"Булгаргаз" отговори на работодателските съюзи как формира цената на газа

Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз"

© Лили Тоушек

Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз"Държавния газов доставчик "Булгаргаз" уверява, че спазва нормативната уредба при определянето на предложенията си към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на природния газ. В изложение на три страници дружеството отговаря на вчерашното писмо на асоциацията на работодателските организации до правителството и регулатора.


Според бизнес съюзите цената в България е по-висока спрямо котировките на европейските борси. Четирите организации настояват за незабавни мерки за намаляване на разликата, която, по техни изчисления, струва на индустрията по 42 млн. лв. месечно.


"Булгаргаз" предложи по-ниска цена за април, за май очаква ново поевтиняване
"Булгаргаз" предложи по-ниска цена за април, за май очаква ново поевтиняванеРъководството на държавното дружество обяснява, че сделките, които сключва, са за равномерна доставка през месеца, докато котировките "ден напред" и "в рамките на деня", с които работодателските организации сравняват, се променят всекидневно поради различни причини - метеорологични, внезапни аварии, временен недостиг на конкретни пазари и т.н.


"Булгаргаз" изчислява, че ако в регулираната цена не се включват количества от по-скъпото гориво, нагнетено в хранилището в Чирен, тя би била с около 15 на сто по-ниска.


Дружеството уверява, че винаги се е стремило да осигурява на клиентите си непрекъснати доставки на конкурентни цени, но и напомня, че всеки участник на пазара е свободен да намери доставчик, като "Булгаргаз" е готов да прояви гъвкавост, ако някой от клиентите поиска да премине към друг търговец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK