Най-много логистични площи търсят търговци на храни и напитки

Най-много логистични площи търсят търговци на храни и напитки

© Надежда Чипева, КапиталКомпаниите, търгуващи с бързооборотни стоки - предимно храни и напитки, са повече от половината от тези, които търсят да наемат логистични площи. На тях се падат 53% от обема наети площи през втората половина на годината. Следват компаниите за електронна търговия (13%), логистика и 3PL или логистика за трети страни (12%) и електроника (8%).


Останалите 14% са в секторите производство, строителство, търговия, дистрибуция и фармация. Това показват данните на "Колиърс".

В доклада си те отбелязват, че в сравнение с предходни периоди, значително се е увеличило търсенето от търговци с бързооборотни стоки, които традиционно са с по-малък дял спрямо логистичните оператори. Усвоените площи през шестте месеца са почти 85 700 кв.м, а за цялата година - 145 100 кв.м. Това е с 80% повече спрямо предходната година и показва значителното оживление в търсенето в сектора.

Наличните модерни индустриални и логистични площи в София, които отговарят на повишените критерии на наемателите, достигат 1 368 000 кв.м към края на 2022 г. Това представлява увеличение с 44 000 кв.м, или ръст от 3.3% спрямо предходното полугодие. Модерните площи в активен строеж в София са над 176 600 кв.м. Около 108 000 кв.м. от тях са концентрирани в 4 големи проекта, като част от площите вече са отдадени под наем.


Слабото увеличение на предлагането и активното търсене от страна на наемателите доведе до съществено намаляване на незаетите имоти. Тенденцията през изминалата година е към постоянно свиване на свободните площи - от 9% в началото на годината до 6% към средата и 4% в края й.
Цялостната икономическа несигурност и непредвидимостта на бизнес климата в комбинация с рязкото покачване на цените на строителството доведоха до забавяне в началото на изграждане на новите проекти. Очаква се през 2023 г. те да започнат реализацията си с ускорени обороти в опит да отговорят своевременно на наличното търсене, показват данните на компанията.


Процесът по релокация на производства и изнасяне на дейност към България, вследствие на геополитическото напрежение, дава добър шанс на страната да привлече чужди инвестиции. За успешната кампания се изискват подкрепа от държавната администрация и адекватни фискални стимули. Въпреки липсата на редовно правителство очакванията са преместването на леки производства към България да се запази. В допълнение, пренасочването на поръчки към вече опериращи в страната производства ще стимулира експанзията им.


Търсенето ще продължи да бъде движено от 3PL оператори, дистрибутори и търговци. Особено интересни ще са имотите, подходящи за градска логистика, на основни градски булеварди, както и в сателитните градове на изток от София, сочи анализът на компанията.


Устойчивостта на сградите и ESG стандартите (екологично, социално корпоративно управление - бел. ред.) ще стават все по-важни за всички участници на пазара. В отговор на корпоративните изисквания, особено на чуждестранните компании, се очаква траен фокус върху интегрирането на ESG стандарти в сектора.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK