"Лидл" и "Кауфланд" пуснаха автомати за пластмасови бутилки и кенове

"Лидл" и "Кауфланд" пуснаха автомати за пластмасови бутилки и кенове

© ''Лидл България''Търговските вериги "Лидл" и "Кауфланд" поставиха в някои от обектите си автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за напитки. За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 ст. за всяка върната опаковка.


Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и др.


Неотдавна Съюзът на пивоварите пък разположи в паркове контейнери за събиране на бутилки от бира.
Автоматите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал, обозначени със съответния знак, и метални кенове. В тях няма да се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.


Получените срещу върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините, съобщават от двете вериги.


"Вярвам, че тези пилотни проекти ще надградят системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнат за промяна на потребителските нагласи. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която вече е факт в редица европейски държави и която ще ни помогне да постигнем целите си до 2025-а да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Това ще се случи и с помощта на бизнеса и с всички граждани", каза на събитието заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.


Посланикът на Германия Ирене Планк отбелязва, че държавите с пазарни депозитни системи за опаковки за напитки за еднократна употреба, като Германия например, постигат нива на възвръщаемост от над 95 процента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK