са по-скъпи, по-консистентни (има вложени повече хмел, ечемих и по-малко вода) и да по-тъмни, гъсти и най-вероятно - по-горчиви. Такива са чешките бири, част от които се произвеждат в България. А който иска да пие най-най-качествени бири, то в България има вече прекрасни крафт бири, на мен любимата ми е Индиан Пейл Ейл, и вече десетина крафт-пивоварни разширяват дейността си. Но хубавото струва бая пари. Крафт бирата е скъпа.
qlx16646882
Рейтинг: 189 РазстроеноДо коментар [#19] от "the_european":
Крафт-бирите са веганщина и хипстърщина, т.е. гейщина. Това е несъвместимо с бирата; все едно да има гейска боза - не върви, това е масов продукт. Факт е, че българската бира я развалиха западните корпорации, но мечката играе според тоягата. В една Гърция пия от наливната им бира с удоволствие и за мен е несравнима с българската, за разлика от минералната им вода. От нашите става Бургаско, ако не са я развалили и нея вече.
Ivan Peev
Рейтинг: 884 НеутралноДо коментар [#7] от "Веселин Дечев":
Два дебила это сила!А защо са с различни марки и различни цени?
Ivan Peev
Рейтинг: 884 НеутралноДо коментар [#15] от "lil_alex":
Два дебила это сила!Не познаваш технологията, личи си
Ivan Peev
Рейтинг: 884 НеутралноДо коментар [#18] от "lil_alex":
Два дебила это сила!На не е метилче? )))))))))))
Ivan Peev
Рейтинг: 884 НеутралноДо коментар [#19] от "the_european":
Два дебила это сила!Технологично отвореният, колко вида пивоварен ечемик познаваш? Или може би малц?
_cska1948_
Рейтинг: 567 НеутралноГрадска легенда е, че само с пастьоризация бирата може да има 6 месеца трайност.
Сегашната бира, поради спецификата на веригата по реализация : "Производител - Дистрибутор - Търговец на дребно - Краен потребител" изисква продължителен срок на годност.
"Едно време" бирата се произвеждаше по натурална технология, не само без спирт и консерванти, но при някои видове даже и без пастьоризация и имаше трайност 3-5 дни, след което помътняваше и губеше вкусови и търговски качества. При дехерметизация на опаковката се получаваше гъба.
Затова, по време на соца, при покупка на бира, купувачите обикновено обръщаха всяка бутилка с дъното нагоре за да видят евентуално наличие на гъба и примеси.
Бирата беше с много кратък срок на годност, но затова пък с изключително качество и полезна за здравето в разумни количества.
_cska1948_
Рейтинг: 567 НеутралноЛегендарното "Шуменско дупе " 0.330 ml се правеше от особен сорт ечемик, който отдавна вече не се отглежда поради неприспособимостта му към съвременните болести по зърнените култури. Добавяха хмел, дрожди и разни добавки, за които не се говореше много.
Преди време някой ми спомена, че си е отишъл от тоя свят и последния жив технолог на пивоварната фабрика в Шумен.
Понастоящем , от маркетингови съображения, същата търговска марка, в същата разфасовка със запазен дизайн продължава да се предлага на пазара от собственик. Но технологията (следователно и съдържанието) няма никаква връзка и е абсолютно същата пикня, като останалите продукти на "Карлсберг".
ayp341129080
Рейтинг: 337 ВеселоНамене пък Шуменското не ми харесва ако изключим трите хмела ама май го спряха.
Няма спор, че крафт бирите са хубави, но не мисля че лагера е толкова лош.
Няколко хубави бири които съм пил но вече не се произвеждат в България.
Staropramen Granat, Ариана Варка7, Калтенберг.
В момента харесвам да пия Будвайзер-чешкия 0.5л който е, но като че ли преди 2-3г бе по-хубав.
Starobrno също не е лоша.
lil_alex
Рейтинг: 2447 ВеселоДо коментар [#20] от "qlx16646882":
Май брадър ин Крайст, и бозата трябва да си я купувам от хипстърската, за да е със захар, а не с аспартам.
Не знам каква технология имат бирените фабрики, ама със сигурност заместват ечемика с царевица. Също и ако изпия 4 народни бири от големите марки, ще ме боли глава, но ако изпия 4 Benediktiner в бутилка, при това 5.5% алкохол, няма да ме боли глава. Оттам си преценяйте каква е технологията - дали е етанол, иРНК или друга ш§тня...
Bullet
Рейтинг: 1518 НеутралноОт масовките Карлсберг синьо кенче, иначе Гримберген блонд. Има и една немска бяла “шпатен”. , голямо “окопаване пада и най-важното, главобол- йок.
Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.taratanki
Рейтинг: 1208 Неутрално[quote#7:"Веселин Дечев"][/quote]
В тези бири няма царевица.
Има такава в бирите на Карслсберг- Шуменско, Пиринско.
Това ги и прави по- леки, по- летни, по- дамски.
Короната също е с царевица, Морети…
Manol Nedyalkov
Рейтинг: 80 НеутралноДо коментар [#12] от "_cska1948_":
Ефес твърдят, че са с бавна ферментация. Не знам дали е така, но Ефес ми харесва много. И разбира се Стела ...