Служебната власт пусна сайта за наблюдение на цените на основни храни

Служебната власт пусна сайта за наблюдение на цените на основни храни

© ДневникСлужебното правителство ще напише закон за надценките на определени храни, за да може да се наложи таван върху надценките, който ще има ограничен времеви период. Готви се и по-общ закон за търговията с храни и ще се приеме наредба за проследимост на качеството и цените на храните. Това обявиха служебните министри на икономиката и на земеделието Никола Стоянов и Явор Гечев и представиха държавен сайт за наблюдение на цените на основни хранителни продукти.


На сайта се сравняват най-ниските цени в различни търговски обекти, но без промоционални. Ще се въвеждат цени на вносител, на едро и на дребно, ще има и цени на суровините, като например на млякото. Към момента в сайта са въведени цените на около 30 продукта, като една трета от тях са цените на плодове и зеленчуци.


Таван на търговската надценка: как политиците употребяват цените
Таван на търговската надценка: как политиците употребяват цените


Според Стоянов сайтът щял да е "много полезен инструмент" за всяко правителство, за да следи за изкривявания на пазара, тъй като всеки може, когато види, че цената на суровината или цената на едро пада, а цената на дребно расте, "много лесно може да се види, че нещо не е наред".
Към момента информацията на сайта е подадена само от държавни ведомства, а от следващата седмица търговски вериги с оборот над 30 млн. лв. годишно ще могат да качват своите цени, като това ще е на доброволен принцип.


Държавната "Ел Би Булгарикум" обвини търговските вериги за скъпите млечни продукти
Държавната "Ел Би Булгарикум" обвини търговските вериги за скъпите млечни продукти

В сайта ще има информация и за цените на 11 хранителни продукта от 7 столици на страни от ЕС (Германия, Франция, Австрия, Чехия, Румъния, Гърция и Хърватия), които са налични и на българския пазар - олио, ориз, захар, яйца и др. Данните за цените се събират от търговските аташета на България в столиците на въпросните седем страни.


Данните в сайта ще се актуализират всяка седмица, като ще може да се търси информация и по региони. Ще могат да се сравняват и цени назад във времето, когато мине време и базата данни стане по-богата. В сайта има и бърза връзка за подаване на сигнали от потребителите към контролните институции.


По думите на Стоянов цената на сайта е 30 000 лв. заедно с поддръжката му за година напред. Разработен е от държавната компания "Информационно обслужване".


Явор Гечев уточни, че Наредбата за централния регистър за проследимост на храните вече е публикувана за обществено обсъждане. По думите му регистърът ще дава възможност за проследяване на информацията на всяка стъпка по веригата за доставки, на ниво търговия на едро в страната както по отношение на качеството на
храните, така и за съпътстващите документи и цени.


Също така земеделският министър съобщи, че държавата ще дотира водата за напояване с 80%, като вече имало осигурен финансов ресурс. "Това също е мярка, която има за цел да не допуска повишаване на производствените цени на селскостопанските стоки", отбеляза Гечев.


Масово българите винят търговските вериги за високите цени


Междувременно "Галъп интернешънъл" публикува социологическо проучване, според което над 4/5 от българите са посочили, че домакинствата им ограничават потреблението си заради високите цени на храните, като това води до почти автоматично одобрение на всякакви мерки за спиране на ръста на цените, включително и ограничения в надценката. Близо 80% от анкетираните смятат, че за високите цени са виновни големите търговски вериги. Авторите на проучването коментират, че българското общество по традиция не показва резерви към държавни намеси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK