Антимонополната комисия готви нова глоба за "Лукойл" - за данъчните складове

Юлия Ненкова, снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Юлия Ненкова, снимката е архивна.Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се подготвя да глоби отново българското поделение на "Лукойл", съобщи председателят на регулатора Юлия Ненкова пред Би Ти Ви.


Миналия месец "Лукойл - България" получи глоба от 68 млн. лв. злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите при търговията на едро с моторни горива. Сега глобата, чийто размер още не е определен, ще е за данъчните складове.


Комисията за защита на конкуренцията глоби "Лукойл-България" с близо 68 млн. лева
Комисията за защита на конкуренцията глоби "Лукойл-България" с близо 68 млн. лева


За това, че по-голямата част от капацитета на данъчните складове е притежание на "Лукойл", се говори от години, но през 2015 г. въпроси на тогавашните депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов дали компанията държи 80% от капацитета останаха без отговор от Министерството на финансите заради "търговска тайна".
Самата КЗК установи висока степен на концентрация на собствениците на данъчни складове през 2016 г., а
след анализ през 2019 г. препоръча на властите да изградят държавни складове и електронна платформа. Тази препоръка не е спазена. Миналото лято КЗК съобщи, че е установила, че достъпът до данъчните складове и транспортна инфраструктура на дружествата от група "Лукойл" е ограничен, което може да ограничи вноса на горива. През 2021 г. вече констатира злоупотребата с господстващо положение при данъчните складове.


Пак преди избори Комисията за конкуренцията съзря проблем в "Лукойл" (допълнена)
Пак преди избори Комисията за конкуренцията съзря проблем в "Лукойл" (допълнена)


Днес Ненкова каза, че преди налагането на санкцията се чака решение на Европейската комисия и съгласуване с регулаторните органи на ЕС. Размерът на глобата ще бъде определен по методика на КЗК като се вземе предвид за какъв период е нарушението, имало ли е други преди това и какъв е оборотът на дружеството за последната година.


Ненкова увери, че антимонополната комисия работи усилено и разкритикува политиците, които я критикуват, когато "нямат какво да кажат" и "все някой им е виновен". Тя се възмути и от завявано публично желание от страна на политици за смени на членовете на регулаторите, което според нея показва непознаване на закона. Напомни, че през 2021 г. (при управлението на ГЕРБ - бел. ред.) мандатът на комисарите беше удължен от 5 на 7 години, докато в ЕС бил 9 г., а в САЩ - безсрочен. Настоя следващият парламент да им даде повече правомощия.


При управлението на коалицията "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" беше направен опит с промяна в закона да се върне 5-годишният мандат и членовете на регулатора да бъдат сменени, но коалицията се разпадна и времето за това не стигна.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK