Енергийният министър вече допуска арбитражен иск към "Газпром"

Росен Христов

© Надежда Чипева, Капитал

Росен ХристовВероятността "Газпром" да поиска и да спечели арбитражно дело срещу България е минимизирана и вече се мисли България да предяви претенции към руския газов доставчик за това, че през април миналата година спря да изпълнява договора си с България. Това коментира пред БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.


"Внимателно се следи какво се случва в другите държави по казуса и се прави подготовка именно за движение в това направление", каза той.


Предателство: как България се самоунижава пред Русия
Предателство: как България се самоунижава пред Русия


Миналата година позицията му беше, че България не трябва да ходи на арбитраж, защото това е рисковано и скъпо струващо начинание с неясен резултат.
Днес служебният министър, който се очаква до дни да освободи поста си с идването на нов редовен кабинет, каза, че "трябва да се направят много анализи и да се изгради силна позиция, за да имаме шанс да спечелим". По думите му се работи с международни юридически компании с много опит в арбитражните дела , свързани с газа, които в момента наблюдават и подготвят позиция. Вярвам, че до месец-два ще имаме изготвена позиция, за да можем да стартираме арбитраж, каза Христов.


Как правителството помогна на "Газпром" в бъдещ арбитраж срещу България
Как правителството помогна на "Газпром" в бъдещ арбитраж срещу България


Той добави, че е рано да се каже на каква стойност ще е искът.


Опасността "Газпром" да се позове на факта, че България е спряла да плаща (след нареждане на президента Владимир Путин преводите да се извършват в рубли, а не в долари, както е по договор) е парирана, каза министърът. "Ние това го парирахме с искане да възобновят доставките, но нямаше отговор с твърдо да или не. Не възобновиха доставките, а това ни дава защита и тази претенция не може да бъде валидна", поясни той.


"Предават се без бой" – защо е опасно да се говори за загуба на арбитраж с "Газпром"
"Предават се без бой" – защо е опасно да се говори за загуба на арбитраж с "Газпром"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK