Цените в преработващата промишленост продължават да растат двуцифрено

Цените в преработващата промишленост продължават да растат двуцифрено

© Цветелина Белутова, КапиталЗаводските цени продължават да растат макар и с по-малко и през февруари, сочат данните на статистиката. Спрямо година по-рано те се увеличават с 8.9%. С толкова растат в добивната промишленост, с 11.3% в преработващата и с 3.5% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.


В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 27.2%, производството на хранителни продукти - с 23.1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 21.2%. Намаление има при производството на основни метали - с 3.1%.


Спрямо януари заводските цени се понижават с 5.9%. Очаквано заради необичайно топлото време най-голям спад има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 17%, в преработващата промишленост - с 0.1%, докато увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 0.6%.
По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на химични продукти - с 3.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.2%, производството на хранителни продукти - с 0.2%. Повишение на цените се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 6.6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 2.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.8%.


На вътрешния пазар цените растат с 9.7% за година като в преработващата промишленост увеличението е с 16.5%, в добивната промишленост - с 10.8%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.


Спрямо февруари 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 31.9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 30.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29.4%, производството на хранителни продукти - с 24.0%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 0.3%.


Спрямо януари цените средно спадат със 7.9% през февруари 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16.5%, и в преработващата промишленост - с 0.2%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 0.2%.


Намаление на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 5.1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6%, производството на хранителни продукти - с 0.2%, производството на основни метали - с 0.1%.


По-високи цени са отчетени при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11.1%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5.7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.1%.


Заводските цени на международния пазар се повишават със 7.3% за година, а спрямо януари намаляват с 1.9%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK