Цената на парното няма да падне след поевтиняването на газа

Иван Иванов, председател на енергийния регулатор.

© Анелия Николова

Иван Иванов, председател на енергийния регулатор.Цената на парното няма да падне въпреки поевтиняването на природния газ и дори е възможно незначително повишение от 1 юли, когато започва новият регулаторен период за цените на топлофикационните дружества. Това се разбра на днешното обществено обсъждане на цената на природния газ за април, което се състоя в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).


Държавният доставчик "Булгаргаз" предлага цената на газа да падне от началото на април с 8 на сто и очаква ново поевтиняване през май.


"Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишение на цената на топлинната енергия. В зависимост от анализите, които ще направим при произнасянето на 1 юли", прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНР.
Цената на парното, която се определя веднъж годишно, беше повишена на 1 юли 2022 г. средно с 29%, а в София - най-значително, с 39 на сто. Началото на новия регулаторен период за услугата съвпадна с криза при газовите доставки след като Русия през април едностранно прекрати доставките за България.


Окончателното решение за цената на газа през следващия месец КЕВР ще вземе на 1 април.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK