Все повече фирми сменят офисите с по-добри

Все повече фирми сменят офисите с по-добри

© Цветелина Белутова, КапиталАктивността на пазара на офиси продължава да се засилва през второто полугодие на 2022 г. като на годишна база със 7% се увеличават предлаганите площи до общо 2 462 800 кв. м. През шестте месеца общо са усвоени 185 930 кв. м. бруто площи, което е най-високата стойност от 2017 г. сочи доклад на "Колиърс" (Colliers) - компания за професионални услуги и инвестиционно управление в сферата на
недвижимите имоти.


Общо през полугодието 44% от заетите площи са чрез подновяване на договори, а 31% от търсенето на площи е за релокация, породена от завишените очаквания на компаниите към качеството на наетите офиси, тяхната техническа обезпеченост и стремежът към по-ефективно разпределение на пространството. Необходимостта от разширение е причина за 18% от брутно усвоените площи.

Пазарът на жилища във високия сегмент се забавя, при офисите има оживление
Пазарът на жилища във високия сегмент се забавя, при офисите има оживление

Търсенето на модерни офиси е движено, както и през последните години, от ИТ и аутсорсинг индустрията. През разглеждания период тя заема 49% от наетите площи, следвана от компании в сферата на фармацията (10%) и финансовите услуги (10%).


Делът на незаетите пространства е 10.9% за клас А и 16% - за клас В. Забелязва се значително намаление на първите, което е в следствие на засиленото търсене и ограниченото предлагане.
В резултат на повишената активност на пазара средните офертни наеми бележат покачване. За офиси клас А те са между 13.50 и 15.50 евро, а за клас В - между 9 и 10 евро на кв. м. за месец без ДДС.


Проектите в строеж не са много


Относително малък брой нови обекти са започнати през изминалата година. Офисните проекти в активен строеж ще добавят 280 хил. кв.м. на пазара. Някои от тях са за собствено ползване, други са с вече подписани предварителни договори за наем. С оглед на това и на активното търсене, в средносрочен план може да се прогнозира недостиг на качествени площи, смятат от компанията.


По-високите разходи за строителство, стабилното търсене и ниската наличност в някои от най-търсените локации доведоха до леко увеличение на наемите, особено за новопостроени сгради. Очакванията на "Колиърс" са тази тенденция да продължи и през 2023 г.


Компанията отбелзява, че повишеното търсене на зелени сгради и екосистеми обуславя и ръста в инвестициите в устойчиви активи - както новоизграждащи се, така и съществуващи, които да отговарят на т. нар. ESG (екологично, социално и корпоративно управление - бел. ред.) политики и регулации.


Сгради, които не съответстват на съответните стандарти ще трябва да повишат инвестициите си в ESG, за да могат да бъдат конкурентни на пазара, смятат от компанията.


От там отбелязват, че хибридният модел на работа се установи като основен за мнозинството ползватели на офиси. Вследствие на това съотношението на работни места към брой служители се редуцира най-често от 50 до 70%. Същевременно, нарасна средната площ на служител, тъй като новата роля на офиса като място за колаборация и идентифициране с културата на екипа предполага разнообразни помещения за срещи, социални контакти и забавления. Очакването е този тренд да бъде валиден и през 2023 година. Друг ефект от трансформациите на моделите на работа и предоставянето на удобства за служителите е увеличението на търсенето на споделени работни пространства, което ще се запази.


Традиционните офиси се трансформират като функционалност, разпределения, технологии, интериорен дизайн и гъвкавост. Прогнозата на компанията е този тренд да продължи като стандартните решения ще бъдат заменени от индивидуални, които съответстват на културата, бизнес целите и стратегията за налагане на работодателската марка на компаниите наематели.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK