Кабинетът готви таван на надценките от април

Изявление в министерски съвет след среща на правителството с Лукойл Никола Стоянов

© Георги Кожухаров

Изявление в министерски съвет след среща на правителството с Лукойл Никола СтояновДържавата е готова да наложи забраната на търговците да слагат надценки, по-големи от 10%, още в началото на април. Идеята може да стане факт с нормативен акт на Министерския съвет. Това заяви пред "Нова телевизия" министърът на икономиката Никола Стоянов.


По информация на Министерство на икономиката сега голяма част от стоките имат повече от 20% процента надценка. Предвижда се кабинетът да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка на основни храни и стоки. В този списък ще влязат между 30 и 50 вида продукти.


Че проблем с цените има, били наясно и търговците, и държавата. Затова служебният кабинет поиска да ограничи надценката в големите вериги. "Тъй като забелязваме, че цените на хранителните стоки не спадат, въпреки усилията до момента, преценихме, че трябват по-категорични мерки", каза още министърът. Спорде него става дума за малка група продукти - "дали ще са 30, или 50, или повече е въпрос на решение." Със сигурност държавата няма да се намеси в цените на хайвера, шоколада и алкохола. Очакванията са промените да обхванат продуктите като хляб, сирене, месо и зеленчуци, обясни той.
Няма да има таван на цените, а на надценките. Така служебният министър-председател Гълъб Донев коментира темата. "Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние", добави той. Премиерът изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител.


В Сдружението за модерна търговия, където членуват представители на големите вериги, не са коментирали с министрите подобна мярка досега. "Не сме запознати подробно с предложението, такова официално не е изпращано и не разполагаме със съответните материали. Нека те да бъдат придружени и с оценка на въздействието, за да може да коментираме какво е възможно и какво е полезно да се случи", каза Николай Вълканов, председател на сдружението. От бизнеса заявиха още, че ще им бъде интересно да чуят мнението на Европейската комисия.


През миналата седмица ръководството на "Лидл България" обяви, че не му е известно такава мярка да работи някъде в ЕС и изрази съмнение, че е възможно тя да работи на практика заради нуждата от допълнителни кадри и във веригите, и в държавните ведомства, които да следят изпълнението.


Идеята на кабинета е мярката за по-ниските цени да продължи да действа временно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK