Цената на природния газ пада с над 15% от днес

Председателят на КЕВР Иван Иванов

© Анелия Николова

Председателят на КЕВР Иван ИвановЦената на природния газ за юни ще е 65.82 лв. за мегаватчас (MWh) без цени за достъп, пренос, акциз и данък добавена стойност (ДДС). На тази цена "Булгаргаз" ще продава газ на крайните снабдители и на дружества, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).


Цената е с 15.2% по-ниска в сравнение с цената за май, която беше 77.55 лв./MWh. От КЕВР посочват, че основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление.Определената цена на газа от КЕВР съвпада с предложената по-рано днес от държавното дружество "Булгаргаз".
Енергийният регулаторът е установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка. В ценовия микс за юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора с Гърция, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70.3% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени, отбелязват от КЕВР.


След организиране на тръжна процедура "Булгаргаз" е сключил за юни един договор за доставка на втечнен природен газ с търговец от региона.


Степента на запълняемост на газовото хранилище в Чирен е 85% с тенденция да достигне до 95 процента, уверяват от КЕВР.


За май газът поевтинява значително
За май газът поевтинява значително
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK