Собственикът на Yettel и Би Ти Ви: Сделката за "Булсатком" може би трябва да се провери и на ниво ЕС

Собственикът на Yettel и Би Ти Ви: Сделката за "Булсатком" може би трябва да се провери и на ниво ЕС


Компанията PPF Telecom Group - собственик на мобилния оператор Yettel и телевизия Би Ти Ви, обмисля възможността да сезира антимонополната комисия за евентуален картел между някои от участниците в сделката за смяна на собствеността на "Булсатком". Това казва в интервю за "24 часа" изпълнителният директор за Централна и Източна Европа на PPF Telecom Group Марек Слачик.

По думите му размерът на приходите на участващите дружества, оборотът и териториалният им обхват в Европейския съюз "потенциално би могъл да оправдае предположението, че компетентните органи биха могли да проучат някои параметри на сделката и на ниво ЕС".

Комисията за защита на конкуренцията съобщи в края на декември 2022 г., че започва проверка на сделката, при която дружество на бизнесмена Спас Русев купи компанията за доставка на телевизия и интернет "Булсатком" с кредит от собственика на друг участник на този пазар - "Виваком". Условие за връщането на заема беше това да стане чрез прехвърляне на активи на купуваното дружество. Комисията се позова на медийни публикации и сигнали от мобилните оператори Yettel и А1. Тя не е била уведомена предварително за осъществяване на концентрацията и затова е решила да провери сделката.


"Ние, например, дадохме конкурентна оферта за придобиване на "Булсатком", но не спечелихме търга, защото нашето намерение беше да се търси одобрение от КЗК. Малко след това от медийни публикации стана ясно, че сделката за продажбата на "Булсатком" е била сключена с друг купувач, но антимонополният регулатор не е бил уведомен, както повелява законът", казва Слачик в интервюто сега.


По този начин нашият конкурент може да прехвърли реалната икономическа стойност на “Булсатком” към себе си и така да придобие значителна пазарна сила. Тези данни трябва да бъдат проверени от КЗК. Ние сме много загрижени, както вероятно и A1. Надяваме се, че КЗК ще предприеме съответните действия, за да защити конкуренцията на пазара и което е по-важно - потребителите.


Марек Слачик,

PPF Telecom Group
"Като един от най-големите инвеститори, данъкоплатци и работодатели в страната ние очакваме и имаме желанието да работим на пазар, който се регулира чрез пазарни механизми, в условия на честна конкуренция и правила. Убедени сме, че спазването на нормативните разпоредби и конкретно Закона за защита на конкуренцията е ключов принцип, който следва да ръководи не само нас, но и всеки играч на пазара", продължава той.


В отговор на друг въпрос Слачик заявява, че PPF не планира продажба на която и да е от компаниите си в България, включително Би Ти Ви.


"Многократно сме казвали, а и доказвали, че сме сериозен играч на българския пазар, който има дългосрочни цели...Имаме сериозни инвестиционни намерения за България. Планираме да продължим да се развиваме тук", казва още Слачик пред "24 часа".


Антимонополната комисия започна проверка на сделката на Спас Русев за "Булсатком"
Антимонополната комисия започна проверка на сделката на Спас Русев за "Булсатком"

Спас Русев

© Надежда Чипева, Капитал

Спас Русев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK