Някои цени започнаха да падат, макар и не колкото биха искали потребителите

Някои цени започнаха да падат, макар и не колкото биха искали потребителите

© Георги КожухаровИнфлацията намаля наполовина при управлението на служебния кабинет. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в понеделник, когато с колегитe му отчетоха успехите си след няколкото месеца управление на държавата. Малко преди това пък установи, че цените на едро спадат, а на дребно - не съвсем, с което отново посочи обичайните заподозрeни - търговските вериги.


Заради проблеми с проверки от страна на няколко държавни институции през зимата, които оставиха у обществото впечатлението, че търговците изкуствено държат цените високи, браншовите организации - и на производителите, и на търговците, не желаят да коментират ценови въпроси.


За икономистите обаче е очевидно, че спадът в цените на редица стоки, който вече се вижда, не се дължи на правителствени мерки.


Накъде вървят цените
След голямото поскъпване на всичко и най-вече на храните и други стоки от първа необходимост едва ли има потребители, които очакват поевтиняване до предишните нива. Остава надеждата за поне спиране на поскъпването и леко отстъпление надолу.


Цените на едро следи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), която всяка седмица публикува бюлетин, а периодично прави и анализи. От данните от началото на годината за основни продукти се вижда, че няма категорична тенденция - при някои продукти има поевтиняване, при други - поскъпване, а трети задържат на едно ниво.Същото разнообразие цари и при цените на дребно - както при храните, така и при нехранителните стоки, като тези процеси са повлияни от различни причини - сезонни, промяна в стойността на суровините и др.


Вече се наблюдава успокояване на цените на хранителните стоки, сочат и наблюденията на икономиста Петър Ганев, който е старши изследовател в Института за пазарна икономика. Напомня, че конкретно при тях месечната инфлация през април е едва 0.1% при малко над 10% обща.


Скоро тенденцията на поевтиняване трябва да се очаква при повечето от хранитеq докато сега това се наблюдава при някои групи, прогнозира той, цитиран от БНР. За примери за намаляване на цените икономистът дава млечните продукти, където се наблюдава месечна инфлация от -0.6%, зеленчуците - от -0.4%.


Има и храни, при които се наблюдава поскъпване, като хляба например. "Няма да върнем цените на нивото, което е било преди година, но поне ще спре тяхното поскъпване и ще има известна корекция надолу за някои стоки", каза той.


Търговските вериги


През последната година в макар и не изобилните коментари на въпроса с цените търговските вериги декларираха, че не правят подозираните от обществото огромни печалби, а са в рамките на 4%. В допълнение някои от тях обявиха, че се налага групи стоки да продават с минимална надценка, а други дори без печалба заради конюнктурата на пазара. Повече за това четете тук.


С днешна дата от Сдружението за модерна търговия, в което членуват повечето от тях, отказват да коментират ценови въпроси.


Действително има спад в цените на едро при суровините в някои от продуктовите категории. Голяма част от водещите млечни производители намалиха цените на свои продукти с между 4% и 30% - актуализация, която ние незабавно отразихме в цените към крайните потребители, коментира от "Билла България" в отговор на въпроси на "Дневник". Допълват, че това не е останало незабелязано от клиентите.


Отчитат намаление през последните седмици на регулярните цени на над 100 продукта от категорията. Прясното мляко е с до около 13% по-ниска цена, киселото - до 19% . При сиренето и кашкавала спадът е още по-видим - при сиренето намалението стига до 30%, а при кашкавала - до 20%. Последният продукт бе даван за емблематичен пример през последната година като водещ класацията по поскъпване. Защо поскъпваха млечните продукти четете тук.

"Очакваме и се надяваме тези цени да се задържат поне до началото на есента. Следим активно движението и при цените на транспорта, суровините, опаковките на световните пазари, като имаме готовност да намалим регулярните цени и в други продуктови категории веднага щом пазарните условия ни позволят", допълват от веригата.


Наблюденията показват, че има продукти, при които производствените разходи и цените на едро продължават да поскъпват:

кафето и чаят,
захарните изделия,
храните за животни,
колбасите,
газираните напитки
бирата и твърдият алкохол.


В тези категории ние се стремим да намалим инфлационната тежест върху крайните потребители, където това е възможно, чрез нашата промоционална политика, посочва търговецът. Уверява, че намалението на цените на дребно става веднага щом доставчиците уведомят, че въвеждат по-ниска цена за даден продукт.


За цени няма да говорим


След проверките през зимата и висящата заплаха от санкции повечето организации не желаят да коментират темата. Това се отнася и за цели браншове на производители.


Единствено от Асоциацията на месопреработвателите коментираха, че производствените им разходи растат. "Да, токът, газът поевтиняха, но имаме проблем със суровините", обясни Диана Попова, изп. директор на организацията. Напомни, че през последната година основната суровина - свинското месо, е поскъпнало с 60%, като се внася от Испания, Германия, Франция, Нидерландия. Изразява неразбиране защо няма месоq след като в годините субсидиите за отглеждане на животни непрекъснато са се увеличавали.


Чумата, пандемията, инфлацията - животните в Европа намаляват, цената на месото набира скорост
Чумата, пандемията, инфлацията - животните в Европа намаляват, цената на месото набира скорост

Другото голямо разходно перо на производителите е това за заплати. "Имаме голям проблем с недостига на работници и за да се задържат, всеки работодател трябва да направи така, че да стимулира по някакъв начин работниците да останат да работят при него", обяснява.


Браншът дори се кани да внесе искане до съответните институции да се облекчат условията за внос на работници. "Българите не искат да работят в нашите предприятия, работа при нас не е привлекателна", допълва тя.


Посочва още, че цената на тока днес е една, но никой не гарантира, че ще е така ниска и идния месец.


Постепенно инфлацията ще падне под 10%, но не всички разходи са по-ниски - например тези за заплати на персонала не са, казва и Петър Ганев. Напомня, че с идването на лятото обичайно редица продукти поевтиняват, а и започналото поевтиняване е в резултат на действието на чисто пазарни механизми, а не на политически действия. Икономическият министър приписа поевтиняването на две мерки - информационната система за цените и проверките на търговците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK