Брюксел одобри помощ на държавата за концесионерите на морските летища

Брюксел одобри помощ на държавата за концесионерите на морските летища

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия разреши на България да отсрочи плащането на концесионна таксата от страна на операторите на летищата във Варна и Бургас.


Мярката е на стойност 5.8 милиона евро и е заради войната в Украйна.


Съгласно одобреното от Брюксел помощта ще бъде под формата на отсрочване на плащането на концесионните такси, дължими от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, дружеството, управляващо двете летища, към българското правителство, което е собственик на летищната инфраструктура.
Целта на мярката е да се помогне на двете летища да се справят с недостига на ликвидност, свързан с намалена дейност след затварянето на украинското и на европейското въздушно пространство за руски самолети.


Еврокомисията е установила, че българската мярка отговаря на условията, посочени във Временната рамка при кризи.


През септември миналата година служебният кабинет удължи срока на концесията на двете летища с 5 години. Тя ще изтече на 10 ноември 2046 г.


През последните две години отново бяха отлагани сроковете за плащане на концесионната такса, като причината за това бе свързана с пандемията, която нанесе тежки щети на летищните оператори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK