Финансовото министерство очаква бюджетен дефицит от 690 млн. лева към края на март

Финансовото министерство очаква бюджетен дефицит от 690 млн. лева към края на март

© Велко АнгеловОчакваният дефицит по бюджетното салдо към края на март 2023 г. е 690 млн. лева или 0.4% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), сочат предварителните оценки на Министерството на финансите. За сравнение, за първото тримесечие на 2022 г. бе отчетен излишък в размер на 294.7 млн. лева, което означава, че на годишна база бюджетното салдо за периода се влошава с около 1 млрд. лева.


И през март продължава тенденцията от първите два месеца на годината ръстът на разходите (близо 27% до 15.333 млрд. лева) значително да изпреварва ръста на приходите (с 18.2% до 14.643 млрд. лв.), което е основната причина за влошаването на бюджетната позиция спрямо предходната година, посочва финансовото министерство.


Във фискалния резерв има 15.5 млрд. лева към края на февруари 2023 г., но през март бе направено голямо дългово погашение и вероятно към края на тримесечието ще има спад.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK