БНБ взе мерки за затягане на кредитирането и повишаване на лихвите

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3552 Любопитно

  Не разбрах какви мерки е взела БНБ за повишаване на лихвите?

 2. 2 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Банките ще трябва да имат повече резерви като свободни пари наличност.

 3. 3 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  В условията на валутен борд няма какво друго да направи освен да изисква по-високи резерви. Така когато депозирате 1000 лв, банката може да отдаде под формата на кредити 900 лв (при 10%). Което намалява парите, които могат да раздават, и от там по пътя на търсенето и предлагането - увеличава лихвите.

  Не ме търсете преди обяд
 4. 4 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Скоро ще разбереш, когато започнат да се рекламират депозити

 5. 5 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1133 Весело

  опааа , тюх язък..

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":В условията на валутен борд няма какво друго да направи освен да изисква по-високи резерви. Така когато депозирате 1000 лв, банката може да отдаде под формата на кредити 900 лв (при 10%). Което намалява парите, които могат да раздават, и от там по пътя на търсенето и предлагането - увеличава лихвите.
  —цитат от коментар 3 на tulup


  Всъщност при депозит 1000 лева банката може да раздаде не 900, а до 10000 лева кредит, и все пак не виждам някакво пряко участие на БНБ в повишаването на лихвите 😉

 7. 7 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  В нормалните държави се затяга контрола на кредитирането и повишаване на лихвите в условията на икономическа криза.При ненормалните като Турция се намалява основната лихва по нареждане на банкрутиралия диктатор,а това поражда чудовищна инфлация безработица,обезценена местна парична единица и натрупване на огромен вътрешен и външен дълг и за капак невъзможност да се плащат текущите сметки..

  shlshlshlshl
 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Скоро ще разбереш, когато започнат да се рекламират депозити
  —цитат от коментар 4 на spalding


  Да ми дадат 4 -5% лихва и няма нужда от много реклама 🙂
  Ама дават 0%, а освен това на всичко лепват и по една такса отгоре 🤷
  Те и затова в Америка хората масово си преместиха депозитите в money market funds, но в Европа не е добре застъпено.

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1133 Весело

  БНБ прогноза: Процесът по повишаване на лихвените проценти ще се ускори през следващите месеци

  Продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система, смятат в банката

  Процесът по повишаване на лихвените проценти в страната ще се ускори през следващите месеци, прогнозират от БНБ в традиционното издание „Банките в България“. От Централната банка предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск в баланса на банковата система, съобщи БНР.

  Банковият сектор работи в условията на висока инфлация и значителна несигурност, пише в анализа на управление „Банков надзор“ на БНБ за последното тримесечие на миналата година.

  „Краткосрочните рискове в икономическата среда бяха смекчени от наблюдаваното отслабване на затрудненията във веригите за доставки, както и от динамиката на енергийните цени на международните пазари, които се понижиха спрямо нивата, достигнати в предходните месеци“, коментират от БНБ. От там прогнозират, че глобалният процес по покачване на лихвените равнища ще се усети по-сериозно у нас през следващите месеци.

  „Макар в непосредствен план бързото нарастване на кредитните обеми да се отразява положително върху доходността на банковия сектор, продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система“.

  Това може да доведе до влошаване на кредитния портфейл на банките.

  „Независимо от това кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата“, пишат още от БНБ.
  https://fakti.bg/bulgaria/776457-bnb-prognoza-procesat-po-povishavane-na-lihvenite-procenti-shte-se-uskori-prez-sledvashtite-meseci

 10. 10 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Символична промяна. По-скоро знак към банките, от колкото реално действие.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 11. 11 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#6] от "zxp53317185":

  Е, не точно, просто като даде 900 лв и те бъдат депозирани някъде, после може да се дадат 90% от тях и т.н. Но, да - при 10% парите в обръщение ще са 10 пъти повече, а при 5% - 20 пъти повече. Повече пари = по-ниски лихви. По-малко пари = по-високи. Не е директно, но намаляване от 2 пъти на парите за кредити би повлияло на лихвите, не мислите ли?

  Не ме търсете преди обяд
 12. 12 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#10] от "Imaginary Friend":

  2.4 пъти по-малко пари за кредити символично?

  Не ме търсете преди обяд
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Ами браво-ще оскъпяват кредитите на хората. Щото тия,които теглят кредит го правят от нужда. Аферим на такива управници.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Лихвите ще скочат и на кредитите, честито, на депозитите също.
  Иначе Кокорчо иска да тегли кредити, за да върже парите за пенсиите, ама нищо за лихвите на казва.
  Честито отново, Промяната в цялата и прелест.

 15. 15 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Очевидно целта на Дневник е всяване на объркване, смут и паника, а не информиране.

 16. 16 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 963 Неутрално

  От месеци бг-банките си правят каквото искат с парите на вложителите си държейки ги на нулеви лихви и Бенебето спи. Цяла Европа лихвите по депозитите 2-3 процента, в Булгаристан 0. И съответно булгаристанските банки с рекордни печалби от разликите..

 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Скромно, но все пак е нещо.

 18. 18 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#12] от "tulup":

  Оф, моя грешка - то е 5% само за чуждестранни лица в момента. Т.е - покачването е от 10% до 12%, което далеч не е толкова значимо

  Не ме търсете преди обяд
 19. 19 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#16] от "Компетентен":

  Че какво пък трябва да направи БНБ? Банките явно имат достатъчно пари и нямат нужда да привличат повече и държат лихвите ниски. Който не му изнася - да си купува ДЦК. Да ги задължат да увеличат лихвите ли искате?

  Не ме търсете преди обяд
 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#8] от "zxp53317185":

  Поведението на БНБ е точно каквото трябва. Виж какво става с First Republic Bank. Движим се не по острието на бръснача, ами вече сме и скочили. Така че крайно време е и нашите банки леко да се озаптят в кредитирането, че падането ще е от високо. Реално обикновения човек се кредитира с % по-евтино от България, което ако не беше истина щях да кажа че е виц.

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  От месеци бг-банките си правят каквото искат с парите на вложителите си държейки ги на нулеви лихви и Бенебето спи. Цяла Европа лихвите по депозитите 2-3 процента, в Булгаристан 0. И съответно булгаристанските банки с рекордни печалби от разликите..
  —цитат от коментар 16 на Компетентен


  И каква е ползата от депозити в банките?Стоят си там,не се превъртат в икономиката, не увеличават потреблението както това се случва с кредитите.В Русия и Турция имат едни от най-високите лихви по кредити и депозити. Да не би да са прокопсали?

 22. 22 Профил на Relany
  Relany
  Рейтинг: 17 Неутрално

  ДЦК, ама друг път. БНБ спря на пожар всички емисии ДЦК-та още миналия Октомври, когато лихвата по тях скочи на 4.5%, за да може да закрепи банките. Вече мина половин година и БНБ подготвя почвата за новите емисии ДЦК-та, т.е. лихвите да се вдигат постепенно, а не изведнъж да се пласира емисия ДЦК-та на 7% и всички да скочат на следващия ден. Иначе много фондове вече теглят пари навън към чужди емисии ДЦК-та, заради лихвите, т.е. парите изтичат от БГ-то, което е нормално.

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#8] от "zxp53317185":Поведението на БНБ е точно каквото трябва. Виж какво става с First Republic Bank. Движим се не по острието на бръснача, ами вече сме и скочили. Така че крайно време е и нашите банки леко да се озаптят в кредитирането, че падането ще е от високо. Реално обикновения човек се кредитира с % по-евтино от България, което ако не беше истина щях да кажа че е виц.
  —цитат от коментар 20 на stoiank


  Ситуацията в България няма нищо общо с тази в САЩ.Тук банките имат висока ликвидност,депозитите са много повече от кредитите и най-важното лошите кредити намаляват всяка година и доколкото ги има са към фирми за бързи кредити основно.Щото банките не отпускат лесно кредити.

 24. 24 Профил на iv iv
  iv iv
  Рейтинг: 92 Неутрално

  щом този управител на бенебето го изтипосаха, ясна е работата, каквото и да направят на банките, те си го връщат на хората няколко пъти в годината с повишаване на почти всички такси, хай честито пак...

 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  До коментар [#15] от "az_medikyt":

  Само не разбирам с какво статия те смути, обърка и паникьоса. Според мен меркте са адекватни, правилни и даже закъснели.

 26. 26 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4796 Любопитно

  Не разбрах какви мерки е взела БНБ за повишаване на лихвите?
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  И аз исках да науча, изчетох цялата статия, но уви няма никаква информация!

  А в заглавието пише, че БНБ взе мерки за затягане на кредитирането и повишаване на лихвите.

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 27. 27 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 71 Гневно

  Идеално! Върху и без това непосилната тежест от скандалните потребителски цени ни натрупайте на гърба и по-високи лихвени плащания. После тия грездеи в парламента да гласуват и "гениалната" идея на МФ за вдигане на данъците и ще цъфнем прекрасно! Инфлация няма да има ама и жив човек няма да е останал в държавата освен мутри и политици.
  Евала!

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#3] от "tulup":

  "Така когато депозирате 1000 лв, банката може да отдаде под формата на кредити 900 лв"
  Я пак?

  Русия е проказата на планетата Земя.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Relany
  Relany
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Е нале искаме да спада инфлацията? Значи лихвите по кредитите трябва да се вдигнат до едни нормални европейски нива от поне 6-7% за ипотеки. По депозитите може да си останат на 0%, важно е да се озапти кредитирането и продажбите на лизинг и изплащане.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4771 Весело

  До коментар [#26] от "Полковник Паликъщов":

  " се очаква да вдигне лихвите", колхозник...

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Не съм казал, че са като в САЩ. Но ние сме отворена икономика и реално пряко зависими какво става в САЩ и ЕС. Естествено с някакво инерционно забавяне във времето. Всеки се надява на инфлацията да зачиства кредитите, но инфлация с прекалена задлъжнялост на населението особено с бързи кредити и ипотечни ще е стоене пред пропастта. При рязко покачване на лихвите, а то няма как да не стане и рецесия в ЕС, което значи ръст на безработицата у нас ще е перфектната буря. Не виждам причина да не стане до година -две. Дано не съм прав, но никой не си научи урока от 2007 в Европа, естествено в момента нашите банки са 1000 пъти по-добре от тогава, но сме много малки в един ураган.

 34. 34 Профил на TM
  TM
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#29] от "TM":Лайньо, я ми обясни пак връзката между високите лихвени проценти и ръста на потребителските цени. Вземи да почетеш малко, дайба неграмотата ви сволач тука в тоя дневник
  —цитат от коментар 32 на Драгомир Дончев


  Уроци по икономика ще ти давам само срещу заплащане. Вади 300 кинта и ще ти разясна, макар че като гледам логиката не ти е силната страна.

 35. 35 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Финасовата криза е вероятна, меко казано. Мутри по институциите плюс гълъбарник начело … така ще е. Свиквайте!

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 36. 36 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#34] от "TM":

  Да, горе долу колкото на тебе възпитанието - айде като няма какво умно да кажеш по темата не ме занимавай с клозетния си хумор...

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#6] от "zxp53317185":

  +++ това е вярното.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Ами браво-ще оскъпяват кредитите на хората. Щото тия,които теглят кредит го правят от нужда. Аферим на такива управници.
  —цитат от коментар 13 на Мусаши


  Мусаши, време е отново българските граждани да разберат че даването на ресурс (пари) си има цена. Това от последните няколко години беше едно изкривявне на нормалната пазарна логика. Хората си даваха прите в банките не заради доходност, а само банките да им и ги пазят. Те пък от своя страна добре се възползваха и реализираха много големи печалби. Я си спомни в романите на Александър Дюма, Оноре дьо Балзак и др. в какво се състояха пенсиите на градските буржуа.

 39. 39 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#38] от "dorn":

  А кой я създаде "системата" на нулеви лихви т.е. безплатни пари? Как така става, че накрая все обикновения човек плаща сметката ми е много интересно?

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":Не съм казал, че са като в САЩ. Но ние сме отворена икономика и реално пряко зависими какво става в САЩ и ЕС. Естествено с някакво инерционно забавяне във времето. Всеки се надява на инфлацията да зачиства кредитите, но инфлация с прекалена задлъжнялост на населението особено с бързи кредити и ипотечни ще е стоене пред пропастта. При рязко покачване на лихвите, а то няма как да не стане и рецесия в ЕС, което значи ръст на безработицата у нас ще е перфектната буря. Не виждам причина да не стане до година -две. Дано не съм прав, но никой не си научи урока от 2007 в Европа, естествено в момента нашите банки са 1000 пъти по-добре от тогава, но сме много малки в един ураган.
  —цитат от коментар 33 на stoiank


  Първо в България безработицата е 3.9 процента.Една от най-ниските в ЕС.И всяка година населението в трудоспособна възраст намалява. Има недостиг на над 300 хиляди работници. Така че няма как да има ръст на безработицата или ако има ще е минимален.
  Второ-в България има най-малко ипотечни кредити като процент от БВП в целият ЕС.Банките отпускат такива кредити само на платежеспособни хора,така че няма опасност и от неплащане на кредити. Опасност ще има ЕДИНСТВЕНО ако много се повишат лихвите.

 41. 41 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Чудесно, още трябва.
  Лихвата по депозит никога не трябва да е под 2%, лихвата по кредит не трябва да е под 5% и то по ипотечен.

  Вече има 5 годишни европейски ДЦК на по 2.8-3% лихва и то напълно безрискови.

  Нулевите лихви вредат на всички, най-вече на мързеливците, които стават още по-мързеливи.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8832 Неутрално

  БНБ ограничава кредитите като изземва пари от оборот

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#41] от "absfresh":

  Кое му е чудесното? Дори и да приемем, че на банковия сектор му пука за лихвените проценти на Централните банки при инфлация от над 15-16% у нас по данни на НСИ, лихвените проценти би следвало да са над тези нива, за да търсиш някакъв ефект изобщо.
  Съвсем отделен въпрос е, че нашата БНБ дори и този базов инструментариум няма, нооо както казаха някой умници по нагоре уроци по икономика няма да даваме... Еле па безплатно

 44. 44 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#41] от "absfresh":Кое му е чудесното? Дори и да приемем, че на банковия сектор му пука за лихвените проценти на Централните банки при инфлация от над 15-16% у нас по данни на НСИ, лихвените проценти би следвало да са над тези нива, за да търсиш някакъв ефект изобщо. Съвсем отделен въпрос е, че нашата БНБ дори и този базов инструментариум няма, нооо както казаха някой умници по нагоре уроци по икономика няма да даваме... Еле па безплатно
  —цитат от коментар 43 на Драгомир Дончев


  Не казвам, че е достатъчно, но пак е нещо.
  А и мисля, че тази инфлация не е предизвикана по традиционния начин от свръх предлагане на пари. Вливанията и количествените облекчения са от 7-8 години и не можеха да отлепят, чак 2те години мързел заради ковида успя да раздвижи нещата.

  Ако нашият 7-8% основна лихва, много хора ще фалират. По-добре бавно, да им се проясни съзнанието на хората, че парите имат цена.

 45. 45 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Е нале искаме да спада инфлацията? Значи лихвите по кредитите трябва да се вдигнат до едни нормални европейски нива от поне 6-7% за ипотеки. По депозитите може да си останат на 0%, важно е да се озапти кредитирането и продажбите на лизинг и изплащане.
  —цитат от коментар 30 на Relany


  Чакай сега, нали големия зор за ЕЗ беше, че уж лихвите по кредитите щели да станат ниски, а кво се оказа? Че с лева сме на в пъти по- ниски лихви от тези в еврозоната. И
  последната лимонка за ползите от еврото гръмна.
  Иначе, БНБ трябва да забрани за срок от 2-3 години банките да изнасят капитал към европейските си централи, защото през 2022 год. само две банки са изнесли около 1 млрд. лв. Т.е. БГ икономиката са извадени принудително с 1 млрд. , които ако бяха останали в оборот щяха да донесат допълнителна стойност на БГ икономиката.
  Хубаво ще е и да им наложат данък "свръхпечалба", защото имат огромна такава, дължаща се на времевата конюнктура.

 46. 46 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#41] от "absfresh":

  Абе не е точно така, с нулеви лихви се прави повече. БГ попи увеличената ликвидност като гъба, щото бяхме назад. Проблемът е, когато се прекали с евтиният кредит и някои услуги и нови неща не успяват да излязат на печалба.

  Иначе при скъпи пари минаваме на по-бавно развитие, за всичко чакаш, по-малко неща се задвижват и реализират. Последното десетилетие помогна да направи доста глезотии мейнстрийм.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  [quote#38:"dorn"][/quote]

  Само дето кредити основно вземат активната част от населението. Един си купува жилище,друг кола,трети си ремонтира жилището.Т.е тия пари се завъртат в икономиката, създават потребление. А депозитите са мъртви пари,стоят си в банките. И без това депозитите са много повече от кредитите,няма нужда още повече да се ограничават кредитите.

 48. 48 Профил на Relany
  Relany
  Рейтинг: 17 Неутрално

  rvr12572942, банките изнасят капиталите навън, защото навън доходността е по-висока. полските ДЦК са на 5.5%, германските и френските са на около 3.5%. Няма логика банките да държат капитал тук и да дават ипотеки на 4% срещу поемането на риск, ако може просто да купят големи обеми чужди ДЦК-та на 5% например без разходи и рискове. Просто лихвите в БГ-то са на много ниско ниво спрямо държавите в ЕС и парите се изтичат навън.

 49. 49 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#37] от "chichka":

  Е, може да го направи няколко пъти, но от първоначалния депозит все пак дава по-малък кредит първия път. Като краен ефект от няколко операции по депозиране и кредитиране стават 10 пъти повече, но не е директно.

  Не ме търсете преди обяд
 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5247 Неутрално

  До коментар [#45] от "rvr12572942":

  "Че с лева сме на в пъти по- ниски лихви от тези в еврозоната."

  И как стигна до този извод? Преди няколко години мой колега взе ипотечен кредит в Австрия на лихва 1.25%. Преди две години аз взех такъв в България на лихва 2.5%. Та къде лихвите са "в пъти по-ниски"?

 51. 51 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#46] от "lil_alex":

  И дай сега да убием всякакви намерение за спестителност в населението, за да има за глезотийки.

  Аз съм фен на традиционните нива. 3-4% лихва на централната банка, 3-4 до 5% лихва по депозитите в зависимост от срока. 5-6-10% лихва по кредитите в зависимост от рейтинг, срок, обезпечение и продукт.
  Така парите ще са отново поне малко ценни и няма да се пилеят с лека ръка.

 52. 52 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#16] от "Компетентен":


  От месеци бг-банките си правят каквото искат с парите на вложителите си държейки ги на нулеви лихви и Бенебето спи. Цяла Европа лихвите по депозитите 2-3 процента, в Булгаристан 0. И съответно булгаристанските банки с рекордни печалби от разликите..
  —цитат от коментар 16 на Компетентен


  В момента спокойно може да се депозира при 1-1,2 % лихва. Ако имате интерес да го направите - търсете и ще намерите. Ако ли пък не - пишете си тук.

  „В Украйна в момента не се води война. Войната предполага удари по военни обекти и защита на мирното население. Руснаците извършват серия планирани терористични актове с цел да съсипят инфраструктурата и без да ги е грижа за цивилните жертви. Позор!!”
 53. 53 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#45] от "rvr12572942":

  ЕЗ предоставя достъп до повече възможности за банките да получават пари. На вътрешния пазар точно в момента очевидно имат достатъчно депозити и затова лихвите са нулеви, но в друга ситуация биха могли да се възползват от международните пазари. А пък еврото не би им пречило да продължат да използват вътрешния пазар.
  То малко като Шенген и ЕС като цяло - предоставя повече възможности. Не означава автоматично забогатяване както някои хора очакваха.

  Не ме търсете преди обяд
 54. 54 Профил на Relany
  Relany
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Daniboy, хората вече започнаха да се ориентират. Вместо депозити има фондове предлагащи инвестиране в ДЦК-та на бели държави (Франция, Германия) на по 3% доходност и без рискове. Не че нашите банки са сигурни де, в смисъл ако стане нещо у нас пак държавата ще плаща масрафа, както беше с КТБ. Инерцията е голяма, но като се отприщи бента после няма спиране на паричния поток навън от банките ни.

 55. 55 Профил на Nikolai Kavrakov
  Nikolai Kavrakov
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Крайно време беше ,няма как в цял свят високи лихви а Бай Ганьо в България да тегли при по ниски лихви от САЩ -сега тия с кредитите и заемите за жилища ще разберат от къде изгрява слънцето

 56. 56 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  И каква е ползата от депозити в банките?Стоят си там,не се превъртат в икономиката, не увеличават потреблението както това се случва с кредитите.
  —цитат от коментар 21 на Мусаши

  Мне, ако няма депозит, няма да има и кредит (колонките в тефтера "зел" и "дал"). Банките не раздават назаем свои пари, ами чужди. То е като стоките в Кауфланд - не са техни, ами някой им ги е докарал. Ако не им докарат стока, няма какво да продават.

 57. 57 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#46] от "lil_alex":И дай сега да убием всякакви намерение за спестителност в населението, за да има за глезотийки. Аз съм фен на традиционните нива. 3-4% лихва на централната банка, 3-4 до 5% лихва по депозитите в зависимост от срока. 5-6-10% лихва по кредитите в зависимост от рейтинг, срок, обезпечение и продукт. Така парите ще са отново поне малко ценни и няма да се пилеят с лека ръка.
  —цитат от коментар 51 на absfresh


  Населението в България е едно от най-спестяващите в света. Депозитите в банките постоянно нарастват.Ако се вдигнат лихвите това означава да се сложи спирачка на потреблението. Това ли е-целта да се трупат още пари в банките, които и без това са претъпкани и да се ограничи потреблението с всичките негативи за икономиката?

 58. 58 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":

  ДА за да спадне инфлацията трябва да се охлади потреблението.

 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  [quote#56:"dosetliv"][/quote]

  Само дето в България депозитите са над 110 милиарда лева,много повече от кредитите,които са 75 милиарда лева.Да се иска увеличение и на без това високото ниво на депозити е безумие.
  Това няма да пребори инфлацията, щото тя до голяма степен е привнесена .

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":ДА за да спадне инфлацията трябва да се охлади потреблението.
  —цитат от коментар 58 на Георги Славков


  За бога братя,не купувайте.
  Като се ограничи потреблението икономиката ще цъфне й върже.

 61. 61 Профил на Relany
  Relany
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мусаши":
  Абе то навремето и в КТБ-то се водеха едни депозити за милиарди, ама после се оказа че нещо парите ги няма. Нали не мислиш, че банките държат едни 35 млрд. лв. просто ей така някъде?

 62. 62 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#61] от "Relany":

  Точно на хартия са толкова, но реално са дадени за кредити, бонуси и други инвестиции и малка част са реално налични и сега ще трябва да търсят няколко милярда за да паркират в БНБ до два месеца.

 63. 63 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мусаши":Абе то навремето и в КТБ-то се водеха едни депозити за милиарди, ама после се оказа че нещо парите ги няма. Нали не мислиш, че банките държат едни 35 млрд. лв. просто ей така някъде?
  —цитат от коментар 61 на Relany


  Има си достатъчно институции, които контролират банките да не се повтори случаят с КТБ.9 години минаха оттогава. Докога ще ни плашите с КТБ?

 64. 64 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Преди няколко години мой колега взе ипотечен кредит в Австрия на лихва 1.25%. Преди две години аз взех такъв в България на лихва 2.5%. Та къде лихвите са "в пъти по-ниски"?
  —цитат от коментар 50 на vassilun

  Февруари 2023. Среднопретеглен % хипотека.
  България в лева - 2,65%
  https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/s_ir_loan_nbf_hh_bg.xlsx
  Австрия в евро - 3,49%
  https://bit.ly/3oN23MN
  В Европа на практика няма фиксирана ипотечна лихва за целия период, ами е само за първите няколко години, след това става плаваща по формула.

 65. 65 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#51] от "absfresh":

  Ами трябва да има някакви неща и да са с нормална активност. Защото ако са само пари - не те греят. Сега, винаги ще са по-доволни тия, дето са на върха на вълната, а не тия, дето вече по-трудно изкарват пари, особено пенсионерите. Ама пък не може да правиш икономика, в която всеки се е стиснал и не се пробват нови неща. Накрая всички имат по-малко и на всички е по-трудно. Уж имат опция с пари да свършат нещо, ама какво ще е то, като всичко е застинало. ОК, има имотен балон, ама новото поколение пък искахме малко по-нормални жилища, доколкото може след Прехода. Парите са по-евтини от това примерно да чакаш и да живееш по-зле или натясно.

 66. 66 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мусаши":
  По последни Цифри от края на 2022 са 116 мрд депозити къмто 80 кредити. Съотношението кредити / депозити има 2 страни : ако е много малко банката губи приходи от лихви, ако е много голямо , банката печели повече, обаче изпада в риск ако стане сакатлък да няма ликвидност (не може да извади пари да плати) и увисва. Учебникарското правило е оптимално съотношение 80 - 90% (на 100 бройки депозит се раздават 80 - 90 бр кредит)
  https://www.investopedia.com/terms/l/loan-to-deposit-ratio.asp
  Ако гледаме него сме само малко отдоле.

 67. 67 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 706 Неутрално

  rvr12572942, банките изнасят капиталите навън, защото навън доходността е по-висока. полските ДЦК са на 5.5%, германските и френските са на около 3.5%. Няма логика банките да държат капитал тук и да дават ипотеки на 4% срещу поемането на риск, ако може просто да купят големи обеми чужди ДЦК-та на 5% например без разходи и рискове. Просто лихвите в БГ-то са на много ниско ниво спрямо държавите в ЕС и парите се изтичат навън.
  —цитат от коментар 48 на Relany


  Именно, за това искам държавата да го забрани поне за някакъв срок.

 68. 68 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":ДА за да спадне инфлацията трябва да се охлади потреблението.
  —цитат от коментар 58 на Георги Славков


  Или да се увеличи производството. Най- вече на храни, защото огромния процент от инфлацията идва от храните. Държавата да стимулира всячески и да помага за появата на нови производители на храна- плодове, зеленчуци, животни и т. н. Щом сме го можели преди 40 год., защо да не го можем и сега.

 69. 69 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 188 Неутрално

  Или да се увеличи производството. Най- вече на храни, защото огромния процент от инфлацията идва от храните. Държавата да стимулира всячески и да помага за появата на нови производители на храна- плодове, зеленчуци, животни и т. н. Щом сме го можели преди 40 год., защо да не го можем и сега.
  —цитат от коментар 68 на rvr12572942

  Инфлацията идва и от безумните пари навсякъде в строителството и ремонтите- дебелите майсторски и общашки надници, които после карат кварталните магазинери да се усмихват доволно.
  А за строителството са виновни банките. Абе, къде е Йосарян? 70. 70 Профил на Dariel Kremov
  Dariel Kremov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Браво, много правилно. С оглед на паниката с някои банки на запад е добре да се затегне повечко контрола тук, че тук ни стига една банка да тръгне да гърми и всичките са дотам.

 71. 71 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#69] от "Петър Георгиев":

  Да де, ама пък накрая имаш по-изучени майстори, отколкото да няма дейност, всеки да се натиска в някакви морално остарели жилища. Или да кажем, че зъболекарите печелят прекалено много и са алчни - то фасети, то брекети...дай да караме на едните пломби от '70-та година или направо само да се вадят зъби, какви са тия глезотии. Дейността създава още дейност и по-интересни неща. Живяла съм и в бавни, и в бързи времена - ами бързите си имат плюсове. При горещи пари неща като за десетилетие се правят за 2 години и са лесни, щото всички почват да се включват. Ако майсторите не печелеха, щяха да са алкохолици, а това не е по-добре.

 72. 72 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Даже закъсняха с тази мярка.

 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мусаши":По последни Цифри от края на 2022 са 116 мрд депозити къмто 80 кредити. Съотношението кредити / депозити има 2 страни : ако е много малко банката губи приходи от лихви, ако е много голямо , банката печели повече, обаче изпада в риск ако стане сакатлък да няма ликвидност (не може да извади пари да плати) и увисва. Учебникарското правило е оптимално съотношение 80 - 90% (на 100 бройки депозит се раздават 80 - 90 бр кредит)https://www.investopedia.com/terms/l/loan-to-deposit-ratio.asp Ако гледаме него сме само малко отдоле.
  —цитат от коментар 66 на dosetliv


  Ами значи няма никакъв проблем-кредитите са точно толкова, колкото пише по учебниците.

 74. 74 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мусаши":По последни Цифри от края на 2022 са 116 мрд депозити къмто 80 кредити. Съотношението кредити / депозити има 2 страни : ако е много малко банката губи приходи от лихви, ако е много голямо , банката печели повече, обаче изпада в риск ако стане сакатлък да няма ликвидност (не може да извади пари да плати) и увисва. Учебникарското правило е оптимално съотношение 80 - 90% (на 100 бройки депозит се раздават 80 - 90 бр кредит)https://www.investopedia.com/terms/l/loan-to-deposit-ratio.asp Ако гледаме него сме само малко отдоле.
  —цитат от коментар 66 на dosetliv


  Даже 80 милиарда са 69 процента от 116 милиарда. Т.е сме дори под оптималното ниво от 80-90 процента.

 75. 75 Профил на Матрял
  Матрял
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Скептичен съм относно търсеният ефект на тази мярка.

  В България, според мен, инфлацията е предимно привнесена, поради основно вноса на продукти, които се купуват от потребителите. Ако потреблението намалее, това ще се отрази веднага на маржина на цената, за да не фалира търговеца и дори да падне оборота на стоки, парите ще се запазят или увеличат. За справка таксите по кредити и банкови сметки - кредитирането намалява, но приходите и печалбите на банките се увеличават.

  Отделно банките са пълни с пари, щото ганьо масово няма идея в какво да инвестира и ги държи на влог. В такава ситуация банките няма как да стимулират с висока лихва по депозит и е безсмислено да вдигат лихвата по кредит, при положение, че и с таксите реализират рекордни печалби. И гледат само балансите да им са точни, както и да раздадат максимално кредити.

  За това лихвите тук мисля, че се движат по-бавно и не в линейна зависимост спрямо ЕЗ.

  ПП Като потребител не ме кефи по-висока лихва от сега. Сега пазарувам смело, щото лихвата е ниска, а приходите ми я изпреварват и мога да си позволя да си развивам малкото бизнесче. Ако тенденцията се обърне, ще си затворя кредитите и дейността, а банката ще тупа мат’ряла.

  Song: https://www.youtube.com/watch?v=hL8ntC9IkdY - LOVE IT 🎉🎉🎉 orc meat to the BBQ! Remind: https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/24/1975054_da_se_publikuva_pod_post_nomer_3nastroenieto_-/
 76. 76 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 188 Неутрално

  До коментар [#69] от "Петър Георгиев":Да де, ама пък накрая имаш по-изучени майстори, отколкото да няма дейност, всеки да се натиска в някакви морално остарели жилища. Или да кажем, че зъболекарите печелят прекалено много и са алчни - то фасети, то брекети...дай да караме на едните пломби от '70-та година или направо само да се вадят зъби, какви са тия глезотии. Дейността създава още дейност и по-интересни неща. Живяла съм и в бавни, и в бързи времена - ами бързите си имат плюсове. При горещи пари неща като за десетилетие се правят за 2 години и са лесни, щото всички почват да се включват. Ако майсторите не печелеха, щяха да са алкохолици, а това не е по-добре.
  —цитат от коментар 71 на lil_alex


  Пак пият :) и почват по-рано, защото парите им стигат.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7596 Неутрално

  Е, БНБ най-сетне се събуди!

 78. 78 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Не разбрах какви мерки е взела БНБ за повишаване на лихвите?
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  А статията прочетохте ли я?

 79. 79 Профил на Sara Ashton Pedrillo aka Йосиф Давыдович
  Sara Ashton Pedrillo aka Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нулевите лихви от 2008 насам бяха като налят бензин в огъня на инфлацията...Като добавим и т.нар количествени облекчения.... Това доведе до обезценка на всички пари.. Ние като вързани за еврото ще усетим всичките негативи на финнсовата буря от обезценяването на еврото, без да сме консумирали ползите от печатането на пари....Пак сме от страната на булката, над 70% от депозитите на гражданите и фирмите са в евро и друга валута при колапс на еврото и без еврозона сме вна пангара... Пак народът ще плаща чужда сметка.... Аз кризата от 2009 я чакам , я се видя с некой лев и я нива ще си купя я някое кюлче злато и едно аартаменче на морето... Ако има криза като 1997 съм готов, аз от петата смяна на парите в живота ми няма да изгубя много имам кеш в лева за едно погрбение +20 хил лева+5 хил паунда в Баркли банк.. Вече и ниви и злато не ми се купува ,защото имам за 2 живота да харча, а съм на 84.....

  Природа на войне, нам как родная мать Но есть время хорониться, а есть время наступать И вскоре объявились мы во вражьих городках И стали всё крушить вокруг, разбили в пух и прах Порвали на куски, измолотили в хлам И, добивая, объясняли стонущим врагам: Запомните загадочный тактический приём — Когда мы отступаем – это мы вперед идем! Вместе с холодами и лесами, впереди Сусанин Просто нам завещана от Бога Русская Дорога Русская Дорога, Русская Дорога, Русская Дорога…
 80. 80 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#51] от "absfresh":Ами трябва да има някакви неща и да са с нормална активност. Защото ако са само пари - не те греят. Сега, винаги ще са по-доволни тия, дето са на върха на вълната, а не тия, дето вече по-трудно изкарват пари, особено пенсионерите. Ама пък не може да правиш икономика, в която всеки се е стиснал и не се пробват нови неща. Накрая всички имат по-малко и на всички е по-трудно. Уж имат опция с пари да свършат нещо, ама какво ще е то, като всичко е застинало. ОК, има имотен балон, ама новото поколение пък искахме малко по-нормални жилища, доколкото може след Прехода. Парите са по-евтини от това примерно да чакаш и да живееш по-зле или натясно.
  —цитат от коментар 65 на lil_alex


  Да, така е, трябва баланс. Но примерно някой спестовник не го кефи да си е правил сметката и накрая 0% лихва, даже не споменавам инфлацията, но да кажем, че за 10 годишен период ще се изравни с доходността и сега сме в свръх стойностти заради ковид, война и т.н.

  Аз затова казвам 3-4 % лихва, разумно малка, но да я има, не да вземаш кредит, с който да рефинансираш стария и едни 20 евра да ти остават за лятото от новия по-голям кредит.

  Аз лично си изкарах нещата през моята българска банка ОТЦ в дцк-та на 2 европейски държави, мисля че са без риск, 1 път в годината купонно плащане по 3.5%, 0.1% бай бек опция.
  Фактически всяка българска банка може да предложи това в момента и ако не мръднат депозитите очаквам тази година да имаме 7-8 милиарда износ на капитал, ПОНЕ.

 81. 81 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3552 Любопитно

  А статията прочетохте ли я?
  —цитат от коментар 78 на star bastun


  А Вие?

 82. 82 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Само да отбележим, защо банките иде радват на еврото. ЕЦБ иска 1% минимални резерви, а ние смятаме, че трябва да ги вдигнем от 5 и 10 за различните клиенти до 12%. Именно тези по-високи резерви правят нашата банкова система по-стабилна. Ако някой смята, че бизнесът изнемогва заради малко по-високите лихви нали имаме ББР, която е уж държавна и следователно би могла да дава заеми на преференциални лихви, но нещо не съм чул да е затрупана с бизнес планове и да е раздала милиарди на десетки хиляди фирми... Аааа, момент последни ББР щеше да дава заеми на закъсали болници, но иначе еврото ни е светия граал и без него нищо не става.

 83. 83 Профил на ryk511146816
  ryk511146816
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#56] от "dosetliv":

  Wrong, the banks create money when give credit. That is how the money are created, by the banks giving credits.

 84. 84 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Тука много коментиращи и малко разбиращи въобще, какво се случва. Абе, джанъм, като преди 2 години ви говорехме, че с подобни политики и мерки ще стигнем до тук, що ни наричахте плоскоземци?! Някой въобще пита ли се, защо стигнахме до тук и успява ли да си обясни с джендърясалия си либерален мозък. Защо либералните политики в почти цяла европа доведоха до прага на невероятна криза? Защо социалните и пенсионни системи са на ръба? Сещате ли се?

 85. 85 Профил на mug361115718
  mug361115718
  Рейтинг: 78 Любопитно

  Искам да видя как е направена сметката от 5 на 10 точно? Колкото и да съм балък по финанси ми звучи по-скоро на еквилибристика, отколкото на нАука с точно два пъти повече. Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак.
  Специалисти, Сър! лол

 86. 86 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":


  До коментар [#26] от "Полковник Паликъщов":

  Питайте Копейкин, той ще ви обясни. Ако имате пари може да му кажете колко са.

 87. 87 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#72] от "abc":

  Тоя клоун "централния" ни банкер гледа какво става в САЩ и се е силно притеснил да не тръгне и някоя българска банка по нанадолнището. Защото ще трябва да взема решения !! Както винаги трагични са тукашните управници...

 88. 88 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#34] от "TM":

  Хайде да дам един безплатен урок - засега цените се покачват поради чудовищното печатане на пари от западните централни банки, най-вече ФЕД и проблеми с веригите на доставки.За това монетарните мерки работят донякъде. След това има бу-уум ! И разни банки и пенсионни фондове фалират. И представлението "озаптяване на инфлацията" приключва. Само дето скоро инфлацията ще започне поради НЕДОСТИГ на суровини. И не е само петрола и лития, а и разни други. И тогава тия еквилибристики няма да работят. И поради дедоларизацията и митата на зелените идиоти в ЕС тя няма да може да бъде спряна. Освен с радикални мерки за контрол върху потреблението наричани още "електронни" пари. Иначе ни предстоят бунтове вследствие на демонтирането на социалната държава.

 89. 89 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#52] от "Daniboy":

  1 процент лихва ли е? Струва ли си за него да си местиш парите от по-голяма банка в някоя миниатюрна и рискова?

 90. 90 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Банките са пълни с пари, затова и не дават лихви по депозити, та даже и такси начисляват на спестяванията. И при обявени висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата, няма кой да ги спре в момента да продължат да надуват кредитния балон, защото и те имат бизнес план, включващ положителен финансов резултат, по-висок отколкото предната година.

 91. 91 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 963 Неутрално

  [quote#80:"absfresh"][/quote]

  Моля те, дай малко повече инфо как го направи през твоята банка? Инвестира във взаимен фонд ли? че се е видяло, че на депозити не може да се чака, а още имоти в умираща държава не ми се купуват.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK