Асоциация настоява за отваряне на мрежите на мобилните оператори за виртуални такива

Асоциация настоява за отваряне на мрежите на мобилните оператори за виртуални такива

© Анелия НиколоваНамаляването на таксите, плащани от мобилните оператори за радиочестотния им спектър, да бъде обвързано с отваряне на мрежите им за виртуални мобилни оператори. За това настоя Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО).


Позицията на БАБТО е във връзка с решението на служебното правителство да намали с 40% еднократните такси, срещу които трите мобилни оператора ще получат нови честоти в спектъра 700 и 800 MHz за развитие на 5G мрежите си.


Кабинетът намали с 40% еднократна такса за телекомите, за да инвестират в 5G мрежи
Кабинетът намали с 40% еднократна такса за телекомите, за да инвестират в 5G мрежиОт БАБТО подчертават, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябва да обвърже лицензите на мобилните оператори за нови честоти със задължение те да допуснат алтернативни оператори до мрежите си. Според асоциацията това ще подобри конкуренцията на пазара за телеком услуги в България и ще защити малките и средни фирми от опасността държавата да ги постави в неравностойна пазарна позиция спрямо трите големи мобилни оператора "Виваком", "А1" и "Йеттел".


От асоциацията посочват, че намаляването на таксите "засилва опасенията, че трите мобилни оператора получават финансова подкрепа от държавата", защото това ще доведе до значително намаляване на разходите им.


"Вярвам, че ако държавата дава сериозен икономически стимул (бонус) за развитието на този сектор, тя трябва да приеме и нужните стъпки, за да засили конкуренцията в него, като създаде условия за функционирането на виртуални мобилни оператори. Това би довело до по-ниски цени и по-качествени услуги не само на мобилните, но и на фиксираните услуги. Сега България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която виртуалните мобилни оператори не съществуват, и от това губят най-вече потребителите", изтъква председателят на БАБТО Ангел Василев.


Неотдавна Върховният административен съд (ВАС) постанови, че началото на търга за 3.6 GHz честотите за 5G мрежите през 2021 г. е проведено в разрез със закона. Във връзка с това от БАБТО допълват, че ако този търг се рестартира, това също ще даде възможност в новата процедура да се заложи условие мобилните оператори да отворят мрежите си за алтернативни доставчици.


Виртуалният мобилен оператор предоставя абсолютно идентична гласова услуга по GSM технология, каквато предоставя всеки един от мобилните оператори, в обхвата на мрежата на мобилния оператор. Използва се само преносната мрежа на мобилния оператор, като всичко останало, включително управлението на услугата, изготвянето на сметките и обслужването на клиентите става от виртуалния мобилен оператор. Той се основава на идеологията за споделения ресурс, вместо всеки оператор да трябва да изгражда собствена радиомрежа. Идеята е, че върху радиомрежата всъщност могат да се дадат канали или капацитети на повече от един оператор, за да я ползват и да могат да предоставят мобилни услуги, които са напълно идентични с мобилните услуги на "Виваком", "А1" и "Йеттел".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK