Заради "обосновано съмнение" Комисията за конкуренция влезе във веригите

Юлия Ненчева, председател на комисията

© Цветелина Белутова, Капитал

Юлия Ненчева, председател на комисиятаПредставители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) днес извършват няколко внезапни проверки в офисите на търговски вериги, като целта е да провери има ли забранени споразумения, които водят до високите цени на храните.


След множество коментари на икономисти, че полезният ход на държавата по адрес на цените е чрез проверки за неразрешени практики на Комисията за защита на конкуренцията преди седмица тя изпрати съобщение до медиите в своя защита. От него се разбра и че е в ход е и предварително проучване по повод увеличението на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги в страната.

Днес комисията мотивира действията си със значителното поскъпване на храните и свой анализ, който безспорно установил, че значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна обосновка в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция. За целта комисията е сравнила волатилността при стойностите на основните ценообразуващи фактори за съответния период.

Това я мотивирало да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост.


"Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от страна на основните участници на пазара, сред които несъмнено са и големите търговски вериги. В този контекст вероятността разглежданите пазарни явления да се дължат на прикрити договорки и споразумения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, така и вертикални, не може да се изключи", посочват от ведомството.
След изказани многократно съмнения за качеството на работата на комисията сега от там посочват, че тя ще упражни всички свои инструменти по прилагане на закона и най-вече антитръстовите си правомощия.


Проверките на място са в присъствието на служители на МВР и след получено съдебно разрешение от Административен съд - София област. От офисите на дружествата ще бъдат иззети както хартиени, така и дигитални документи и кореспонденция. От съобщението се разбира, че обект на проверка са и сдружения, в които членуват веригите като не се посочва кои. От Сдружението за модерна търговия посочиха, че не са обект на настоящата проверка.

Според търговските вериги таван на надценките ще съсипе малките търговци
Според търговските вериги таван на надценките ще съсипе малките търговци


Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на дружествата и техните обединения, посочват от комисията. Напомнят, че нарушенията, свързани с определяне на цени - чрез споразумения или като решения на сдружения на предприятия попадат в категорията "тежки нарушения".


Напомнят, че Законът за защита на конкуренцията дава право на регулатора да освободи от имуществена санкция - до 10% от оборота за предходната година, на първото поред предприятие, което разкрие участието си в картела и предостави доказателства, въз основа на които Комисията може да докаже нарушението. На второто и следващите по ред предприятия КЗК може да намали имуществената санкция, ако предоставят доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението.


Настоящото ръководство на КЗК бе бетонирано на постовете от последния кабинет "Борисов". Въпреки изказваните през годините критики към него то и досега е е сменено заради политическата криза в страната. Такава процедура започна последният парламент, но не можа да я доведе докрай.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK