Въпреки поскъпването яйцата в България са най-евтини в ЕС, казват птицевъдите

архивен кадър

© Лили Тоушек

архивен кадърВъпреки поскъпването на яйцата през януари от 72.4% на годишна база цените на едро на българските яйца са между най-ниските в ЕС. Това казва Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България пред БТА.


"Големият ръст се дължи на това, че вследствие на COVID кризата яйцата в България бяха много евтини през 2021 г. Тогава пазарната им цена не покриваше тяхната себестойност", обяснява производителят.


Според данните на "Евростат" през януари инфлацията при яйцата е средно 30% за ЕС. В България тя не е най-висока - изпреварват я Чехия, Унгария и Словакия.
Твърдението на Гълъбов за цените в България е ако се гледат без комерсиална опаковка, транспортни разходи и ДДС. "Някои базови суровини в момента понижават своята цена, а това ще доведе до повишаване на производството и до задържане на цената. При по-голямо поевтиняване на зърното може да се очаква дори понижение на цената. В условията на война това обаче едва ли е реалистично. Цените на дребно включват и ДДС, който в България е най-висок в ЕС. Всъщност само България и Дания нямат диференцирани ставки за хранителните стоки", казва той.


Според Гълъбов птицевъдният сектор в момента е в добро състояние и вероятно ще генерира над 2 млрд. лева приходи от продажби. "Българското птицевъдство може да обезпечи напълно вътрешния пазар с пресни яйца и охладено пилешко и патешко месо", посочва той.


Като най-голям проблем пред сектора, без ефикасно решение в настоящия момент, Гълъбов изтъква разпространението на птичи грип.


Що се отнася до тавана на надценките на определени хранителни продукти, който управляващите предлагат, председателят на Съюза на птицевъдите коментира, че всякакви регулации от подобен характер са лоши сигнали към инвеститорите, а още повече "подобна мярка е по-скоро популистка и едва ли ще доведе до поевтиняване на цените на дребно".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK