Строители призовават общината да развие за жилищни нужди изоставени терени

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Анжел нали щеше да стори върху Кремиковци града на мечтите
  Между другото там е добре но явно още не могат да оправят съдебните бакии

 2. 2 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 706 Любопитно

  Защо пък с моите пари да се облагородява??!

  Инвеститорът-печалбар да си кОпа, да си рине, да си строи, да си слага тръби, кабели, инфраструктура, да си ''облагородява''!

  ''И никой не казва, че Париж е преpасторен", добави той.
  Тоа, що не покаже една сграда кат' в Париж, да е построил?, питам аз.

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "промяна на статута на изоставени индустриални части в сърцето на градовете в жилищни площи."
  Не е ли по-добре в паркове. Живеем в най-мръсните и пренаселени градове, с намаляващо население.

 4. 4 Профил на pet fire
  pet fire
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  Пак лобистко звучи статията, да посочат кои точно строители

 5. 5 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  "Блъсков строи до детска градина, посрещна го протест
  Демонстрантите блокираха булевард в столицата и поискаха прекратяване на въпросната заменка", 08.10.2020 г. https://clubz.bg/104866-blaskov_stroi_do_detska_gradina_posreshtna_go_protest

 6. 6 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4701 Любопитно

  Строители призовават общината да развие за жилищни нужди изоставени терени
  _________________________________________________________________

  Строителните фирми да си закупят терените, да оформят улици за тяхна сметка, и после да продължат да надуват имотния балон!

  И когато той се спука пак ще почнат да се молят някой да им помогне да не фалират?

  Дневник се превърна в лобистка медия?

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5598 Неутрално

  Къпалнята Мария Луиза е такъв терен....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  "За мераците на Дългия потвърждава и главният архитект на София Петър Диков.

  „Слави Трифонов дойде при мен след среща с тогавашния кмет Бойко Борисов. Искаше да строи в кв. "Лозенец" върху 2 дка и половина, които беше купил от „Софийски имоти". За парцела, който се намира срещу Енергопроект на „Кръста", Слави е броил 1,8 млн. лв.
  Мястото обаче представлява зелена площ и по закон трябва да остане такава", обяснява архитект Диков.", 17.09.2011 г. https://old.bnews.bg/article/94993
  ..........
  Слави упорито отказва да покаже данъчната декларация с недвижимите си имоти.

 9. 9 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Баянов":

  Блъслков построи и продаде схрадата има 2 останали 2 огроми апартамента на последния етаж и някой друг офис. Сега строи в Мусагеница и има редовно протести които затварят кръстовището на Г.М. Димитров и Климент Охриски.
  Ама явно има широк гръб в общината и нищо не го спира

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Жилищата в София тепърва ще поскъпват.

  Свиквайте!

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#10] от "danvan":
  "Жилищата в София тепърва ще поскъпват"
  ...........
  Първо в София.
  После и в други градове.

 12. 12 Профил на ewa29647693
  ewa29647693
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Oт апартменти се пичели много

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Пак лобистко звучи статията, да посочат кои точно строители
  —цитат от коментар 4 на pet fire


  Статията звучи не само лобистко , но и некомпетентно. Промяна на статута на изоставени индустриални части в сърцето на градовете , както и терени от бивши казарми, също оказали се в сърцето на градовете става с промяна на Общия градоустройствен план(ОГП) , който определя тези терени за какви цели ще се използват. Дали да бъдат жилищни терени или да се превърнат в паркове. Това не става с призиви, а с изработване на ОГП, който се подлага на обществено обсъждане преди да се приемане от Общински съвет(за София се приема със закон).След това се изработват градоустройствени планове за застрояване на тези терени , ако е прието те да станат жилищни или се изработват проекти за развитието им като зелени паркови площи. Така се постъпва съгласно ЗУТ(Закона за устройство на територията).

 14. 14 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Жилищата в София тепърва ще поскъпват.Свиквайте!
  —цитат от коментар 10 на danvan


  Абсолютно. Някои си мислят, че скоро ще има драстичен спад на цените, но това много ме съмнява да стане. Заради инфлацията от последната година просто в никакъв случай цените няма да се върнат каквито бяха от преди 2-3 години. За ново строителство според мен най-много инвеститорите да направят някакви отстъпки в рамките на до 10% за да си продадат оставащите имоти. Аз преди няколко месеца купих на зелено, като в момента инвеститора си задържа 10-на апартамента за него с цел да ги продаде по-късно като се вдигнат цените или да ги отдава под наем. Отделна тема е цената на наемите. Последната година адски много се вдигнаха, а и ще продължават още повече да се вдигат. Именно покачвашите се наеми ще повлияят много цените на новопостроените имоти да не паднат.

  При мен наема е ок, но защото съм вече 13 години в това жилище и се разбрахме с хазяите да си остане така докато се нанесем в нашето жилище другата година. Само сегашния наем плюс частната градина на малкия е почти колкото ще ни е вноската за ипотеката... Само че първите две скоро ще ни отпаднат, така че почти няма да има разлика преди и след ипотеката в разходите ни.

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Абе за едно нещо са прави - данъците върху жилищата са ниски. Моя беше тази година 250 лева, от което половината е такса смет. Остават 125 лв. Е асфалт ли да очаквам да ми направи общината, градинка ли, паркинг ли, или да ремонтира тротоара с тази колосална сума?
  Като дават разрешително за строеж, също би трябвало да събират много по-висока такса. Даже може да не е фиксирана, а според колкото е нужно за да се изгради инфраструктурата. Между два блока на готова асфалтирана улица е едно, а някъде из къра е съвсем друго. Да правят разчет колко ще е нужно за улица, тротоар, осветление, канализация и всичко останало, и да го калкулират на инвеститора преди разрешение за строеж.

 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#14] от "Никола Николов":

  Е лихвите отиват нагоре и все по нагоре. Така че сметките ти да без банкерите.

 17. 17 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#16] от "Daria ":
  Те отиват нагоре и нагоре, ама в същото време наемите скачат с мноого по-голямо темпо. Като гледам във facebook групата на квартала какви наеми се въртят и се удрям по челото. Отделно сметките сме си ги направили дори и ако лихвите се вдигнат до 5-6%, макар че към момента сме далеч още от такива нива.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":

  Е това не е справедливо щото как мерим участието на конкретния имот в по-големи проекти, примерно голям булевард, трамвай в съседен квартал, канализация за няколко съседни квартала. Отделно ще породи допълнително уплътняване на съшествуваши квартали зашото ще е по-евтино. Според мен трябва да е обратното - в съшествуващи квартали строителното разрешение трябва да е по-скъпо за да компенсира направените разходи. А с парите да се развиват новите квартали.

 19. 19 Профил на hfp421106057
  hfp421106057
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#14] от "Никола Николов":

  Или ти е бил много висок наема 13 год. или си купил нещо нереално евтино. Може и детската градина да е скъпа и да не споменаваш колко е. Знам, защото няма как в момента една цена на нормално жилище да е колкото среден наем - много по-висока ще бъде дори и да ти е 30 год. срока на ипотеката. Да не говорим, когато се вдигнат лихвите. Тези схеми вече отдавна не са реализируеми изобщо. Може би бяха преди едни 5-6 години , но не и с днешните цени.

 20. 20 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Паркове, квартални градинки, спортни и детски площадки, открити и закрити басейни да. "Уплътняване"(според някои учили недоучили български архитекти) - не. Пълна забрана със закон на жилищно строителство в междублоковите пространства. София и много български градове са грозни и неприятелско място за живеене нямащи нищо общо с урбанистиката като наука.

 21. 21 Профил на hfp421106057
  hfp421106057
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":
  Точно. Ниските данъци са един от катализаторите на днешната имотна криза в родината. Просто са нереално ниски. В една Гърция вдигнаха годишният данък почти десеторно и това веднага се отрази здравословно на пазара им.

 22. 22 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#19] от "hfp421106057":
  Ми не, наема ми е ок. От 2010-та до 2021-ва не го бяхме пипали дори. Последните 2 години 2 пъти го вдигнахме. Към момента е 650лв. в Дружба 2 за друстаен ново строителство + паркомясто. Само че хазяите скоро ни казаха, че ще си го ползват и затова предприехме закупуването на наше жилище. Ако трябва да се местим под наем другаде със сигурност ще плащаме повече. Детските градини в София са скъпи и те също се вдигат постоянно. В момента ни е 800лв. като от септември дори я вдигат на 920лв., но пък на нас тогава ще ни отпадне този разход.

 23. 23 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#19] от "hfp421106057":
  А да, забравих да спомена, че купихме на добра цена ноември - 1430 евро на квадрат. в Дружба 2 на 200 метра от метрото. И в договора категорично има клауза, че цената няма да се индексира. В момента на зелено в съседни сгради са от 1700 нагоре.

 24. 24 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1455 Разстроено

  Вчера писаха, че умираме 2 години по рано, напоследък.
  Дюлгерите бързат да изпреварят докторите е гробарите ...

  От идиоти отговор не чакам
 25. 25 Профил на acdcbg
  acdcbg
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Тия и зърнарите май една и съща майка ги е раждала.

 26. 26 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 488 Неутрално

  нека е обратното - пълна забрана за уплътняване в големите градове.
  на мястото на стара сграда - същата като квадратура.
  Който иска да строи блокове - в нови квартали.

 27. 27 Профил на Nikolai Kavrakov
  Nikolai Kavrakov
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Джейми Даймън/Джейми Даймън, директор на JPMorgan ОТ ДНЕС 23 МАЙ : Гответе се за по-високи лихви !!
  Вече видяхме затягане при кредитирането, защото най-лесният начин за една банка да задържи капитала си е като не дава заеми. Предстои да видим точно това и смятам, че всички трябва да са подготвени за още по-високи лихви. Непрекъснато давам този съвет на клиентите и на банките: 5% лихва по федералните фондове не е достатъчна, гответе се за 6% или 7%.

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  До коментар [#15] от "Камен":Точно. Ниските данъци са един от катализаторите на днешната имотна криза в родината. Просто са нереално ниски. В една Гърция вдигнаха годишният данък почти десеторно и това веднага се отрази здравословно на пазара им.
  —цитат от коментар 21 на hfp421106057


  АБСОЛЮТНО!
  Аз съм ЗА!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на k.vasileva
  k.vasileva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А пустеещите парцели дали пък не могат да се използват за нещо различно от жилищни нужди? Например детски градини, повече паркове и градинки, гаражи, фитнес площадки или игрища?

  А какво ще кажат строителите за многото пустеещи, празни жилища, които според НСИ са 1/3 от всички жилища в София? - дали наистина са толкова високи жилищните нужди и има ли наистина нужда от още жилищни сгради

 30. 30 Профил на rightful.liberty
  rightful.liberty
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Според мен годишния данък на имотите в София трябва да е поне един процент от пазарната стойност на имота. Това без данък смет. И парите да отиват в района в който е имота. Имота е в Младост и парите отиват за благородяване и поддържане на инфраструктурата в квартала. По скъпи имоти повече приходи от данъка и по добри условия за живот. И ако районният кмет не си върши работата шут в г....

 31. 31 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 292 Весело

  До коментар [#15] от "Камен":

  В какво живееш?! :)

  80 квадрата, ново в Кривата река се вързват 500 данъци и такса смет. Като сложиш входните и подръжката отиват на 1000 за годината. Сега не е проблем, ама са си почти две пенсии годишно разходи по жилище, което уж си е твое. Живот и здраве, един ден с Бабетката да ни е яка дупарата ;)
  Пък и както вече други хора забелязват - огромна част от сградния фонд в Столицата си пустее.
  По-силно изразен прогресивен данък иска за хората с по 2+ имота в големите градове и да се забрани на фирми да изкупуват жилища. Много мръсни пари се препраха и съхраниха в бетон.
  Иначе за едно съм съгласен по темата - ако ще се строи да е на север от булевард Сливница.

  “Моя беше тази година 250 лева, от което половината е такса смет”


 32. 32 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  При остаряващо, номаляващо и обединяващо население за 6ого строят?! Тези банки какво ще ги правят всичките тези жилища един ден...

 33. 33 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Льольо лови лапнишарани на гола кукичка.
  София не била презастроена, защото... "София живеят средно 2500 души на квадратен километър, докато в Букурещ са 7 хил., а в Париж - 20 700."

  Само упдобно пропуска да спомене, че в територията на общината в София влиза.... планината Витоша.

  София е презастроена като бразилска фавела. И изглежда по същия начин. Само тротоарите са по-зле...

 34. 34 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 367 Неутрално

  България е една финансова кочина, сива икономика поне 40-50 %, масово осигуровки на минимална, масово укриване на доходи и корупция , която расте паралелно с инфлацията, яко изпиране на кинти в строителството , затова всеки втори Ганьо е инвеститор, всичко е леш

 35. 35 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Нагли типове...

 36. 36 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Уплътняване му е майката, с гледка към прозореца на комшията на една ръка разстояние. Тогава София ще стане Париж.

 37. 37 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#5:"Боян Баянов"]"Блъсков строи до детска градина, посрещна го протестДемонстрантите блокираха булевард в столицата и поискаха прекратяване на въпросната заменка", 08.10.2020 г.
  Какви детски градини, какви зелени площи....
  Сега този Блъсков с участието на Столична община в Мусагеница върху зелена площ с детска площадка иска да строи високо строителство. Всяка вечер с протест се затваря движението на кръстовището на Г.М.Димитров. И какво, общинарите като за последно унищожават зелени площи.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7254 Неутрално

  Строителите може би чакат общината да им даде парцелите безплатно и да им плати жилищата.

 39. 39 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Хищниците продължават да глозгат София....

 40. 40 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Според мен годишния данък на имотите в София трябва да е поне един процент от пазарната стойност на имота. Това без данък смет. И парите да отиват в района в който е имота. Имота е в Младост и парите отиват за благородяване и поддържане на инфраструктурата в квартала. По скъпи имоти повече приходи от данъка и по добри условия за живот. И ако районният кмет не си върши работата шут в г....
  —цитат от коментар 30 на rightful.liberty

  ---
  И с какво крадците от Столична община и СОС са заслужили да разполагат с този % от моя имот???:

 41. 41 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Вътре в градовете не може да има никакви индустриални зони! Само в покрайнините може!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 42. 42 Профил на dido7801
  dido7801
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Малко абсурдно се получава на места, новодомците плащат по-големи данъци, вкл. данък 3% за придобиване, а после чакат някой тепърва да изгради инфраструктура.

 43. 43 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Кръв повръщам, пари не връщам.

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#10] от "danvan":

  Да поскъпват в София, къде е проблема? После всеки да си преценява къде е по-добре да купува, в София ли или във Виена или Любляна? :)))

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#29] от "k.vasileva":

  Строителите няма да ти кажат нищо за празни или пустеещи апартаменти или жилищни имоти. Те трябва да продават с няколко пъти надценка, защото все не им стига. Няма да кажат нищо и за липсващата инфраструктура. Просто в България положението е такова, че всеки който иска да влага пари ги влага в София и то в цимент и тухли. Защото нагласата е, че само и задължително ще поскъпва. И то си поскъпва.
  Другото в София и не само е, че данъците за празни жилища са много ниски. Не знам докога общините ще пропускат това. Общините нямат пари за инфраструктура, а данъците продължават да са ниски.

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Строителите искат да строят и нищо друго не ги интересува. Прави са, нали трябва нещо да работят.
  Но не строят каквото трябва. София вече е задънена от "хора, къщи, салтанати". Ще се стъпчат, ако не се удушат. А има толкова много да се строи и модернизира. И не са само магистралите и тунелите. ВК-мрежата е грохнала, поливното земеделие е изтрито, селското стопанство е занемарено и ретротрадно, транспортните съоръжения са за ремонт, няма нито един нов язовир, атомнтите централи чакат ред....... и прочее, и прочее.
  Но докато дебили управляват и мутри инвестират, няма да има и
  глътка свежест и нормалност за държавата ни.

  Judjuk
 47. 47 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Алчността и наглостта на тези няма край...

 48. 48 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 828 Неутрално

  "Вместо това заради начина, по който са разрешени въпросите с реституционните претенции, строителите се налага да правят сгради между вече съществуващите в комплексите, посочи Шопов"

  Налагало се, рийш ли. Не може да не се строи, налага се! Ма много места в София буквално не можеш да се разминеш между сградите, но не било презастроено, само така но се струвало...

  Вместо да публикувате тия глупости, вземете да поведете една кампания срещу тия алчни и безскрупулни гадове.

  [quote#114:"trollhunter"]Айде да спрем да обиждаме нацистите на хитлер.[/quote]
 49. 49 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 706 Любопитно

  До коментар [#41] от "ivo":

  А що в Германия и Чехия, може?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK