Държавата започва правен анализ как да защити интереса си в Пловдивския панаир

Богдан Богданов - министър на икономиката.

© Цветелина Белутова, Капитал

Богдан Богданов - министър на икономиката.Министерството на икономиката започва анализ на възможните правни действия за защита на държавния интерес в Пловдивския панаир. Това е наредил новият министър Богдан Богданов, съобщи пресслужбата на ведомството.


Възложеният от министъра анализ се налага след като днес Апелативният съд в Пловдив остави без разглеждане жалбата на Агенцията по вписванията срещу решението на съдия Симеон Захариев, с което нареди на агенцията да впише апорта на акциите, притежавани от община Варна, в дружеството "Пълдин туринвест". Чрез него бизнесменът и почетен консул на Русия Георги Гергов е акционер в панаира, а при вписването би получил пълен контрол.


След днешното решение на съда агенцията получава възможност да обжалва пред Върховния касационен съд, а това ще отложи вписването.
Историята с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир започна през 2016 г., когато община Варна получи 29% от него като подарък от правителството на ГЕРБ. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но общинският съвет там отказа да ги приеме. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично лидерът и премиер по това време Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов. На 2 май 2017 г. варненският общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а за изпълнението му на кмета Иван Портних - също от ГЕРБ, беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността.


Това обаче така и не е било направено. През декември 2021 г. варненският общински съвет взе решение въпросните акции да бъдат апортирани в контролираното от Гергов "Пълдин туринвест". Това даде възможност на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир, където "Пълдин туринвест" е акционер, и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на панаира. Около вписването на това обстоятелство сега върви съдебна битка.


Междувременно днес общинският съвет на Пловдив гласува да не обсъжда предложение на съветниците от "Демократична България" за схема на размяна на акции между общините Варна и Пловдив, така че Пловдив да получи 29% от панаира и за първи път да има пряко участие с акции в него. За отпадането на точката от дневния ред съобщи сайтът "Под тепето". По информация на изданието за това са гласували т. нар. автентични леви - съветници, избрани с листа на БСП, но лоялни към Гергов, ГЕРБ, ВМРО и единици съветници от останалите групи.


В края на април прокуратурата съобщи, че се е самосезирала и проверява твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица по повод придобиването на дружествени дялове на "Международен панаир Пловдив" АД от компанията "Пълдин туринвест" АД.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи пълен контрол над Пловдивския панаир - тук.
Как изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на Варна да върне акциите си - тук.
Как общинския съвет във Варна безпрекословно изпълни нареждането на Борисов - тук.
Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на публична собственост - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK