Държавата иска размерът на тол таксата да зависи от изминатите километри

Държавата иска размерът на тол таксата да зависи от изминатите километри

© Цветелина Белутова, КапиталРазмерът на тол таксите ще зависи от километрите, които изминават камионите, каза днес пред БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той припомни, че увеличението на таксите беше отложено веднъж, за да се изработи справедлив механизъм


Увеличението на размера на тол таксите бе предвидено за 1 януари 2023 година, но на последното си заседание през миналата година Министерският съвет взе решение промяна в методологията за формирането им да се отложи за 1 юли 2023 г. Целта беше да не се натоварва бизнесът допълнително в условията на висока инфлация, както и да се даде на компаниите повече време да се приспособят към нарастващите разходи.


За Шишков решението да се въведат различни ставки в зависимост от километрите, които изминават водачите, е достатъчно справедливо. "Тези, които карат по-малко по нашите пътища, на практика ще плащат повече от тези, които изминават повече километри. Тези камиони, които захранват основно нашите магазини, на практика ще плащат по-ниска такса, а транзитните ще плащат по-висока такса", подчерта министърът.


Той смята, че решението повече не може да се отлага. "Хората, които ползват определена инфраструктура, е логично да я плащат, за да може тя да се самофинансира и издържа", аргументира се той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK