Шефовете на приходната агенция и митниците: Събираемостта е перфектна

Павел Геренски (вляво) и Борис Михайлов

© Скрийншот от БНТ

Павел Геренски (вляво) и Борис МихайловПриходите са прекрасни, събираемостта е перфектна. С тези думи на директора на Националната агенция за приходите Борис Михайлов може да се обобщи днешното негово гостуване в БНТ, където беше придружен от директора на Агенция "Митници" Павел Геренски. По време на двойното интервю, обявено като уникално за българския ефир, двамата дадоха да се разбере, че никога двете институции не са работили по-добре. Хвалбите идват на фона на предупреждението от Министерството на финансите, че при сегашните разходи се върви към близо 7% бюджетен дефицит и искания за промени в данъчните закони.


До 17 март приходите от данъци са 6.4 млрд. лева, което е със 752 млн. лв. повече от същия период на миналата година, посочи шефът на НАП. Той допълни, че само постъпилите суми от ДДС са с 221 млн. лв. по-високи.


"Събираемостта е прекрасна и това не е заради инфлацията. Дължи се на усърдната работа на нашите служители, както и на това, че данъкоплатците са по-лоялни и коректни", отбеляза Борис Михайлов. Попитан кое е вярно - че приходите намаляват, както твърдят лидерите на партии, или че се увеличават, той без замисляне отговори: "Истината е в НАП, защото ние сме държавна институция."
Михайлов посочи още, че през 2022 година приходите от данъци са били с 3 млрд. лв. повече от предходната и обобщи: "Ние правим перфектна събираемост. Никога не е имала такава събираемост."


Директорът на агенция "Митници" Павел Геренски изтъкна, че през първите три месеца на тази година се очакват приходи с 500 млн. лв. по-високи от същия период на миналата година. Той припомни, че със събраните 13.4 млрд. лв. 2022-ра е била рекордна, като митниците имат 42% принос за приходната част на бюджета. "Това опровергава спекулациите, че администрацията не работи и не събира приходите", отбеляза Геренски.


Според него в Агенция "Митници" има нулева толерантност към корупцията и пълна откритост. За миналата година били образувани 52 дисциплинарни производства срещу служители по сигнали на граждани. В отговор на въпрос Геренски каза, че твърденията за масови нарушения в данъчните складове са "предимно митология", като те се контролирали с най-съвременни методи.


"Чадъри над фирми може да е имало някога. Сега няма", отбеляза Борис Михайлов от НАП и като доказателство извади факта, че за първи път от много години "Лукойл" е платил данъци - "веднъж 18 млн. лв. и после още 72 млн. лв".


До дни ще е готов списъкът на всички с имоти в Дубай


"Вероятно скоро ще имаме първия списък на българите с имоти в Дубай, става въпрос за около 200 души. Правим щателна проверка и за Гърция", каза Михайлов. Както "Дневник" писа, вече са приключени 23 от общо 21 проверки на българи с имущество в Дубай. Проверките започнаха през 2021 година. От възложените 5 ревизии са приключени 4, като при тях са били установени неизплатени задължения в размер на 131 290 лв.


В отговор на въпрос Михайлов посочи, че дирекцията за контрол на хазарта е с много разширен състав, като непрекъснато прави проверки, но за момента нарушения няма открити. Той отбеляза, че ако до преди 3 години е имало двама играчи в онлайн хазарта, сега те са 18. "Увеличават се конкуренцията и събираемостта", отбеляза директорът на НАП.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK