Кабинетът намали с 40% еднократна такса за телекомите, за да инвестират в 5G мрежи

Предложената от председателя на КРС Иван Димитров промяна на таксите отчита състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите, информира правителствената пресслужба.

© Надежда Чипева, Капитал

Предложената от председателя на КРС Иван Димитров промяна на таксите отчита състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите, информира правителствената пресслужба.Служебното правителство намали с 40% една от еднократните такси в тарифата си, за да стимулира интереса на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz, съобщи правителствената пресслужба.


До този момент тази част от спектъра не е използвана за граждански нужди, а кабинетът се надява да получи още тази година приходи за близо 130 млн. лв., а след това - по 8 млн. лв. годишно, се казва в съобщението.


Досега в тарифата, която прилага Комисията за регулиране на съобщенията, беше записана единична цена на MHz от 120 хил. лв., а в предложението, публикувано за обществено обсъждане, тя е заменена с числото 72 хил., се вижда от портала за обществени консултации.
Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на отбраната, както и други заинтересовани институции, работят за освобождаване на честотите и ползването им за граждански от почти 20 години, припомня правителствената пресслужба. В съобщението се казва, че са проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги.


Предложената от КРС промяна на таксите отчита състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите, продължава съобщението. В него се напомня, че в Плана за възстановяване и устойчивост България е заложена реформа за ефективно използване на радиочестотния спектър. Страната е една от последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK