Кабинетът предложи удължаване на срока, в който ще действа бюджетът от 2022 г. (допълнена)

Кабинетът предложи удължаване на срока, в който ще действа бюджетът от 2022 г. (допълнена)

© Велко АнгеловСлужебният кабинет взе решение и предлага на парламента да удължи действието на удължителния закон за бюджета. Предложението се отнася както за държавния бюджет, така и на този на държавното обществено осигуряване на Националната здравноосигурителна каса.


В него се предлага да отпадне тримесечното действие на удължителния закон и вместо това законът да действа до приемането на нов бюджет за 2023 г.


Текстовете предвиждат всички разходи и трансфери към бюджетните ведомства, включително здравната каса и НОИ да се правят до размера им към същата дата на миналата година. Но също като се отчитат влезли в сила решения на парламента, министерския съвет и др. Това ще даде възможност да се актуализират пенсиите от юли.
Преди седмица министърът на финансите Росица Велкова напомни, че ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира.


Не се очертава и вероятност депутатите да се заемат с проекта на Министерството на финансите, тъй като двете формации, които се договориха за общо правителство, смятат, че дефицитът в него трябва да е в рамките на 3%. Проектът на служебния кабинет е с над двойно по-голям.


Към април данните вече показват, че разходите надхвърлят приходите, а ситуацията ще се влоши, тъй като от 1 юли трябва да се актуализират пенсиите с 12%. В допълнение заради липсата на нормален закон за бюджета за годината се трупат неразплатени разходи.


След конституирането на 49-ото Народно събрание на 12 април 2023 г. срокът на действие на удължителния закон е до 10 юни 2023 г., напомня правителствената информационна служба. В случай че в споменатия срок не са приети трите закона, е необходимо да се продължи действието на т.нар. удължителен закон.


Предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., мотивират решението си министрите.


По този начин се осигурява възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет при условията на неприети бюджетни закони за 2023 г. и при отчитане на влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, се посочва в съобщението.


Промените гарантират плащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората. Осигурява се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост в резултат на инфлационните процеси, които доведоха до увеличаване на прогнозните стойности на изпълнението, оценени при одобрението на плана на цени преди и до 2021 година.


Осигуряването на допълнителен национален ресурс, необходим за изпълнението на капиталовите инвестиции, ще подпомогне изпълнението на дейностите - етапи и цели от исканията за плащане, които предстои да се заявят към ЕК до 2026 година, допълват от кабинета.


По-късно в кулоарите на парламента министърът на финансите Росица Велкова добави, че в законопроекта за удължаване действието на бюджета за 2022 г. е предложението да отпадне условното блокиране във фискалния резерв на европейските средства и сребърния фонд. Това означава, че сумите по двете пера ще могат да се ползват за текущи разходи, ако депутатите одобрят текста.


Тя уточни, че смисълът на единната сметка е да могат да се финансират гъвкаво разходите на държавата, а не да се теглят дългове. "В момента сме в ситуация, в която във фискалния резерв има десет милиарда, но поради това, че условно са блокирани едни средства, които към момента на държавата не са необходими да бъдат точно в този месец..., ние не можем да ги ползваме и би следвало в такава ситуация да се тегли дълг", добави Велкова.


В момента средствата във фискалния резерв надхвърлят 10 млрд. лв., а изискваният по закон неснижаем остатък е 4.5 млрд. лв. Министърът не уточни каква част от резерва би се ползвала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK