Повечето българи смятат здравето за най-значим фактор за финансов успех, сочи проучване

Повечето българи смятат здравето за най-значим фактор за финансов успех, сочи проучване

© Лили ТоушекЗа 51% от българите парите са изключително важни през 2022 г., макар че това е елементът от пълноценния живот, с който се справят най-зле. За сравнение - през 2020 г. това са посочили 45%. На първо място в класацията на най-важните фактори, за да се постигне финансов успех, повечето българи поставят здравето, следвано от влаганите усилия и интелектът.


Това показват данни от проучването на "Прогрес консулт" по поръчка на "Лидл" (Lidl), което измерва индекса на пълноценния живот. Прави се от 2017 г. насам и това за 2022 г. е четвъртото му издание. То е национално представително, проведено е сред 1000 респонденти през ноември 2022 г. Целта е да измери и предостави информация за това какво представлява пълноценният живот, кои са факторите, които го определят, и каква е тяхната тежест. Включва 82 показателя, групирани в 7 категории: здраве, отдих (свободно време, хобита, интереси, почивка), отношения (социална среда и отношения с хората), пари, професия, образование, цели (неща, към които се стремим, увереност, удовлетвореност).


На базата на резултатите методологията на проучването включва изчислението на Индекс на пълноценния живот, който показва доколко качеството на живот на българина отговаря на неговите очаквания. "Резултатите от проучването за 2022 г. сочат, че индексът на пълноценния живот, който показва доколко реалността се покрива с нашите очаквания, се е върнал към нивата си от преди пандемията. Това означава, че въпреки кризата, в която живеем в последната една година, българинът е стабилен, има реалистични очаквания и е здраво стъпил на земята", каза Росен Кутелов, управител на "Прогрес консулт".


Според голяма част от резултатите от проучването българите са адаптивни към ситуацията и в тежки времена не си поставят нереалистични цели, допълва той. Общо 70% от тях успяват да намерят нещо положително в събитията и хората.

Данните показват още, че за българите много важни са приятелите и отношенията с другите, като значимостта на тази ценност се увеличава силно в сравнение с времето преди пандемията. Според Кутелов това показва, че за разлика от други общества, които в тежки времена се затварят, това не важи за българите, които са изключително социални. Това обяснява фрапиращия еднократен ръст на фактора отношения с другите хора.
Повече от сравнение с предишни години хора ценят здравето, като според авторите на проучването това не се дължи на пандемията, а на това, че хората оценяват, че е важна превантивната грижа. В сравнение с предходни проучвания расте и делът на тези, които издигат на все по-високо място в класацията на ценностите желанието за отдих. В същото време повечето от тях за почивка приемат пасивната - 44.5%, но все пак делът им спада от 2017 г., когато това са посочили 55.5%.


Според данните 48.2% от българите казват, че не печелят достатъчно, но са удовлетворени от работата си. В същото време 21.6% печелят достатъчно и са удовлетворени. "Това е близо половината от българите, ако от сметката се извадят пенсионерите", коментира Кутелов. За сравнение - през 2017 г. делът на тази група е 19.4%. Според данните на последното преброяване икономически активни са 45.3% от българите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK