Въпреки топлата зима 31% от българите са пестили от енергия

Въпреки топлата зима 31% от българите са пестили от енергия

© Лили ТоушекОбщо 31.2% от българите са пестили енергия през зимата, въпреки че тя бе топла. Националният статистически институт е анкетирал 5682 души на възраст 16 и повече навършени години от 3053 домакинства. Към традиционния въпросник този път към този през първото тримесечие е включен допълнителен въпрос - "През предходното тримесечие Вашето домакинство можело ли е да си позволи достатъчно потребление на енергия? (електричество, природен газ или др. за отопление, топла вода, готвене, охлаждане, осветление и електрически уреди)".


В допълнение 28.8% от живеещите в градовете, са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата делът на хората с ограничения в потреблението на енергия е дори 37.8% - с 9 процентни пункта повече в сравнение с градовете.Това вероятно отразява силното поскъпване на дървата и въглищата за огрев, с които традиционно се отопляват хората в селата както и проблемите на много места с доставянето на дърва.

Доходите на домакинствата изпреварват разходите, свива се потреблението на хляб и месо
Доходите на домакинствата изпреварват разходите, свива се потреблението на хляб и месо

В периода януари-март за 74.6% от хората доходът на домакинството е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял нараства с 1.6 процентни пункта в сравнение със същото тримесечие на 2022 година.


Увеличение на доходите са посочили 20.1%, което е също с 1.6 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18.5% от хората.
С 3.2 процентни пункта до 5.3% се понижава делът на хората, за които доходите са намалели.


Много хора трудно си покриват разходите


Делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, продължава да е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 35.8%, а 26.8% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, като много трудно определят това 14.2%. Делът на справящите се много трудно се увеличава с 0.6 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2022 година.


Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19.7% от хората а едва 3.5% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на тези, които се справят без затруднения през първото тримесечие се увеличава с 1.5 процентни пункта спрямо година по-рано.


Общата удовлетвореност от живота средно за анкетираните е 5.71 през първото тримесечие на 2022 г. и се повишава до 5.99 през първото тримесечие на 2023 г., измерена по същата скала от 0 до 10.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK