Цената на природния газ е с 8% по-ниска от днес

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

© Цветелина Белутова, Капитал

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.Цената на природния газ от днес е 98.16 лева/MWh (без акциз и ДДС), намалението спрямо март е с 8%, реши Комисията за енергийно и водно регулиране.


По-рано през деня държавният газов доставчик "Булгаргаз" внесе окончателното си искане това да е цената.
За тази сума компанията ще продава природен газ на крайните снабдители и на дружества, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.


Цената на парното няма да падне след поевтиняването на газа
Цената на парното няма да падне след поевтиняването на газа

Основен фактор за намаляването на цената е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища, информира регулаторът.


Предишното ценово предложение на "Булгаргаз", внесено в средата на март, беше за 103.08 лв. за мегаватчас, но днес дружеството коригира надолу заявлението си. То е мотивирано с "предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси". Компанията очаква ново поевтиняване от 1 май.
Работодателските съюзи смятат, че цената на газа е твърде висока
Работодателските съюзи смятат, че цената на газа е твърде висока

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK