През февруари най-много расте обемът на жилищните кредити

През февруари най-много расте обемът на жилищните кредити

© Цветелина Белутова, КапиталВъпреки очакваното от няколко месеца охлаждане на пазара на кредити данните на БНБ показват, че това все още не е категорично изразено, въпреки че вече е налице плавно поскъпване, което се очаква да продължи в синхрон с повишението на водещите лихви на централните банки.


В процентно изражение през февруари най-голям ръст показват жилищните кредити, които се увеличават с 18.1% до 16.816 млрд. лв. За сравнение - през януари нарастването им бе със 17.9% на годишна база.


В същото време ръстът при кредитите за домакинствата като цяло се запазва на нивото си от януари - 14.8% спрямо същия месец на предходната година до общо 33.655 млрд. лв. При потребителските заеми има леко забавяне в ръста, но те се увеличават с 12.3% за година от 15.209 млрд. лв., докато през януари увеличението е било с 12.5%.

Във време на нарастваща инфлация: да се харчи или да се пести
Във време на нарастваща инфлация: да се харчи или да се пести

На годишна база другите кредити нарастват със 7.7% (8.9% годишно повишение през януари), като достигат 401.7 млн. лева.
Въпреки инфлацията за ваканции се харчи "като за последно"
Въпреки инфлацията за ваканции се харчи "като за последно"

Депозитите на домакинствата в края на февруари са 72.977 млрд. лв. (41.3% от БВП). Въпреки инфлацията, която изяжда спестяванията, населението продължава да спестява. Ръстът на спестяванията е 8.9% спрямо същия месец на 2022 г. (8.2% годишен ръст през януари).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK