Кабинетът обмисля компенсации за гориво при доставка на храни в слабо населени райони

Кабинетът обмисля компенсации за гориво при доставка на храни в слабо населени райони

© Георги КожухаровСлужебното правителство работи по нови мерки за компенсиране на бизнеса, които са свързани с високите цени на горивата. Министърът на икономиката Никола Стоянов обясни пред "Нова телевизия", че една от тях е обвързана и с работата на кабинета по намаляване на цените на хранителните стоки. По думите му мярката е изцяло социална.


Служебната власт пусна сайта за наблюдение на цените на основни храни
Служебната власт пусна сайта за наблюдение на цените на основни храни


"Идеята ни е да се финансира част от логистиката, свързана с горивата, при снабдяването на по-ниско населени райони, останали без магазини. Сега хората там трябва да пътуват дълго, за да пазарят. Идеята на тези мерки е да са социални. В момента при тези цени на горивата не мислим за нова масова мярка за всички, каквато беше отстъпката от 25 ст. за литър гориво", обясни Стоянов.


Той каза още, че следващата седмица се очаква ново плащане на данък от свръхпечалбата на "Лукойл". По думите му и този път, както при първото плащане в края на миналата година, страната очаква да вземе около 90 млн. лева.
"Лукойл" внесе 90 млн. лв. в бюджета
"Лукойл" внесе 90 млн. лв. в бюджета

Стоянов добави, че с пускането вчера на сайта, в който държавата следи цените на 30 основни продукта от малката потребителска кошница, се цели търговците да намалят цените, тъй като ще са под постоянна обществена проверка. Подобно мнение изказа и вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов пред Би Ти Ви. Той заяви, че не може да намери обяснение защо някои продукти в България са по-скъпи в абсолютни стойности, отколкото в Австрия и Германия. Именно заради това служебното правителство правело всичко възможно да види дали има неправилни практики и дали регулаторите могат да бъдат по-активни.


"В регулаторите има ниско заплащане, може би трябва повече ресурс да се задели, тази критика я приемаме", заяви Пеканов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK