Министерството на туризма отчита ръст на туристите в големите градове и СПА курортите

Министерството на туризма отчита ръст на туристите в големите градове и СПА курортите

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на туризма на този етап отчита успешен зимен сезон като според данните в неговата система, отчитаща нощувките в хотелите, в периода 1 декември 2022 г. - 17 февруари 2023 г. в тях са отседнали близо 1.1 млн. туристи. Това по информация на ведомството е годишен ръст около 28%, като важно значение за крайните резултати ще има продължителността на ски сезона.


Ръст на туристите има предимно в големите градове и СПА курортите, отбелязват от министерството. Липсата на сняг до съвсем скоро в курортите отказа чужди туристи от резервациите им, на други ваканциите бяха пренасочени за март, а междувременно и СПА курортите продължават да поддържат добра заетост.


В този период от около два месеца и половина министерството отчита, че най-много са регистрираните в хотелите българи - 800 хил., следвани от гръцки туристи - 43 хил., румънски - 38 хил., турски - над 29 хил., израелски - 28 хил., британски - 28 хил., от Северна Македония - 20 хил.
Важно за този зимен сезон е завръщането на гръцките туристи след дълъг период, в който поради пандемията гърците не пътуваха интензивно, посочват от министерството.


От там посочват за пример с добри резултати от сезона в Банско, където отседналите са около 120 хил. и се прогнозира, че сезонът ще е по-добър от миналогодишния.


Българските туристи са около 35% от всички туристи в общината, а сред чуждите има над 22 хил. гърци, румънци - над 14 хил., британски туристи - над 9 хил., израелски туристи - над 9 хил.


Община Самоков, в която е Боровец, е посрещнала близо 65 хил. туристи, а в Смолян и Чепеларе са отседнали около 58 хил., като водещ пазар са българските туристи. Другите гости са от Румъния, Гърция, Сърбия, Великобритания, Ирландия и др.


Министерството отчита повишаване на интереса към СПА туризма. Общините Велинград, Разлог, Хисаря, Сандански, Павел баня, Гърмен и Сапарева баня общо са посрещнали 216 хил. туристи, като общото увеличение е с над 40 хил. спрямо същия период на миналия зимен сезон.


И при двата вида туризъм най-много са гостите във възрастовата група 30 - 44 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK