Потребителите не смятат, че е време да се пести

Потребителите не смятат, че е време да се пести

© Велко АнгеловПрез януари 2023 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 4 пункта спрямо октомври 2022 година, като при населението в градовете увеличението е 4.9 пункта, а при населението в селата - 1.8 пункта. Това показват данните на Националния статистически институт, който провежда проучването.


Мненията на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата и общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца остават без съществена промяна в сравнение с предходното наблюдение. В прогнозите за следващите дванадесет месеца обаче при селското население анкетата отчита известен песимизъм по отношение на финансовото състояние и леко влошени очаквания за икономическата ситуация, докато при градското население очакванията са по-позитивни.


За безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към запазване или незначително намаление.

Във време на нарастваща инфлация: да се харчи или да се пести
Във време на нарастваща инфлация: да се харчи или да се пести

Потребителите смятат, че през последните дванадесет месеца тенденцията на покачване на потребителските цени се запазва. Същевременно инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени. Вероятно влияние върху тази прогноза имат коментарите на икономистите, че инфлацията ще се успокои през годината.


През януари по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване. Последната анкета обаче регистрира малко по-позитивна нагласа в намеренията им за извършване на разходи за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK