Румънският регулатор отне лиценза на "Евроинс Румъния"

Кирил Бошов, председател на Управителния съвет, и Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд"

© Надежда Чипева, Капитал

Кирил Бошов, председател на Управителния съвет, и Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд"Румънският финансов регулатор ASF отне лиценза на застрахователната компания "Евроинс Румъния". Тя е част от Евроинс иншурънс груп АД - част от холдинга "Еврохолд"АД. Открито е производство по несъстоятелност и е назначен Застрахователният гаранционен фонд (FGA) за временен администратор на дружеството.


Компанията увери, че са стабилни всички останали нейни бизнеси и дъщерни дружества. "Еврохолд" от 2021 г. е собственик на бизнеса на ЧЕЗ в България.


"В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс иншурънс груп" АД, нито на групата като цяло", се казва в становището на комисията, която е била уведомена днес от румънския регулатор. Посочва се, че дружеството с отнет лиценз не извършва дейност в България.
Дотук се стигна, след като "Евроинс Румъния" и местният финансов регулатор влязоха в конфликт с противоречащи си твърдения. "Капитал" припомня, че председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обвини ключови служители на ASF в натиск и опит за превземането ѝ с подкрепата на служители от финансовия надзор. От своя страна институцията обяви, че е открила съществен проблем с платежоспособността.


През 2021 г. в Румъния фалира City Insurance, която имаше най-голям дял от задължителната полица "Гражданска отговорност" в Румъния. След това "Евроинс" се оказа не само най-големият играч в сегмента, но и най-големият застраховател по премиен приход в страната, напомня изданието.


Своя проверка по твърденията на румънския регулатор правят Комисията за финансов надзор, общоевропейският регулатор EIOPA, както и ЕБВР, която е инвеститор в "Евроинс". Холдингът е започнал процедура по оспорване на това решение във всички компетентни съдилища в Европа и по света.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK