Регулатор задължи "Виваком" да върне старите цени за каналната си мрежа

Регулатор задължи "Виваком" да върне старите цени за каналната си мрежа

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията за регулиране на съобщенията (КРС) забрани на телекомуникационната компания "Виваком" да прилага новите си, с 25.3% по-високи цени от 1 януари 2023 г. за достъп до и/или съвместно ползване на каналната си мрежа, и да върне цените, които бяха в сила към 31 декември 2022 г.


Решението на КРС, което е от четвъртък (1 юни), е в полза на поисканата от осем доставчици на интернет и телевизия намеса на телеком регулатора в спора им с "Виваком" за ползването на каналната му мрежа.


Решението на КРС подлежи на предварително изпълнение и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Административен съд София-град, а самото решение може да се оспорва в 14-дневен срок в същия съд.


Асоциация настоява за отваряне на мрежите на мобилните оператори за виртуални такива
Асоциация настоява за отваряне на мрежите на мобилните оператори за виртуални такиваАргументът на осемте компании, сред които и големите конкуренти на "Виваком" - А1 и "Йеттел" (чрез управляващата мрежата му компания "Цетин"), беше, че различните такси, които телекомът събира, за да минават техните кабели през неговата подземна инфраструктура, влизат в цените им до крайните потребители и това влияе върху тяхната конкурентност.


Освен това КРС задължава "Виваком" да предвиди механизъм за индексация на цените, който да отчита изменението на разходите в резултат от инфлацията и да не допуска възможност за индексиране за период по-дълъг от една година назад.


За вдигането на цените с 25.3% "Виваком" се аргументира с натрупаната инфлация за периода от юни 2020 г. до октомври 2022 г. Осемте компании оспориха размера на повишението на цените на 1 януари 2023 г., тъй като телекомът последно е променял цените си на 30 септември 2022 г. и би трябвало да вдигне цената си само с индекса на инфлацията за месеците октомври, ноември и декември 2022 г.


От КРС отбелязват, че са поискали от "Виваком" неколкократно информация за разходите им за предоставяните услуги, обосноваващи необходимостта от индексация, защото регулаторът е установил, че финансовият отчет на телекома за 2021 г. показва дори спад на разходите му в някои категории.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK