Законовите промени, свързани със "Зелена карта", са публикувани за обсъждане

Росица Велкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Росица ВелковаДо 18 април е срокът на общественото обсъждане на промени в Кодекса за застраховането, подготвени от Министерството на финансите, целта на които е да отстранят "установени слабости в процеса на обработка на претенции с международен елемент от отделни застрахователи по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите в рамките на системата "Зелена карта".


Как "коалицията Алексей Петров" може да провали влизането на България в еврозоната
Как "коалицията Алексей Петров" може да провали влизането на България в еврозоната


Миналата седмица служебният финансов министър Росица Велкова каза, че през периода на обсъждане могат да бъдат предлагани варианти на текстовете, които да залегнат в проекта, ако бъдат одобрени от общоевропейския финансов регулатор - EIOPA.


В мотивите към проекта е записано, че функционирането на системата "Зелена карта" в България и финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи е един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към ERM II, който налага промени в нормативната уредба. Във връзка с присъединяването към ERM II и впоследствие към еврозоната е идентифицирана необходимост от засилване на регулаторната рамка с цел отстраняване занапред на установените проблеми при функционирането на системата "Зелена карта" в България.
Пазарът на "Гражданска отговорност" е нажежен до прегаряне
Пазарът на "Гражданска отговорност" е нажежен до прегаряне

Същият законопроект стигна до второ четене в 48-то Народно събрание, но така и не беше приет заради липса на подкрепа от ГЕРБ, БСП, "Възраждане", ДПС, "Български възход", а това даде основание на привържениците на измененията да заговорят за "коалиция Алексей Петров". Петров бе изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), един от основателите на застрахователната компания "Лев инс" през 90-те години на ХХ в. и сочен за негов реален собственик.


Законопроектът на Министерството на финансите беше публикуван в Портала за обществени консултации на правителството в късните часове на работния ден в петък, а днес Съюзът за стопанска инициатива в писмо до медиите възрази срещу постановките в него като отбелязва, че няма отговор на свои нови предложения за прецизиране на текстовете. Според съюза министерството предлага в Кодекса за застраховането да бъдат включени вътрешните правила на Съвета на бюрата "Зелена карта", тоест на частноправна организация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK