Дружество на съпруга на политик е глобено за манипулация на енергийния пазар

Председателят на КЕВР Иван Иванов

© Анелия Николова

Председателят на КЕВР Иван ИвановКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена санкция в размер на 165 238 лв. на "Енерджи Съплай" ЕООД за извършена манипулация на пазара, съобщи пресслужбата на регулатора.


Компанията е собственост на Соня Николова - Кадиева, чийто съпруг Георги Кадиев е кандидат - депутат от листата на "Левицата" за изборите на 2 април.


Директорът на НЕК очаква цената на тока да се запази до 1-2 години
Директорът на НЕК очаква цената на тока да се запази до 1-2 години


КЕВР е установила, че между 1 януари 2021 г. и 31 март 2022 г. дружеството е извършвало два типа нарушения - разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing) на пазарния сегмент "В рамките на деня" на Българската независима енергийна борса.
В прессъобщението се разяснява, че манипулация чрез разслояване и лъжливи поръчки е налице при "издаване на множество или големи нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, често далеч от най-високата оферта "купува" и най-ниската оферта "продава", с цел да бъде извършена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След извършване на търговията, нарежданията се отменят без намерение да бъдат изпълнени".


Иван Иванов: Битовите потребители няма да купуват ток от пазара преди края на 2025 г.
Иван Иванов: Битовите потребители няма да купуват ток от пазара преди края на 2025 г.

КЕВР е установила нарушението като е прилагала индикаторите на Насоките за разслояване и лъжливо поведение, изработени от европейската Агенция за сътрудничество на енергийните регулатори /АСРЕ/. Така е разбрала, че "Енерджи Съплай" ЕООД е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно намаление на цената на определени продукти единствено в своя изгода.


По този начин дружеството е създало впечатление сред останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на "Енерджи Съплай" ЕООД електроенергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, ако не беше манипулативното поведение.


След това необосновано краткосрочно намаляване на цената, дружеството е отменило своите нареждания за продажба и реално е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, чрез което е реализирало необоснована печалба, се казва в съобщението на регулатора.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK