Бюджетът завършва април с над 1 млрд. лв. дефицит

Бюджетът завършва април с над 1 млрд. лв. дефицит

© Юлия ЛазароваКакто се и очакваше и към края на април бюджетът е на минус - с 1.096 млрд. лв., или 0.6% от прогнозния БВП. Прогнозата за май е за увеличаване на дефицита до 1.2 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите.


През тази година бюджетът излезе на минус още през февруари. Причината за това е по-бързият ръст на разходите над приходите.

Стига бюджетни игри: парламентът трябва бързо да свали дефицита
Стига бюджетни игри: парламентът трябва бързо да свали дефицита

За сравнение, за първите четири месеца на 2022 г. бе отчетен излишък в размер на 882.5 млн. лв., което означава, че на годишна база бюджетното салдо за периода се влошава с 1.979 млрд. лв. Продължава тенденцията от предходните месеци на годината ръстът на разходите (23.9 на сто) значително да изпреварва ръста на приходите (11.5 на сто), което е основната причина за влошаването на бюджетната позиция спрямо предходната година, подчертават от ведомството.


Приходите общо през април са 19.8 млрд. лв., като тези от данъци са 16.012 млрд. лв. - това е ръст от 14.2% спрямо отчетените за същия период на предходната година.
Разходите, които включват и вноската в европейския бюджет от 584.6 млн. лв., към април са 20.938 млрд. лв. при 16.906 млрд. лв. по същото време миналата година.


Най-значително нарастване има при разходите за:

пенсии - с 1.348 млрд. лв.
персонал - с 774.2 млн. лв.,
издръжка - с 677.6 млн. лв.
субсидии - с 606.6 млн. лв.


От министерството отново напомнят, че ръстът на разходите се дължи на влезли в сила нормативни актове, включително промени в пенсионната сфера, действащи програми за изплащане на компенсации на потребителите на електрическа енергия, разплащане на задължения по бюджета на Министерството на регионалното развитие, влезли в сила увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други.


Тази седмица служебният кабинет внесе в деловодството на Народното събрание проект, с който се удължава действието на т. нар. удължителен закон, чиито срок изтича на 10 юни. С това се предлага на депутатите да приемат закон, с който се удължава действието на миналогодишния бюджет заради това, че все още няма приет за 2023 г. В деловодството на парламента е внесен и проектобюджета за годината на Министерството на финансите, но до неговото разглеждане така и не се е стигнало, а и най-големите парламентарни групи не са съгласни с прекомерния дефицит, заложен в него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK