Приходната агенция се похвали със събрани близо 13% повече към март

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаНационалната агенция за приходите (НАП) обяви, че е събрала над 6.4 млрд. лв. към 17 март 2023 г., което е със 752 млн. лв., или близо 13%, повече спрямо същия период на 2022 г.


До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3.7 млрд. лв., което е увеличение с 9.8%, в сравнение с първите два месеца и половина на предходната година, информира НАП.


Евгений Кънев, икономист: Има проблем със събираемостта на приходите
Евгений Кънев, икономист: Има проблем със събираемостта на приходитеСъбраният данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв., корпоративният данък - 57.2 млн. лв., и близо 2.6 млрд. лв. данък добавена стойност (ДДС). Уточнява се, че въпреки намалената ставка на ДДС за някои стоки и услуги от 20% на 9% постъпленията от този данък в бюджета бележат ръст с 9%, което в абсолютно число е 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.


Преди дни бившият финансов министър Асен Василев, който оглавяваше финансовото ведомство през първите седем месеца на миналата година, т.е. включително във визирания от НАП за сравнителна база период, обвини служебния кабинет, че разпъва чадър над големи фирми, тъй като събраният ДДС е много по-малко, отколкото преди година.


В неделя служебният министър на финансите Росица Велкова от своя страна отговори на Василев, че събираемостта на данъците не можело да се анализира чрез механично сравнение между месеците през тази и миналата година, и увери, че приходните агенции добре си вършат работата, а печалбата на фирмите се е вдигала значително през 2022 г.


От НАП допълват, че приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2.7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв., или 18.5%, повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година.


Приходната агенция припомня, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31.5 млрд. лв., което номинално е с 3 млрд. лв. повече в сравнение с 2021 г.


По думите на шефа на НАП Борис Михайлов, цитиран в прессъобщението, ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Уверява, че приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията. "Недопустимо е НАП да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании", настоява Михайлов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK