Служебната власт обяви напредък в преговорите за 4 нови ядрени реактора

Еленко Божков

© Велко Ангелов

Еленко БожковПредстои окончателното подписване на инженерингов договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания "Уестингхаус" на площадката на АЕЦ "Козлодуй", съобщи служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред журналисти след участието си в конференция за развитието на ядрената енергетика, предаде БТА.


На 4 април пък в София се очаква делегация от "Електрисите дьо Франс", с която се подготвя същият договор на площадката "Белене", добави той. Идеята е френската компания да използва доставеното руско оборудване и да доизгради двата 1000-мегаватови блока, прилагайки френска конвенционална технология.


И в двата случая ще бъдат подписани междуправителствени споразумения - между България и САЩ и България и Франция.

Целта на предпроектните инженерингови проучвания и анализи е да се установят всички технически и икономически параметри на евентуалните проекти за нови ядрени мощности, включително и какви са опциите за използване на съществуващото оборудване чрез интегриране в съвременна цялостна система. Всички тези данни ще бъдат предоставени на следващото редовно правителство и на парламента, където реално ще се вземе окончателното решение за развитие на проектите, базирано на реални технико-икономически роказатели, а не на политически пристрастия, уточни по-късно през деня Министерството на енергетиката
Двата проекта бяха анонсирани за пръв път през януари от служебния енергиен министър Росен Христов като за преговорите със САЩ парламентът задължи правителството да ги води.


Правителството трябва да преговаря със САЩ за ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй"
Правителството трябва да преговаря със САЩ за ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй"
В отговор на въпрос на БТА, зам.-министър Божков каза, че в инженеринговите споразумения ще бъде заложено какво да бъде участието на България в изграждането на ядрените блокове. Божков изтъкна, че споразумението със САЩ е в много напреднала фаза. В него ясно се посочва, че се търси максимална локализация - т.е. възможно най-голямо използване на възможностите на българската индустрия, която да бъде привлечена за изграждането на тези мощности.


Все още е рано да се говори какви са прогнозните цени на инвестициите, пише БТА. Рано е и да се каже какво ще е участието на държавата и на частните инвеститори.


Възкръсването на вампира АЕЦ "Белене"
Възкръсването на вампира АЕЦ "Белене"

Към този момент интересите на "Електрисите дьо Франс" и "Уестингхаус" са да участват с преобладаващо финансиране в изграждането на двата проекта, се казва в публикацията.


Очакванията са двата ядрени блока в АЕЦ "Белене" да бъдат готови през 2035 г., а през 2045 г. 7-ми и 8-ми в АЕЦ "Козлодуй", посочи Еленко Божков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK