Държавната "Ел Би Булгарикум" обвини търговските вериги за скъпите млечни продукти

Лаборатория в една от производствените бази на дружеството

© Георги Кожухаров

Лаборатория в една от производствените бази на дружествотоСлед като преди ден правителството обяви нестроен план за справяне с високите цени на харните и тази сутрин в телевизионно интервю министърът на икономиката Никола Стоянов обяви, че търговски вериги формират свръхпечалби, следобед атаката срещу тях се засили.


В съобщение до медиите под формата на интервю на изп. директор държавната компания "Ел Би Булгарикум" съобщава, че цените на млечните продукти са високи заради политиката на търговските вериги. Дружеството е в състава на Държавната консолидационна компания, която е с принципал Министерството на икономиката.

"...цената на млякото, сиренето и кашкавала в магазина би била поносима, ако не са изискванията на търговските вериги. След безбожните им условия за вход от 20-30% те си слагат още около 50% и така реалната надценка става 80%." Това казва Николай Маринов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум", цитиран от компанията.

Информация за маржовете обичайно е обект на търговска тайна и не става публично достояние. Посочва, че от месеци цените на млечните продукти растат главоломно и това до много голяма степен е причина да откаже българите да ги купуват.


Мисля, че е крайно време да посочим основната причина за поскъпването – много високите надценки на търговските вериги.
Всичко зависи от големите търговски вериги. Малките магазини не слагат големи надценки. Млекопроизводителите също изпитваме трудности, изкупната цена на млякото се вдигна, цените на торовете и горивата се увеличиха, но не си позволяваме рязък скок на продукцията, допълва директорът.


Предприятието е единственото държавно в сектора с две производствени бази - в София и Видин. То е и вписан ползвател на наименование за произход на уникалната българска закваска за производство на българско кисело мляко. По негов лиценз японска компания произвежда местен аналог на кисело мляко.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK