Чужденец да отвори малък бизнес в България - на една банкова сметка разстояние

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  И баце за 12 години не можеше ли да го решили тва?

 2. 2 Профил на Гол майстор
  Гол майстор
  Рейтинг: 1060 Разстроено

  Като в строителството: ходене по мъките. Всякакви разрешителни, мнения, съгласувания, заявления от всевъзможни институции, всяко го бави достатъчно. В резултат, трябва ти поне година, за да си осигуриш всичко. И ако някоя вкисната бюрократка ти се заяде, смятай, че си за никъде.... Изпитвам го на гърба си.
  Това ни е родната действителност.

 3. 3 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  До коментар [#2] от "papunqk":

  Аааа, има и друго. Ако случайно дойде чужденец, като жабарина, може да не можеш да крадеш. Т.е. малко конкуренция и гербиджа отива в канала. А така наще фирмички.

 4. 4 Профил на Камен Доков
  Камен Доков
  Рейтинг: 120 Неутрално

  това е вярно, точно приятел италианец, чака дск трети месец да му открият сметка!

 5. 5 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 319 Неутрално

  на България не и трябват епидемии и други злини - защото си имаме ГЕРБ и ДПС

  България е длъжна да има - социална икономическа доктрина - провъзгласено е в преамбюлът на Конституцията - "...прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава...") и трябва да се направи данъчна реформа...
 6. 6 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  това е вярно, точно приятел италианец, чака дск трети месец да му открият сметка!
  —цитат от коментар 4 на Камен Доков


  Сега си представи, ако италианска компания или западен консорциум ика да строи магистрала.

 7. 7 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Булгаристан - Абсурдистан...

 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Проблемът не е само в набирателната сметка, а въобще в сметката. Огромната част от банките отказват откриване на фирмена банкова сметка на лице извън ЕС. Без никакви допълнителни обяснения. Оплаквания до БНБ и т.н. нищо не ги спира. А има чужди лица, които искат да инвестират милиони.
  Пробвали сме и друго - откриване на фирмата на името на българин и последващо прехвърляне на чужденец. Да, но банката разбира и дава срок за закриване на сметката.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8538 Неутрално

  Има още един сериозен проблем. След 2018 г. е невъзможно да се открие банкова сметка на малка фирма от България в друга страна на ЕС. Предполагам е свързано със директивата на ЕС за пране на пари. Решение не виждам

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lazarus":

  Би ли се облекчила процедурата ако приемем еврото и лицето открие сметка в банка извън България, която има филиал тук?

 11. 11 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lazarus":Би ли се облекчила процедурата ако приемем еврото и лицето открие сметка в банка извън България, която има филиал тук?
  —цитат от коментар 10 на Армеец


  хмм, резонен въпрос.
  това може да еедна от причините да не сме още в зоната и шенген

 12. 12 Профил на palpatin
  palpatin
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Проблемът започна 2018а година, като се въведоха мерките срещу пране на пари. Преди това банките отваряха бързо и без проблем набирателни сметки и, ако бъдем честни, наистина често дружества се откриваха от хора, които искаха бързо да превъртят едни пари и да изчезнат. След това БНБ промени политиката на 180 градуса и почна да налага на банките глоби, ако не си проучват клиентите. В резултат на което пък банките, за да не поемат рискове, почнаха масово да отказват, ако нещо не им хареса в клиента или просто няма да печелят от него. Някакъв среден вариант на никой не му хрумна да приложи.

 13. 13 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#12] от "palpatin":

  Не съм съгласен, проблемът датира от луканово време. И когато изкарахте Ран и Ът, че са виновни, а Ран ви каза простичко - продавате ни предприятията, сменяме машините и икономиката дръпва напред. Отговорът на Луканов е бил - Ама без нас ли?
  - Без вас!
  - Ама без нас не може

  И те така.
  Свиквай, комунде
  Ще има още мизерия заради вас

 14. 14 Профил на Хитър Петър
  Хитър Петър
  Рейтинг: 12 Любопитно

  По-голям нон сенс не бях чел от пишман адвокатчетата!? Значи били разбираш ли инвеститори, но не могат да платят на адвокат да ги съветва за откриване на доверителна сметка, а и на всичкото отгоре сметката е по-малко от 10000.

  В данъчен рай ли искат да в обръщаме тази държава!? За КОГО лобират тези калъфи?

 15. 15 Профил на Камен Доков
  Камен Доков
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#6] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":

  най-интересното е, че той има и някакъв български документ за живеене тук, защото съпругата му е българка! ама сметка не може да открие, даже лична, кхъ кхъ кхъ

 16. 16 Профил на Хитър Петър
  Хитър Петър
  Рейтинг: 12 Любопитно

  До коментар [#11] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":

  Не. KYC/KYB и AML законите са едни и същи независимо дали отваряш сметки в евро или лева!

 17. 17 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 553 Разстроено

  Проблемът с достъпа до банкиране е поголовен, и далеч не е ограничен само до новосформирани дружества, и далеч не е проблем само в България.

  Банките и финтеховете са длъжни да спазват международното законодателство против пране на пари и спонсориране на тероризъм, налагано от САЩ. Те се намират под постоянна угроза от глоби и изключване от платежните системи, ако се окаже, че италианецът от разказаната трогателна история всъщност е подставено лице на някой виден представител на Ал Кайда или Ислямска държава.

  Понеже не съществуват правила КАК ТОЧНО да се изпълняват мерките против пране на пари, всяка финансова институция е оставена сама да решава какви проверки да прави. И повечето банки от прекомерна предпазливост прекаляват с изискванията.

  Прочее, с абсолютно същия проблем се сблъсках преди няколко години в Естония. Прехвалената програма за е-гражданство катастрофира в невъзможността да се отвори набирателна сметка в местна банка, но и да се открие разплащателна сметка на вече регистрирана компания.

  В началото на 2020 г., докато търсех решения за откриване на дружество в Естония, няколко банки поетапно отказваха да обслужват вече регистрирани свои клиенти — фирми, собственост на чужденци с е-гражданство.

  И там, както и тук, съсловни организации апелираха към президентството, правителството и парламента да намерят решение. След близо година мотане се отказах и оттогава не следя нещата.

  Така че проблем има, той е огромен и трябва да се реже от корен. А именно, ЕС трябва да се изправи на задните си краченца и да даде отпор на международния финансов тероризъм от страна на САЩ спрямо малкия и среден бизнес, замаскиран като "международни мерки против пране на пари". Както четем непрекъснато, тези мерки не пречат на всякакви олигарси да си вадят парите от Русия, да си купуват имоти за десетки и стотици милиони в Лондон, Флорида, Дубай и т.н.

  Банките отнасят многомилионни глоби за своето съдействие там, но ги плащат безропотно — явно тези разходи са калкулирани в цената на бизнеса.

  Но да не може наистина някой опърпан европеец да си открие фирмичка с нищожен капитал, за да опита да се извади от блатото на наемния труд, наистина е жалко.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 18. 18 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  До коментар [#11] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":Не. KYC/KYB и AML законите са едни и същи независимо дали отваряш сметки в евро или лева!
  —цитат от коментар 16 на Хитър Петър


  Така е, но не е трудно, а и нито е скъпо, както се пише!
  Не можеш да пуснеш един ейл до Италия за сведения? Айде моля!
  Второ, ако има желани ще стане и работата на банкат е да следи за пране на пари - справка за една ирландска банка цде минаха едни 400 милиона евро и те си затвориха очите - сега няколко служителя са на съд. Същото с една българка в швейцарска банка.

  Няма желание, набий си го в главата!

 19. 19 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хитър Петър":

  Само че ако лицето е гражданин на ЕС от страна различна от БГ се предполага, че работата по скрийнинга ще я свършат по-адекватно. В конкретния случай от статията с италианският гражданин...

 20. 20 Профил на Хитър Петър
  Хитър Петър
  Рейтинг: 12 Любопитно

  До коментар [#17] от "Иван Арнаудов":

  Много ми е интересно, защо ви е притрябвало е-гражданство и е-фирма в Естония, при положение, че разходите в България за поне 2 пъти по ниски?

 21. 21 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван Арнаудов":

  Или къщи в Барселона... Богатите корупционери и олигарси винаги ще намерят начин да си свършат работата и да заобиколят мерките, защото могат да си напазаруват армия от отлични специалисти във всяка сфера.

 22. 22 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  До коментар [#17] от "Иван Арнаудов":Много ми е интересно, защо ви е притрябвало е-гражданство и е-фирма в Естония, при положение, че разходите в България за поне 2 пъти по ниски?
  —цитат от коментар 20 на Хитър Петър


  Тва де го прочете? И между другото, и аз като чорбето имах предвид гражданин на ЕС.
  Я дай сведеия колко би ми струвало да сиотворя фирма в Естония и колко в България?

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Проблема не е само в България а в целият ЕС и се появи от както се приеха законите за пране на пари. Явно системна грешка.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1628 Весело

  България се нуждае от държавни институции. Текущите са пълни с партийци, което ги прави повече вредни, отколкото безполезни.

  Промяната касае всяка сфера на икономическия живот - правосъдие, контрол, граждански и социални услуги, образование.

  Когато и вашата фирма може както гербидж-мутрата да вземе 150млн необезпечен и невръщаем кредит, а каскетурата да не я закача, тогава е настъпила демокрацията.

 25. 25 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 216 Неутрално

  И баце за 12 години не можеше ли да го решили тва?
  —цитат от коментар 1 на ТимурБезКомандаПродаващКодове

  Не "можеше"!
  Но пък за сметка та това едни шарлатани го разрешиха с едно щракване на шарлатанските си пръстчета.
  Нали така, за почти три години разрешиха не само този, а и още куп проблеми в държавата и привлякоха инвестиции за 200 милиарда!
  Нали бе, лилав?

 26. 26 Профил на dani_2077
  dani_2077
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Липса на желание от страна на банката ...
  Дори и да открият сметка на "рисково лице", преводите се следят. Не можеш да откриеш сметка с 2/5 лева и после "от нищото" да се появят вътре 1.000.000$ ...

  Бъди свободен 🤔❗
 27. 27 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#3] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":

  Не, гробарите това не го притеснява - открадват му фирмата и готово!! Гешефтов нали ги пази....

 28. 28 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#24] от "хм":

  Ъхъм, ако всеки може да вземе по 150 милиона лева с фирма с 2 лева капитал, най-вероятно е дошла хиперинфлацията.
  Някой тоя филм вече сме го гледали....

 29. 29 Профил на Frank D White
  Frank D White
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оу, супер какви ли може да са мотивите на чужденец придобил достатъчно капитал за дребен бизнес в БГ(но явно не достатъчно за дребен бизнес в родината си)? Ами я да видим. Евтина работна ръка - лесна за склоняване? Check. Липса на фактически контрол във финансовия сектор. Как така въпреки всички тези толкова тежки и страшни правила няма осъдени и това в държава с 40% от БВП в т.н. сива икономика. Как ли го правят тукашните? Как ли успяват да укрият необложените си печалби? Сигурно карат яхти със сакове кеш до Джърси, незнам? Или тва или просто на никой не му пука за правилата щото, и на тия които трябва да следят дали се спазват правилата не им пука за правилата и до момента в който се стигне до надзорен орган с ефективна структура парите са преминали през 5 юрисдикции и са се върнали под формата на "чуждестранни" инвестиции. Между впрочем за това иде реч, тази загриженост че видиш ли армия дребни предприемачи чака, само чака да улесним откриването на набирателна сметка е red herring. Никой нормален човек, няма да рискува да изхаби времето и здравето си играейки по правилата в безправова държава, която на всичкото отгоре му е чужда. Единствено разни престъпници ще намерят родната ни система за привлекателна. Наблюдаваме нелепа лобистка стратегия. Предприета по нелеп начин и съставена от несъстоятелни твърдения - в нито един момент никой не си направи труда да представи, като доказателство нещо повече от "мн хора така казват". На никой от тия не му пука, защото смята, че е заобграден от аборигени - ерго и най-ъпсурдното обяснение е overkill. Въпроса тука е дали златния парашут да се отваря в офис на банкер или в кабинет на прокурор. Банкери клептократи = правораздаване по ценоразпис, по-голяма предвидимост от това здраве му кажи. Допълнително улеснение ще има ама не за смели предприемачи от чужбина, а за родни тарикати, крадци и мошеници.

 30. 30 Профил на B. B
  B. B
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Я стига че е смешно. Колко са скъпи процедурите по проверка и откриване на сметка. Ами опитайте да отворите бизнес в Германия без да си отворите сметка там.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#2] от "papunqk":

  Ми да. Но все пак хората харесват това. И гласуват за него редовно.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на B. B
  B. B
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#2] от "papunqk":

  Аз пък построих къща и не съм срещал никакви трудности никъде. Да има документи и за общината и за ВиК и за Енергото. Но това е строителство на къща не на колиба. Никъде никой не се заяждам нито пък съм търсил някакви връзки. Търсят тези които искат да направят нещо заобикаляйки закона.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#18] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":

  Естествено. Банките се правят на умрели лисици. Ако е за 500-1000 лева имаш големи проблеми с отварянето на сметка. Ако са няколко милиона, даже няма и да ги забележат. ;)

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#3] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":Не, гробарите това не го притеснява - открадват му фирмата и готово!! Гешефтов нали ги пази....
  —цитат от коментар 27 на Vassil Stoychev


  И ти си прав, но не знам дали помниш едни франсета какъв шум вдигнаха

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#32] от "B. B":

  Нищо не си построил бе. Що лъжеш?

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на Хитър Петър
  Хитър Петър
  Рейтинг: 12 Неутрално

  [quote#22:"ТимурБезКомандаПродаващКодове"][/quote]

  "Сведения" няма да ти давам. Направи си проучване сам!

 37. 37 Профил на B. B
  B. B
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#35] от "Petleshev":

  Е щом ти казваш. Дерзай....хахахах

 38. 38 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 527 Неутрално

  За пародия на държава-толкова.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 39. 39 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  [quote#22:"ТимурБезКомандаПродаващКодове"]
  —цитат от коментар 36 на Хитър Петър
  "Сведения" няма да ти давам. Направи си проучване сам![/quote]

  Така ше отговориш, дръж фронте! Истиснка копейка.

 40. 40 Профил на mesambria
  mesambria
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Когато оправим малките неща, ще оправим и големите проблеми!

 41. 41 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Това да се намалят затрудренията за регистрация на фирма е наистина хубава идея. Проблемът, обаче, е по-дълбок. Ако всеки може да регистрира свободно фирми с по 2 или 1000лв капитал без грам проверки, има опасност да се извършват много измами. В момента проверката гарантира, че няма да си примерно заподозрян за участие в измами. Българите ясно, че за 0 време се проверяват в МВР, но чужденците е трудно. Накрая лесно ще регистрират фирми на мулета за източване на карти или ДДС схеми, защото никой няма да провери дали Игнасио Пенчес не е случайно известно муле с 200 сметки в Испания, през които са източени някакви пари.
  Промяна без негативни последици може да има само при влизане в Шенген и нормативна уредба МВР да дава на банките справки за проверка на чуждестранните лица.

 42. 42 Профил на Хитър Петър
  Хитър Петър
  Рейтинг: 12 Весело

  До коментар [#39] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":

  Това струва пари бе, пич! Прати 500 евро в биткойни и ще ти дам инфо ;-)

 43. 43 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 779 Неутрално

  "крайно негативната обратна връзка, получавана от чуждестранните инвеститори. Като лошите им впечатления от банковия сектор в България се прехвърлят и върху държавата."

  Значи чужденците имали лоши впечатления от нашите банки? Ами че те са си техни! Най-голямата е италианска, следващата белгийска, третата унгарска, и т.н. Има и 1-2 турски даже, гръцки не знам останаха ли или ги продадоха всичките.
  Българските са 2-3, на Цеко Минев, на Маджо и на кой още беше - с тях чужденците едва ли правят бизнес.

 44. 44 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  До коментар [#39] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":Това струва пари бе, пич! Прати 500 евро в биткойни и ще ти дам инфо ;-)
  —цитат от коментар 42 на Хитър Петър


  Не, не струва пари ако е публична информация. Ти си просто един трол и лъжец. Не можеш да докажеш информацията си, следователно, на твоя матерен език - ето фейки

 45. 45 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#41] от "атанас":

  "Българите ясно, че за 0 време се проверяват в МВР, но чужденците е трудно."

  Що говориш глупости? За колко време би провериала една банка испанец, италианец или някой друг от ЕС? Ама айде стига вече!

 46. 46 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#22] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":

  В момента далаверата е малка фирма в Румъния - ако имаш 1 нает служител данъка пада до 1 %, прага по ДДС мисля че е към 150000 лв. Но и там започнаха да затягат положението. И капитала за да създадеш такава бе към 18000 лв. Демек - няма аванта за италианските играчи.

 47. 47 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  И в Румъния правосъдието работи. Което им е най-големият +

 48. 48 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Това да се намалят затрудренията за регистрация на фирма е наистина хубава идея. Проблемът, обаче, е по-дълбок. Ако всеки може да регистрира свободно фирми с по 2 или 1000лв капитал без грам проверки, има опасност да се извършват много измами. В момента проверката гарантира, че няма да си примерно заподозрян за участие в измами. Българите ясно, че за 0 време се проверяват в МВР, но чужденците е трудно. Накрая лесно ще регистрират фирми на мулета за източване на карти или ДДС схеми, защото никой няма да провери дали Игнасио Пенчес не е случайно известно муле с 200 сметки в Испания, през които са източени някакви пари.Промяна без негативни последици може да има само при влизане в Шенген и нормативна уредба МВР да дава на банките справки за проверка на чуждестранните лица.
  —цитат от коментар 41 на атанас


  Тези проверки трябва да ги прави агенцията по вписванията, а не банката.

 49. 49 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 875 Весело

  Идват да ни вземат работата!!!
  На оружие, братя, срещу капитализма!

  ... с двеста...
 50. 50 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#12] от "palpatin":

  Политиката срещу пране на пари я въведоха 2009 по времето на вДянков. Колко пъти са я затягали след това не знам - в един момент науснах сектора.

 51. 51 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  До коментар [#22] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":В момента далаверата е малка фирма в Румъния - ако имаш 1 нает служител данъка пада до 1 %, прага по ДДС мисля че е към 150000 лв. Но и там започнаха да затягат положението. И капитала за да създадеш такава бе към 18000 лв. Демек - няма аванта за италианските играчи.
  —цитат от коментар 46 на Vassil Stoychev


  И БВП по-голямо от испанското

 52. 52 Профил на ТимурБезКомандаПродаващКодове
  ТимурБезКомандаПродаващКодове
  Рейтинг: 243 Весело

  До коментар [#48] от "alx061154739":

  Който и да прави проверката е все тая! Въпросът е, че става бързо и не струва скъпо, както пише в статията. Кво, за да проверя италианец, трябва да отида на крака в Италия ли?

 53. 53 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван Арнаудов":Много ми е интересно, защо ви е притрябвало е-гражданство и е-фирма в Естония, при положение, че разходите в България за поне 2 пъти по ниски?
  —цитат от коментар 20 на Хитър Петър


  Не бих казал, че разходите в Естония са два пъти по-високи. Но дори когато нещо е по-скъпо (например: счетоводното обслужване), обикновено по-високата цена си заслужава качеството. А съществуват и не малко предимства човек да има фирма в Естония.

  На първо място, далеч по-нормално законодателство и цивилизовано отношение на държавата към бизнеса.

  На второ - макар данъкът върху печалбата да е много по-висок (25% вместо 10%), той не се дължи, ако тази печалба не се капитализира. Мисля, че е очевидна дългосрочната доходност, ако в доходоносен бизнес се реинвестира допълнително 10% капитал всяка година.

  Но за мен най-важното беше обстановката в България по това време. През септември 2018 г. МФ на намагнитения Горанов забърка едно неописуемо ла%но, като промени Наредба Н-18 на НАП по такъв начин, че за период от няколко месеца стопанисването на малък електронен магазин върху отворена платформа изглеждаше технологично невъзможно.

  Бяха заложени едни фантастични глупости като това да има закачен 24/7 касов апарат към магазина, и този апарат да щрака автоматично касови бележки с постъпването на всяка поръчка. Фирмите бяха задължени да използват счетоводен софтуер от одобрителен списък (т.н. СУПТО) и т.н. Като цяло, имахме един период от около половин-една година, през който не седеше въпроса дали да се ходи другаде, а къде.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 54. 54 Профил на Гол майстор
  Гол майстор
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#2] от "papunqk":Аз пък построих къща и не съм срещал никакви трудности никъде. Да има документи и за общината и за ВиК и за Енергото. Но това е строителство на къща не на колиба. Никъде никой не се заяждам нито пък съм търсил някакви връзки. Търсят тези които искат да направят нещо заобикаляйки закона.
  —цитат от коментар 32 на B. B


  Не, и аз го правя законно, не търся ( а и не искам) връзки. Но същевременно някакъв закон се е сменил, в резултат, еди какво си трябва да правя наново, въпреки, че по стария закон ми е направено и е било актуално към момента. А отделно В и К ме изнудват да си монтирам за собствена сметка (на улицата), ПП хидрант, което е тяхно задължение.

 55. 55 Профил на quantumfoam
  quantumfoam
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Да се започне от това да се елиминира националния спорт „източване на банки“, пък може и после да се задейства рекурсивно по другите нива, докато се стигне до това да е приветлива бизнес атмосферата накрая ?

  ╒╩╦═╬►○‼▲‼○◄╬═╦╩╕ Unconsensual consent is not a consent at all ..!. .!..
 56. 56 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  "Италианец идва в България и иска да отвори малък бизнес с капитал в 80% от случаите в рамките на 1000 лв" Какъе този "малък бизнес" за 1800 лв!!!! Не мога да го измисля, 1800лв, и какъв е този бизнесмен дето идва с 1000 евро? Изпърдян бизнесмен :) :) Тръгнал с 1000 евро бизнес да прави, това е тъп виц. С какъв проблем се занимава писателят на текста, горките "бизнесмени" с по 1000 евро , дето не могат да си платят банковите такси :) :)

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 57. 57 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#56] от "Lee Gier":

  Ами аз в последните години на няколко пъти съм се натъквал на италианци с малък бизнес в България - една дама се мъчеше с малка пицария + павилион за закуски ( това преди пандемията), но фалира. Сега на 500 м. от дома ми има пицария със собственици и готвач италианци. Вярно, че това е в центъра на Пловдив, но съм срещал италианец, който искаше да отваря заведение в България през 2001 г. Въпросът е друг как да разграничим предприемачите от подставените лица на мафията. Но то май у нас това е риторичен въпрос....

 58. 58 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Ето разказ за един италиански фермер инвестирал у нас. Доста е поучителен, защо няма скоро да видим читави инвеститори:

  Дон Фабрицио от Шишманци: Баста! В Италия не крадат фирми като у вас, сега как ще работя?

  https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/4444045

 59. 59 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#57] от "Vassil Stoychev":

  Какво точно ми казваш Стойчев? Че има италианци в България ли? Не съм отричал това. Прочети ми коментара бавно и се опитай да проумееш на какво се учудвам и на какво се присмивам. С 1000 лева бизнес!!!!! ПИЦАРИЯ Колко струва фурната на старо в тази пицария? Ето една обява на такъв уред https://bazar.bg/obiava-35895201/furna-za-pitsi
  700 лв!!! Ами само това ли? С 1000 лв...Стойчев, много моля, по-сериозно.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 60. 60 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Навремето (2001г.) работех като брокер на НИ. Този италиански хайван, екс спортист, дето търсеше да наеме павилион на някоя пряка в центъра на София, капитала му бе еквивалента на 400 евро днешни пари. Те и тогава за нищо не стигаха.

  Те пицариите и т.н. ги НАЕМАТ !! Ето италианската пицария до нас:
  https://plovdiv.zavedenia.com/1537/La-bella-Napoli


  В Италия има страшна конкуренция при заведенията за хранене, не случайно и пици Dominos скоро закриха последната си пицария там. А сега има и икономическа криза.

  И според Вас с какъв капитал е започнал някой успял италианец в България - примерно Лео Бианки?!


 61. 61 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Кръгозора зависи от зора - малка фирма за 250 лв.

  https://m.olx.bg/d/ad/furna-za-pitsi-pitsarka-CID632-ID97Txq.html

 62. 62 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Кръгозора зависи от зора - малка фирма за 250 лв.https://m.olx.bg/d/ad/furna-za-pitsi-pitsarka-CID632-ID97Txq.html
  —цитат от коментар 61 на Vassil Stoychev


  Стойчев, ясен сими като бял ден. Всички обикновени цървули ще извадят от 10 кладенеца вода само и само да напишат последни, един вид " да затапят". Какво пише на обявата, която си сложил? Освен цената нещо видя ли? Прочете ли? "Фурната е работела около 3 години има забележки тръгнало ръжда огоре на корпуса,"
  За това я продава щото иначе ще му затворят обекта. Знаеш ли,че за хранителни обекти ХЕИ издава разрешително? Кога ще вземеш разрешително с ръжда?
  Айде стига се излага вече.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 63. 63 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#60] от "Vassil Stoychev":

  Говориш на теми с които никога не си се сблъсквал. Наема ли били обекти? С 1000 лв капитал колко наем може да си позволиш да платиш? Осен фурна ти трябва и машина за тестото, ти като работил за италианец би трябвало да знаеш,че пекаря не меси всяка порция тесто по отделно. Това го прави сутринта, да има време да втаса и после само реже на грамаж и точи, гарнира и пече. Т.е както и да сучеш и да мажеш, 1000 лв не стигат. И ако сега ми кажеш,че си ги вадиш от джоба, си поредният плямпалник дето никога не е бил нещо друго от работник. Нямаш си представа как работи юредичското лице.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 64. 64 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3837 Неутрално

  "Банката пък, според изискванията на законите, трябва да извърши проучвателни процедури и стъпки, за да установи кой е човекът, който иска да му бъде отворена сметката. Тези банкови процедури обаче са трудоемки и скъпи."

  Глупости! За граждани от ЕС не би трябвало да има никакви проблеми освен, ако банките не си измислят такива. Просто не им се занимава. Същата простотия е за отваряне на сметки от българи в чужбина. Трябва да се развикаш в офиса пред хората и става, защото по Закон нямат право да отказват, т.е. нямат право да дискриминират.

  На всичкото отгоре фирма в България може да има и сметка в небългарска банка, банка в ЕС.

 65. 65 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Има още един сериозен проблем. След 2018 г. е невъзможно да се открие банкова сметка на малка фирма от България в друга страна на ЕС. Предполагам е свързано със директивата на ЕС за пране на пари. Решение не виждам
  —цитат от коментар 9 на penetrating


  Ааааа, ето един, който сочи за к'во иде реч. БАНКИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА и не зная защо разните камари се правят на 3 и 25. :((((

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7323 Неутрално

  Като се има предвид, кой пишеше и приемаше законите толкова години....

 67. 67 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#63] от "Lee Gier":

  За ваша изненада (вероятно) съм работил в заведение за храненене и то на чужда компания, но през 90-те, а преди това и във военен стол. Дали съм или не съм давал работа на някого през живота си не Ви засяга, но да, малко вероятно е да се захвана да отварям заведение имайки идея за колко работа иде реч.

  Заведението, което постнах бе с друг "акцент" преди година. Дали италианците са го купили? Не вярвам, имайки идея какви са цените на имотите в района.

  ПС. Думите Ви за БАБХ само подкрепят тезата, че регулациите пред бизнеса трябва да се разхлабят. Как ръждата отвън по фурната уврежда /може да увреди /храната в нея? Това е ясно само на някой (неподкупен" проверяващ.

 68. 68 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#45] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":

  Проверката може да отнеме и 5 мин. Проблемът е, че няма нормативна уредба да урежда такава обмяна на информация и трябва да се мине през канали с писане на писма и т.н., което и всъщност прави услугата бавна и скъпа. За българите и лицата с постоянно пребиваване се ползват регистрите на МВР и там е законово уредено.

 69. 69 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#52] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":

  Не. Просто подаваш писмена молба до съответна институция. Тъй като обменът на такава в електронен вид не е добре описан в законите, най-вероятно ще искат хартиено писмо. Следва одобрение от съответни органи, защото не сме в Шенген. След някой и друг ден връщат отговор.

  Някак си много си се вживял в хакерските истории от филмите. В реалността у различно.

 70. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8538 Весело

  До коментар [#65] от "Галя Станчева":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 71 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#67] от "Vassil Stoychev":

  Какво съм написал в първите си две изречения на 62 коментар? Това потвърждава 67 коментар.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Правилно са го отрязали. Чужденец с 200лв ще отваря фирма... при условие че само депозита по наемите в София (където е мераклията от статията), е в пъти по-голям. Слагаш и един евтин касов апарат с таксите (малка фирма) и си минал хилядарката. Ми подозрително е отвсякъде, ако тръгнеш с 200лв в чужбина да правиш фирма. То на българите отказват фирмени кредити и искат да ти пробутат заема като на физическо лице, та чужденец с 200лв, дето няма един имот на името си в България ще му вярват.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  [quote#65:"Галя Станчева"][/quote]

  То заради това изнасяхте кинтите с чували и "мулета" със сакове — щото иначе щяха да ви гепят веднага заради европейските директиви. Е, точно заради това са европейските директиви, да пресичат "едни пари" да бъдат "изпрани".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 74. 74 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 170 Неутрално

  "Италианец идва в България и иска да отвори малък бизнес с капитал в 80% от случаите в рамките на 1000 лв" Какъе този "малък бизнес" за 1800 лв!!!! Не мога да го измисля, 1800лв, и какъв е този бизнесмен дето идва с 1000 евро? Изпърдян бизнесмен :) :) Тръгнал с 1000 евро бизнес да прави, това е тъп виц. С какъв проблем се занимава писателят на текста, горките "бизнесмени" с по 1000 евро , дето не могат да си платят банковите такси :) :)
  —цитат от коментар 56 на Lee Gier


  Ти отварял ли си бизнес. Бизнес се отваря и с 2лв, това е капиталът на фирмата и до капиталът тя е отговорна. След това може да даде заем на фирмата (вноска от съдружник) и тя да работи с него и после да му го върне, когато получи печалбата. Капиталът си е капитал и до него фирмата е отговорна. Който иска да е безкрайно отговорен се регистрира по ЕТ и си подписва смъртната присъда.

 75. 75 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 170 Неутрално

  2. Фактически състав за пораждане на правоотношението по предоставяне на допълнителни парични вноски
  Той включва в своето съдържание два елемента: 1) необходимост от покриване на загуби или временна необходимост от парични средства; и 2) решение на общото събрание на съдружниците (или на едноличния собственик на капитала) за предоставяне на допълнителните парични вноски6.
  2.1. Предпоставките за приемането на решението за предоставяне на допълнителни парични вноски са изрично установени в закона - необходимост от покриване на загуби или временна необходимост от парични средства - чл. 134, ал. 1 ТЗ. Както вече се посочи, допълнителните парични вноски се разглеждат като вътрешен източник на финансиране на дейността на дружеството7. Първата от предпоставките за предоставяне на допълнителните парични вноски - необходимостта от покриване на загуби, цели по същество чрез допълнителните парични вноски да се избегне откриването на производство по несъстоятелност на дружеството (в хипотезата на свръхзадълженост по смисъла на чл. 607, ал. 2 ТЗ). Докато при втората предпоставка активите на дружеството надхвърлят неговите задължения, но то е изпаднало във временна ликвидна криза, т.е. не е в състояние за определен период от време да покрие своите изискуеми задължения по търговски сделки, което отново означава, че целта на допълнителните парични вноски и в този случай е да се избегне откриването на производство по несъстоятелност (в хипотезата на неплатежоспособност по смисъла на чл. 608 ТЗ).
  Тези две предпоставки са установени от закона в условията на алтернативност, т.е. достатъчно е наличието на едната от тях, за да може да се приеме валидно решение за предоставяне на допълнителни парични вноски8. Обратно, при липсата и на двете предпоставки решението на общото събрание на съдружниците е засегнато от материалноправна незаконосъобразност и подлежи на отмяна с иска и по реда на чл. 74 ТЗ9. Но докато не бъде отменено, то поражда своите правни последици и съдружниците са длъжни да го изпълнят и да предоставят допълнителни парични вноски10. Съответно, ако съдружниците изплатят дължимите суми и впоследствие решението на общото събрание бъде отменено, основанието за плащане отпада и те могат да претендират от дружеството връщане на платените суми като платено на отпаднало основание (condictio causa data causa non secuta) - чл. 55, ал. 1, предл. трето ЗЗД11.

 76. 76 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2206 Весело

  До коментар [#18] от "ТимурБезКомандаПродаващКодове":Естествено. Банките се правят на умрели лисици. Ако е за 500-1000 лева имаш големи проблеми с отварянето на сметка. Ако са няколко милиона, даже няма и да ги забележат. ;)
  —цитат от коментар 33 на Petleshev


  Това си го пробвал лично, или една жена така разправяше на пазара?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 77. 77 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Както посочихме по-горе, това е предпочитан начин за финансиране на дружеството, тъй като за разлика от заемите от трети лица, вътрешното фирмено кредитиране е свързано с:

  – по-малък размер на транзакционни разходи;
  – липсата на задължение за начисляване на лихви;
  – гъвкав срок на връщане, без последици и начисляване на лихви при предсрочно погасяване.

  Съгласно Търговския закон допълнителните парични вноски се предоставят по силата на решение на общото събрание на съдружниците. То трябва да бъде прието с мнозинство повече от 3/4 от капитала (в случай, че в дружествения договор не е предвидено друг). По този начин задължението за допълнителни парични вноски може да възникне дори против волята на определен съдружник.

  В заключение може да кажем, че допълнителните парични вноски са предпочитани от много дружества в България. Не само заради бързината на процедурата, но и заради възможността да се избегне плащането на лихви.

  Настоящата статия не представлява правен съвет, ако имате нужда от съдействие можете да се свържете с адвокат.

 78. 78 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#71] от "Lee Gier":

  Не знам какъв Ви е бизнеса с храните/ресторантите.

  Пред очите ми е една женица ромка която всеки ден обикаля квартала и предлага - толумбички, солен кекс и разни курабийки. Количката и е ръчна, въпросната машина от обявата вероятно ще е ъпгрейд на печката, която използва у дома. Естествено работи на домашен ток. Няма касов апарат. Не зная какви данъци и осигуровки плаща, но редовно е по улиците и хората я знаят, и търсят.

  Има ГОЛЯМА разлика между предприемач и бизнесмен. Особено българските бизнесмени сте много добри в това мрънкате и ревете за помощи от държавата . И по тая причина бюджета е на път да го закъса - поради помощите за тока.

  И преди да ми развиете теорията колко не разбирам от Вашия бизнес - ще вметна,че доста съм пътувал и знам , че по света има и камиони за улична храна( които периодично се местят), призрачни кухни продаващи само онлайн, има ресторанти отварящи само в определени дни в месеца.

  https://www.haaretz.com/food/2017-04-07/ty-article/this-restaurant-is-amazing-but-its-only-open-wednesdays/0000017f-db11-d856-a37f-ffd109160000

  Има много чудеса, някой от които може и да се приложат и у нас, но е много по-лесно е да ревем.

  ПС. Лично аз не обичам да наемам хора или доколкото ги наемам то е краткосрочно, с цел. Предпочитам автоматизираните бизнеси, дори и това да означава по-малък оборот. Въпрос на избор.


 79. 79 Профил на Александров
  Александров
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не разбирам, защо тук се намесва въпросът с прането на пари. Пари не се перат чрез набирателни сметки, а предложението касае единствено тяхното премахване.

  Освен това, въпросът не е само за чужденците. Забравяме десетките хиляди българи, които откриват фирми (годишно). Те плащат на банките такси от по 50 лв. за да внесат капитала си от 2 лв. Защо е нужно това?

  На всички, които твърдят, че не е сериозно да има бизнес с 2 лв... Напомням, че има хора, на които капиталът им е в главите. Сядат с компютъра и след 2 седмици имат продукт. Има и други, които наливат милиони в предприятия, които фалират.

  Съгласен съм с потребителя, който каза че мерките срещу изпирането на пари не са това, което са. В началото си казахме: "Добре, войната срещу Пабло Ескобар стигна и до нашите офиси. Ще я водим, защото искаме по-добро бъдеще за децата си". След това видяхме как приятелският огън на мерките започна да се изсипва и върху законния бизнес. Казахме: "Ок, покрай сухото гори и суровото". Вече обаче за всекиго е видно, че тези регулации са едно огромно лицемерие, а това че не работят е най-малкия проблем.

  Не желая да споря :)
 80. 80 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 782 Неутрално

  такса спокойствие също е важна

 81. 81 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Това не е моят опит. Приятел американец си отвори бизнес в България, аз му помагах, за набирателната сметка бе достатъчно данъчна форма 1040 на IRS, всеки американец може да си я вземе online, но повечèто си пазят копие.

 82. 82 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В Германия не можеш да откриеш банкова сметка без постоянен адрес. За да се регистрираш, трябва да наемеш жилище. А за да наемеш жилище, трябва да покажеш доходите си от постоянен трудов договор през последните три месеца. А за постоянен трудов договор ти трябват адресна регистрация и банкова сметка. Не виждам някой да се възмущава от този омагьосан кръг. България е поставила свои условия и чужденците трябва да се съобразяват с това. Както го правят в Германия. Апропо, малък бизнес в Германия може да се регистрира след като си намерил изход от горния омагьосан кръг.

 83. 83 Профил на Пенчо Славейков
  Пенчо Славейков
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Страшен медец са всички възпалени коментари, мега шоу на смешния плач - умнокрасивитета се сблъсква с реалността и разбира че ЕС не е само билети за 29 евро до Милано.

  Така е, гайсчета, ЕС значи и отговорности, не само права. Една от тези отговорности е да се спира прането на пари.

  Като не ви харесва да има банкови регулации - Нигерия. Там можеш да отвориш каквато искаш банкова сметка на чието име искаш. Рай!

 84. 84 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 170 Неутрално

  В Германия не можеш да откриеш банкова сметка без постоянен адрес. За да се регистрираш, трябва да наемеш жилище. А за да наемеш жилище, трябва да покажеш доходите си от постоянен трудов договор през последните три месеца. А за постоянен трудов договор ти трябват адресна регистрация и банкова сметка. Не виждам някой да се възмущава от този омагьосан кръг. България е поставила свои условия и чужденците трябва да се съобразяват с това. Както го правят в Германия. Апропо, малък бизнес в Германия може да се регистрира след като си намерил изход от горния омагьосан кръг.
  —цитат от коментар 82 на werginija


  Може да се регистрираш при приятел и да излезеш от кръга. Иначе да, има го този кръг. Но Германия е част от СЕПА и реално заплатата може да се плаща на сметка в СЕПА, на която сме член и ние. На германския рабодотател няма да му струва нищо повече отколкото да прати към немска сметка - таксите за преводи към СЕПА са един и същи с националните. СЕПА е направена и за удобство при движение на хората из съюза да не се налага да си сменят банката при смяна на местоживеенето. Проблемът е, че нашите банки не имплементират директен дебит за плащане на сметки като наем и други, но в Германия директният дебит не е 100% задължителен и може да се плаща с превод (за телевизията, за телефона и т.н.). Разбира се, в един момент за просто удобство може да се отвори немска сметка.

 85. 85 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 170 Неутрално

  В Германия не можеш да откриеш банкова сметка без постоянен адрес. За да се регистрираш, трябва да наемеш жилище. А за да наемеш жилище, трябва да покажеш доходите си от постоянен трудов договор през последните три месеца. А за постоянен трудов договор ти трябват адресна регистрация и банкова сметка. Не виждам някой да се възмущава от този омагьосан кръг. България е поставила свои условия и чужденците трябва да се съобразяват с това. Както го правят в Германия. Апропо, малък бизнес в Германия може да се регистрира след като си намерил изход от горния омагьосан кръг.
  —цитат от коментар 82 на werginija


  Още един вариант - например немски брокер на акции. Може да се отвори с български адрес, с което се получава сметка с немски IBAN. Този IBAN вече може да се използва за получаване на заплата. След като се завърти цикъла може да се отвори в друга банка и да се затвори сметката при брокера.

 86. 86 Профил на bensocavour
  bensocavour
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Най-добре е да няма никакви изисквания, и никакви kyc/aml простотии да не се прилагат. Ако някой пере пари, нека да се разследва от прокуратурата, да се докаже и да се осъди после от съда. Малоумни изисквания, създаващи само спънки. Обърнаха банките на детективски бюра. Влизаш да откриеш сметка и все едно си на разпит. Не вървят нещата на добре.

 87. 87 Профил на acl311174792
  acl311174792
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Пишеш обяви, където ти падне например тук: https://obiavi24.bg/ и ще си намериш всичко което търсиш и хора, услуги, оборудване, само мерак да имаш за работа. Естествено, че без риск нищо не идва само, но това е положението, Трябва и малко риск в крайна сметка - проба и грешка.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK